Κοινωνία

22/08/2014 - 18:28

«Αξέχαστη» η συναυλία των «Scorpions» στη Μυτιλήνη! Αγωγή για τα χρέη!

Ακόμα στοιχειώνει, οικονομικά τουλάχιστον, η πολυσυζητημένη συναυλία των «Scorpions» που πραγματοποιήθηκε στο κάστρο της Μυτιλήνης το 2009.

Σε αγωγή προέβη η εταιρεία ηχητικών «ΗΧΩ Α.Ε.» προκειμένου να εισπράξει ανεξόφλητο υπόλοιπο, ύψους 21.950 ευρώ περίπου, από την εταιρεία «Go Lesvos», που άνηκε στη Νομαρχία Λέσβου και τώρα βρίσκεται υπό εκκαθάριση. 

 

Η αγωγή κατατέθηκε στις 4 Αυγούστου και είναι εναντίον της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που πλέον βαρύνεται με τα χρέη της εταιρείας «Go Lesvos» και του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως συνιδιοκτήτη της εταιρείας. 

 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

 

Χρωστάμε…

Χωρίς τελειωμό είναι η περιβόητη συναυλία του συγκροτήματος «Scorpions» πριν από τρία χρόνια στο κάστρο Μυτιλήνης, αφού ακόμη η αυτοδιοίκηση χρωστά γι’ αυτήν περί τις 100.000 ευρώ. Ως αναμενόμενη εξέλιξη θεωρείται η κατάθεση αγωγών από εταιρείες που τους οφείλονται τα χρήματα, όπως είναι και η συγκεκριμένη, αφού είναι ο μόνος τρόπος να πληρωθούν όσα η εταιρεία της τότε Νομαρχίας Λέσβου «Go Lesvos», που είχε αναλάβει τη διοργάνωση, τους χρωστά, η οποία μάλιστα βρίσκεται υπό εκκαθάριση. Άλλωστε αυτό είχε τονιστεί από την Περιφερειακή Αρχή σε συνεδρίαση για το θέμα που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2012.

 

Τότε είχαν έρθει στη διάθεση των περιφερειακών συμβούλων τα στοιχεία απ’ την εκκαθάριση της «Go Lesvos» για τη συναυλία των «Scorpions», που κόστισε στη Λέσβο 532.508,67 ευρώ! Tο μυθικό ποσό για ανάλογη εκδήλωση στο νησί της Λέσβου, εκ των οποίου πάνω απ’ τα μισά κλήθηκε να δώσει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και ό,τι απέμεινε κλήθηκε στη συνέχεια να το ξεπληρώσει η Περιφέρεια.

 

Τότε το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει η εκκαθάριση και να πληρωθούν άμεσα οι απαιτητές απ’ το Δημόσιο οφειλές της εταιρείας, που ανέρχονται σε περίπου 9.000 ευρώ προς τη ΔΟΥ Μυτιλήνης, καθώς και το ποσό των 11.416 ευρώ, που αφορά οφειλή από δάνειο που έλαβε η «Go Lesvos» απ’ τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου.

 

Οι υπόλοιπες οφειλές της εταιρείας πληρώνονται από τότε μόνο και εφόσον υπάρχει δικαστική απόφαση. Μάλιστα σε δημοσιεύματα της τότε περιόδου, ένας απ’ τους προμηθευτές για τη συναυλία των «Scorpions», η εταιρεία «Expo System A.E.» απ’ τη Θεσσαλονίκη, φέρεται να είχε ήδη δικαστική απόφαση για το ποσό περίπου των 22.000 ευρώ.

 

Τα χρέη για τη συναυλία, που προέκυψαν στην εκκαθάριση ως οφειλές προς προμηθευτές, ήταν τα εξής ποσά: 20.000 ευρώ προς το Νομαρχιακό Αθλητικό Οργανισμό Λέσβου, που διευκόλυνε ταμειακά τη «Go Lesvos», 12.257,40 ευρώ στην ΕΝΤΕΚ Α.Ε., 21.925 ευρώ στην «Ηχώ Α.Ε.», 8.645 ευρώ στην «Π. Μαντζώρος και Σία Ο.Ε.», 2.034 ευρώ στον Νικόλαο Μηλιωρέλλη, 2.200 ευρώ στην εταιρεία «Athens Airways», που πλέον δεν υφίσταται, 6.149,92 ευρώ στην «Ψαχούλια Ειρήνη Ε.Ε.», 590 ευρώ στην εταιρεία «Ηλιοτρόπιο Α.Ε.» και 771,70 ευρώ στη «Θεοδώρου Φ. και Χρ. Α.Ε.».

 

Οι υπολογισμοί της τότε Νομαρχιακής Αρχής τόσο για το κόστος όσο και για τα έσοδα αποδείχθηκαν τελείως εσφαλμένοι. Συγκεκριμένα, αντί των 8.000 θεατών που περίμενε η Νομαρχία, πουλήθηκαν τελικά μόλις 4.710 εισιτήρια (τα 4.107 στην τιμή των 45 ευρώ και τα 603 στη τιμή των 70 ευρώ), αποφέροντας εισπράξεις 227.025 ευρώ.

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δύο περίπου μήνες πριν από τη συναυλία, η Νομαρχία είχε στη διάθεσή της πρόταση από εταιρεία για τη συνολική διοργάνωση της συναυλίας με κόστος κοντά στις 220.000 ευρώ, συν 100.000 ευρώ για την αμοιβή του συγκροτήματος.

 

Τελικά, δεν προτιμήθηκε αυτή η λύση διότι ως όρος στην πρόταση ήταν να δοθούν ως προκαταβολή περίπου τα μισά χρήματα. Τελικά, το κόστος της συναυλίας ξεπέρασε τις 530.000 ευρώ. 

 

«Δυστυχώς…»

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Τσαμουράς και ιδιοκτήτης της «ΗΧΩ Α.Ε.» δήλωσε στο «Ε»: «Πραγματικά καταβάλαμε υπερπροσπάθεια για να είναι όλα έτοιμα και όπως έπρεπε στη συναυλία και μάλιστα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Βάλαμε πλάτη για ένα τόσο σημαντικό γεγονός για το νησί και περιμέναμε να εκτιμηθεί και να πάρουμε όσα είχαμε συμφωνήσει.

 

Δεν θέλαμε να φτάσουμε στις δικαστικές αίθουσες και κάναμε μεγάλη υπομονή από το 2009 μέχρι σήμερα προκειμένου να λυθεί ήρεμα το θέμα.

Δυστυχώς, με την εταιρεία να είναι υπό εκκαθάριση, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πάρουμε το υπόλοιπο της οφειλής και γι’ αυτό καταθέσαμε την αγωγή».

 

 

πηγη: εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Μοιράσου το άρθρο!