Κοινωνία

16/04/2016 - 07:36

«Φρούριο» η Μυτιλήνη για την Αγία Σύνοδο και.... ίσως συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Αλλαγές μέχρι την τελευταία στιγμή γίνονται στο «σφιχτό» και χωρίς παρεκκλίσεις πρόγραμμα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου σήμερα στη Λέσβο.

 

Για την πεντάωρη επίσκεψη του ποντίφικα στο νησί έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφάλειας από την Αστυνομία, το Λιμενικό και την ασφάλεια του Βατικανού, αξιωματικοί της οποίας βρίσκονται από τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη.
Χθες ήρθαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα, καθώς και ειδικό κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με πλήρη εξοπλισμό, ενώ η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα αποκλειστούν όλοι οι δρόμοι πέριξ του λιμανιού και του hotspot στη Μόρια, όπου θα κινηθούν οι ιεράρχες, υπό τον φόβο διαδηλώσεων. Κάτοικοι και φορείς του νησιού έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να διαμαρτυρηθούν για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, εν όψει της παρουσίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι και «αλληλέγγυοι» θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας.
Η επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο θα είναι οικουμενικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.
 
Η ανησυχία του Πάπα
«Ο Πάπας μεταβαίνει στη Λέσβο σε μια φάση σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης. Πάει στο νησί αυτό για να χαιρετήσει ανθρώπους και να επισκεφθεί τόπους στους οποίους προέκυψαν ιδιαίτερα σοβαρές ανάγκες» δήλωσε ο Φ. Λομπάρντι και πρόσθεσε: «Η επίσκεψη αυτή προκύπτει από την ανησυχία του Πάπα, την οποία συμμερίζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Δεν έχει, κατά συνέπεια, πολιτικές προεκτάσεις».
 
Ο Πάπας Φραγκίσκος θα αφιχθεί στη Μυτιλήνη  στις 10.15 το πρωί με ειδική πτήση από το Βατικανό, συνοδευόμενος από αξιωματούχους, ιεράρχες της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και 53 δημοσιογράφους.
Στο αεροδρόμιο θα τον υποδεχτεί ο Αλ. Τσίπρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος και όλοι μαζί θα κατευθυνθούν στο hotspot της Μόριας. Εκεί θα συνυπογράψουν μια διακήρυξη προς την παγκόσμια κοινότητα για την προσφυγική κρίση, θα ευλογήσουν πρόσφυγες και θα πιουν τσάι με 15 Σύρους, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά.
Στη συνέχεια θα μεταβούν στην προκυμαία της Μυτιλήνης, όπου έχουν στηθεί δύο εξέδρες. Από τη μία θα προσευχηθούν, ο καθένας χωριστά και θα πετάξουν στεφάνια στη μνήμη προσφύγων και μεταναστών που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου, ενώ από την άλλη ο ποντίφικας θα ευλογήσει μέλη της καθολικής κοινότητας Λέσβου καθώς και καθολικούς που θα φτάσουν από όλη τη χώρα.
Στη μία το μεσημέρι η επίσημη αποστολή θα αναχωρήσει για το αεροδρόμιο, όπου ο Πάπας Φραγκίσκος θα έχει δεκάλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και δεκάλεπτες συνομιλίες με τους κ.κ. Βαρθολομαίο και κ.κ. Ιερώνυμο, ενώ μέχρι τις 3 το μεσημέρι όλοι θα έχουν αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη.
 
πηγη: ΕΘΝΟΣ
 

Μοιράσου το άρθρο!