Κοινωνία

22/10/2018 - 06:24

Επικίνδυνες καταστάσεις στη Μυτιλήνη...

yle="text-align: justify;">Το τελευταίο διάστημα στην πόλη της  Μυτιλήνης  έχουν αυξηθεί με δραματικό τρόπο τα περιστατικά παραβατικότητας από αλλοδαπούς – μετανάστες.  Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια που καθημερινά καταγράφεται στο αστυνομικό δελτίο. Είναι κυρίως περιστατικά μικροκλοπών που αν συνεχιστούν είναι πιθανόν να θρηνήσουμε και θύματα καθώς καλλιεργείται και προβάλλεται από το social media η αυτοδικία ως λύση.


Θα αναφερθούμε συνοπτικά σε 3  περιστατικά που έγιναν την τελευταία εβδομάδα  όπως καταγράφηκαν από αυτόπτες μάρτυρες .


Αλλοδαπός  μπήκε σε ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της πόλης πρωινές ώρες  και προσπάθησε να αφαιρέσει ένα ταψί με γλυκό.  Έγινε αντιληπτός  από τους ιδιοκτήτες της επιχειρήσεις και μετά από λίγα μέτρα ακινητοποιήθηκε από τους ιδιοκτήτες και άλλους περαστικούς.  Ακολουθεί ξυλοδαρμός. Κόσμος έχει συγκεντρωθεί. Κατά σύμπτωση ανάμεσα στο πλήθος είναι και δύο άτομα που έχουν πρωταγωνιστεί και σε παλαιότερα επεισόδια.  Μέλος ΜΚΟ προσπαθεί να παρέμβει , τον κυνηγούν άτομα από το πλήθος και τον ξυλοφορτώνουν. Μέχρι να φθάσει η αστυνομία υπάρχει κλίμα έντασης καθώς από θερμόαιμο έχει προπηλακιστεί γυναίκα που προσπάθησε να παρέμβει. 


Δεύτερο περιστατικό  δύο αλλοδαποί  απογευματινές ώρες επιχειρούν να ανοίξουν μπαγκαζιέρα  από μηχανή μεγάλου κυβισμού. Γίνονται αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη της μηχανής και καταφέρνει να τους ακινητοποιήσει  στην Ερμού Μυτιλήνη. Καταστηματάρχες της περιοχής  δηλώνουν ότι ένας από τους δύο είνα γνωστός καθώς έχει πρωταγωνιστεί και σε παλαιότερα συμβάντα με κλοπές.  Σε λίγα λεπτά καταφθάνουν  άνδρες της ασφάλειας και η πρώτη τους φράση είναι  «πάλι αυτός...»


Το τρίτο περιστατικό αφορά περιστατικό κλοπής στην προκυμαία Μυτιλήνης έξω από το παλαιό Δημαρχείο και  πήρε πανελλαδική διάσταση καθώς έχει καταγραφεί σε βίντεο * η στιγμή της ακινητοποίησης του δράστη από περαστικούς και όχι μόνο...
Ο τρόπος που παρουσιάστηκε το συμβάν μαζί με το βίντεο κάνει λόγω για κλοπή δύο κινητών από ηλικιωμένο ψαρά αλλά αυτό έχει μικρή σημασία.  Στην ακινητοποίηση του δράστη για άλλη μια φορά και εντελώς συμπωματικά συμμετέχει άτομο του ακροδεξιού χώρου που είναι υπόδικος για την επίθεση σε βάρος δημοσιογράφων κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη. Όπως και στο πρώτο περιστατικό έτσι και εδώ έχουμε περίπτωση αυτοδικίας καθώς ο δράστης της κλοπής  κινδυνεύει από ασφυξία από την πίεση που δέχεται στο λαιμό του. To συμβάν όπως είπαμε πήρε πανελλαδικές διάστασεις και είναι ενδεικτό ότι ακροδεξιές ιστοσελίδες με βάση αυτό το περισταστικό "διαφημίζουν" την αυτοδικία. Χαρακτηριστικός τίτλος: "Μπράβο τους! Μετανάστης έκλεψε κινητά και οι κάτοικοι πήραν το νόμο στα χέρια τους"


Τα παραπάνω τρία περιστατικά έχουν συμβεί σε διάστημα λίγων ημερών και είναι ενδεικτικά του κλίματος που έχει διαμορφωθεί. Από τη μία έχουμε την αυξημένη παραβατικότητα μεταναστών και από την άλλη έχουμε ακραίες αντιδράσεις που αγγίζουν την αυτοδικία. Το όριο που η αυτοάμυνα γίνεται αυτοδικία μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί...  Η  δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών ευνοεί την  διείσδυση ακροδεξιών φωνών που όχι μόνο δεν απομονώνονται αλλά εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις ως αυτόκλητοι προστάτες.


Με την υπόσχεση του Υπουργού Μεταναστατευτικής Πολιτικής για αποσυμφόρηση του νησιού να έχει αποδειχθεί ψέμα και με τον αριθμό των μεταναστών να είναι με τα επίσημα στοιχεία σχεδόν σταθερός γύρω στις 10.000 άτομα είναι βέβαιο ότι η κατάσταση παραμένει όχι μόνο δύσκολη αλλά γίνεται πλέον και επικίνδυνη. Είναι λογικό μέσα στο μεγάλο αριθμό μεταναστών να υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό με παραβατική συμπεριφορά. Ακόμη και 0,5%  να είναι αυτό το ποσοστό σημαίνει ότι 50 άτομα με παραβατική συμπεριφορά κυκλοφορούν σε μια μικρή πόλη όπως η Μυτιλήνη.  Μπορεί να μοιάζει απλοϊκός ο παραπάνω συλλογισμός αλλά η πραγματικότητα επιβεβαιώνει αυτή τη σκέψη.  Δυστυχώς όλα αυτά τα άτομα που έχουν πρωταγωνιστεί σε συμβάντα με κλοπές αν και συλλαμβάνονται σε μικρό χρονικό διάστημα είναι και πάλι ελεύθερα Αδυναμίες της δικαιοσύνης.... απουσία χώρων κράτησης...


Η απουσία κέντρου κράτησης μεταναστών με παραβατική συμπεριφορά (κάτι που υπήρχε ως σχεδιασμός αλλά ναυάγησε λόγω αντιδράσεων) ίσως να είναι τεράστιο λάθος.


Καθώς αυξάνει η αγανάκτηση των πολιτών μαζί με την αύξηση των περιστατικών παραβατικής συμπεριφοράς αυξάνουν και οι πιθανότητες να θρηνήσουμε θύματα. Μια επικίνδυνη κατάσταση στα social media που «διαφημίζει» την αυτοδικία διαμορφώνεται με βάση τα σχόλια χρηστών...  Και η αυτοδικία όλοι μπορούμε να καταλάβουμε που μπορεί να οδηγήσει...


Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα για λήψη άμεσων μέτρων;  Και τα μέτρα είναι κυρίως η αποσυμφόρηση της Λέσβου και ο διαχωρισμός των μεταναστών με παραβατική συμπεριφορά.


--------
* Αν και στο Lesvosnews.net προωθήθηκε το υλικό με το βίντεο από την on camera σύλληψη του δράστη της κλοπής του κινητού εντούτοις κρίναμε ότι δεν πρέπει να μεταδοθεί καθώς καταγράφονται και προσωπικά δεδομένα  και κυρίως – κατά την κρίση μας – το βίντεο προωθεί την αυτοδικία.

Μοιράσου το άρθρο!