Κοινωνία

23/08/2018 - 18:24

Επιστολή Μητροπολίτη Αρσινόης ( Πατριαχείου Αλεξάνδρειας) προς το Στρατή Μπαλάσκα

Του Μητροπολίτη Αρσινόης του Πατριαχείου Αλεξάνδρειας  (με καταγωγη απο τη Στύψη)

Βασιλείου Βαρβελη προς το δημοσιογράφο του ΑΠΕ - ΜΠΕ Στρατή Μπαλάσκα

 

 

Αγαπημένε μου Στρατή,


Με μεγάλη θλίψη παρακολουθώ τα οσα γίνονται πάλι στο νησί μας, από τους γνωστούς- άγνωστους. Ελπίζω και εύχομαι το πολύ ωραίο κείμενο σου για την Παναγία τη Γαλακτοτροφούσα, να μην στάθηκε η αφορμή για τη στοχοποίηση σου.
Δεν μπορεί κανένας εχέφρων και σε καμία περίπτωση να ισχυριστεί οτι το εν λόγω κείμενο είναι αισχρό ή οτι προσβάλει κατ΄ελάχιστον το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις φιλολογίας, Θεολογίας ή λαογραφίας για να το καταλάβει, αρκεί να γνωρίζει ανάγνωση.


Οχι αδελφέ μου, το κείμενο είναι μια χαρά και μάλιστα ιδιαίτερου λαογραφικού ενδιαφέροντος, μια που μας φέρνει στο φως άγνωστα στοιχεία σχετικά με τον εν λόγω σπηλαιώδη Ιερό Ναό, τη χρήση του και φυσικά την νεότερη ιστορία του.
Ακομα και τώρα, πριν σου γράψω το κείμενο, ρωτησα την μητέρα μου, για την "Αγία Κολοπανού",όπως μας έλεγε, ενα χάλασμα προφανως ξωκλησιού που υπήρχε στην ευρύτερη περιοχή της Καλλονης και που οι μανάδες της εποχής, πήγαιναν και κρεμούσαν τις πάνες των άρρωστων παιδιών τους, για να γίνουν καλά!


Μανα, της λέω, ποιά Αγία ήταν ακριβώς;


Δεν ξερω μου λέει αλλά μαλλον η Παναγιά θα ηταν!


Θεωρώ λοιπόν οτι το μόνο αισχρό στην προκείμενη περίπτωση του κειμένου σου, δεν ειναι τιποτα άλλο εκτός απο τα εμπαθή και αισχρά μυαλά αυτών που δεν μπορούν ή καλύτερα δεν θέλουν να το κατανοήσουν.
Όμως και πάλι είναι να τους λυπάται κανένας γιατί τόσο τους κόβει, αν υποθέσουμε βέβαια οτι εχουν αγαθές και μόνο προθέσεις.


Αλλά κι αν ακόμα υπάρχει κάποιος τόσο σούπερ-"Ορθόδοξος", που θεωρεί οτι προσβάλει το κείμενο σου το πρόσωπο της Παναγιάς μας, ίσως θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια, να χει πάει πρώτα στη Σκάλα της Σκαμνιάς και να έχει κάψει όλα τα "εικονίσματα" της Παναγιάς της "Γοργόνας" που πωλούνται εκεί και μετά να σου κάνει κριτική.


+ Ο Αρσινόης ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μοιράσου το άρθρο!