Δυνατό μήνυμα από Μυτιλήνη: «Να κλείσει η Μόρια, να πέσει η συμφωνία» (φωτο και βίντεο)

Με συμμετοχή πάνω από 1500 ατόμων (αλληλέγγυοι, πρόσφυγες και μετανάστες)  και  κεντρικό σύνθημα «κλείστε τη Μόρια»  πραγματοποίηθηκε ειρηνικά στην πόλη της Μυτιλήνης η συγκέντρωση - διαδήλωση στα πλαίσια της ημέρας  κατά του ρατσισμού, του πολέμου, του φασισμού και της φτώχειας.

Οι συγκεντρωμένοι με τη συμμετοχή ατόμων από Μόρια και Καρά Τεπέ διαδήλωσαν στην αγορά της Μυτιλήνης και την προκυμαία και στη συνέχεια επέστρεψαν στην πλατεία Σαπφούς. Στην πλατεία Σαπφούς «Άλλος Άνθρωπος», μαζί με την συλλογικότητα «Αλληλεγγύη για όλους» μαγείρεψαν και προσέφεραν φαγητό σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Βασικά αιτήματα : 

•    να κλείσει τώρα το στρατόπεδο της Μόριας
•    να σταματήσουν όλες οι απελάσεις.
•    να ανοίξουν τα σύνορα στους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας.
•    να φιλοξενηθούν αξιοπρεπώς οι πρόσφυγες μέσα στον οικιστικό ιστό.
•    ίσα δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλες-ους
•    ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση
•    να σταματήσει ο πόλεμος
•    την κατάργηση της συμφωνίας της ντροπής ΕΕ – Τουρκίας
•    Ενάντια στον ρατσισμό και στο φασισμό, στις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ που γεννούν την φτώχεια και την εξαθλίωση
 
Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και το κλείσιμο των συνόρων, οι πρόσφυγες παραμένουν  εγκλωβισμένοι και απομονωμένοι,  στεγάζονται σε απάνθρωπα στρατόπεδα, υποφέρουν από το κρύο, σιτίζονται με άθλια γεύματα που τους μοιράζουν χρυσοπληρωμένες ΜΚΟ, δεν έχουν ζεστό νερό, πολλοί από αυτούς δεν έχουν ούτε ένα κρεβάτι για να κοιμηθούν,  στερούνται το δικαίωμα στο άσυλο. Τα παιδιά  δεν μπορούν να πάνε σχολείο το πρωί σαν όλα τα υπόλοιπα παιδιά. Πάνω από 60.000 άνθρωποι περιμένουν για να εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο ή μετεγκατάσταση, όμηροι μέσα στο ευρωπαϊκό έδαφος και χωρίς κανένα δικαίωμα.
Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν κάθε λόγο να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων και να απομονώνουν κάθε φωνή ρατσισμού και φασισμού γιατί η υπεράσπιση τους είναι υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, είναι υπεράσπιση του φτωχού και του διωγμένου, είναι αντίσταση στην βαρβαρότητα αυτών που κλείνουν τα σύνορα και καταδικάζουν εκατομμύρια ανθρώπους στην ασφυξία των πολέμων. Γιατί οι πολιτικές που έσπρωξαν τους πρόσφυγες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο τους, καταδικάζουν και τους περισσότερους από μας στη φτώχεια, στην ανεργία, στη συνεχή αβεβαιότητα για την επιβίωσή μας, στην διαρκή ανασφάλεια για την ειρήνη και στη δική μας περιοχή.
 
•    Η κυβέρνηση εκβιάζει τους πρόσφυγες ότι δεν έχουν καμία άλλη επιλογή από το να είναι με σκυμμένο κεφάλι γιατί είναι «φιλοξενούμενοι», ενώ συκοφαντεί την αλληλεγγύη και κατηγορεί όποιον συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματά τους πως τους  υποκινεί σε εξέγερση και «παράνομες» ενέργειες. Την ίδια ώρα ζητάει μεγαλύτερη αυστηρότητα στην τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ετοιμάζει νέα κλειστά στρατόπεδα-φυλακές για πρόσφυγες από συγκεκριμένες χώρες καταγωγής και για όσους θεωρηθεί ότι παραβαίνουν τους κανόνες. Μοιράζει αμέτρητα χρήματα σε ΜΚΟ ενώ οι ανάγκες για σίτιση, στέγαση και περίθαλψη δεν ικανοποιούνται  ούτε στο ελάχιστο. Τους στερεί το δικαιώματα στην εκπαίδευση και την υγεία. Απορρίπτει μαζικά τις αιτήσεις ασύλου.
 
•    Η ΕΕ κλείνει τα σύνορά της και με την στήριξη της κυβέρνησης βάζει στο παιχνίδι την πολεμική συμμορία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με διακηρυγμένο στόχο τη μείωση των προσφυγικών ροών . Θεωρεί όλους τους πρόσφυγες παράνομους και δεν τους επιτρέπει να ταξιδέψουν.Επιστρέφει μαζικά πρόσφυγες στην Τουρκία, τη χώρα των μαζικών απελάσεων, του αυταρχισμού και των βασανιστηρίων. Τους στέλνει πίσω στις εμπόλεμες περιοχές και σε χώρες που δεν παρέχουν καμία προστασία γι αυτούς, όπως η Λιβύη. Τους αναγκάζει να διαλέγουν τις πιο επικίνδυνες διαδρομές για να φτάσουν στον προορισμό τους. Αν τελικά καταφέρουν μέσα από αυτές τις επικίνδυνες διαδρομές να φτάσουν σε μια χώρα της ΕΕ, θα επιστρέφονται πίσω στην Ελλάδα με βάση τη Συμφωνία του Δουβλίνου.

Δείτε βίντεο:

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ