Κοινωνία

06/10/2015 - 13:41

«Business» δουλέμπορου με διαβατήρια νεκρών μεταναστών

Φωτογραφίες διαβατηρίων νεκρών παιδιών και ενηλίκων, που είχαν ξεβραστεί σε παραλίες των νησιών μας από ναυάγια σαπιοκάραβων μεταφοράς μεταναστών, είχε στο κινητό του τηλέφωνο ο 34χρονος Αφγανός δουλέμπορος, για την κατασκευή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.  


«Ψάρευε» μετανάστες στην πλατεία Βικτωρίας

Ο δράστης φυλάκιζε μετανάστες που «ψάρευε» στην Πλ. Βικτωρίας. Εκεί δίνουν «ραντεβού» οι δουλέμποροι με τους οικονομικούς μετανάστες, επειδή υπάρχουν 4-5 ανταλλακτήρια χρημάτων, προκειμένου να παίρνουν τις αιματοβαμμένες αμοιβές των υπηρεσιών του.

Ο δουλέμπορος είχε φτιάξει και χειρόγραφες «επαγγελματικές κάρτες» των παροχών του, όπως διαμονή και απόκρυψη,κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα για αεροπορικό ταξίδι στην Ευρώπη, εισιτήρια ΚΤΕΛ και μεταφορά χρημάτων με τη μέθοδο «Hawalla».  

Σε διαμέρισμα της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου 157, είχε στοιβάξει 34 μετανάστες ανάμεσα στους οποίους 12 παιδιά και 5 γυναίκες. Τους ζητούσε 10 ευρώ την... ώρα για την διαμονή τους εκεί, αλλιώς δεν τους άφηνε να φύγουν κάτω από ένα καθεστώς συνεχών απειλών και ψυχολογικής βίας.


Η αποκάλυψη της δράσης του έγινε μέσω του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτου Φιλιππάκου, ο οποίος το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πλ. Βικτωρίας προσεγγίστηκε από τέσσερις Αφγανούς, ηλικίας 28, 27, 19 και 18 χρόνων, που λίγο πριν είχαν δώσει χρήματα στον 34χρονο δουλέμπορο προκειμένου να τους ελευθερώσει από το διαμέρισμα-«φυλακή».

«Μας κρατάνε κλειδωμένους και δεν μας αφήνουν να φύγουμε αν δεν τους δώσουμε όλα μας τα χρήματα», είπε ένας από τους Αφγανούς στον κ. Φιλιππάκο, ο οποίος έδωσε εντολή να διερευνηθεί αμέσως η καταγγελία. Οι αστυνομικοί μπήκαν στο διαμέρισμα συνέλαβαν τον 34χρονο, αναζητούν πέντε συνεργούς του (4 Αφγανούς και 1 Αιγύπτιος), ενώ ελευθέρωσαν 34 μετανάστες, που τους ανάγκαζε να του δίνουν 10 ευρώ την ώρα για λίγο ύπνο σε έναν στρώμα και ένα μπάνιο.

Ο δουλέμπορος και οι συνεργοί του, παρέλαβαν τους 34 μετανάστες από τον Πειραιά, αμέσως μόλις έφτασαν από τη Μυτιλήνη. Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, ο 34χρονος αναζητούσε καθημερινά μετανάστες στην πλατεία και με την υπόσχεση παροχής ταξιδιωτικών εγγράφων τους οδηγούσε στο διαμέρισμα της Γ’ Σεπτεμβρίου.  

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ αναζητούνται οι συνεργοί του.

 

thetoc.gr

Μοιράσου το άρθρο!