Κοινωνία

22/12/2017 - 19:05

Guardian: Καλωσήλθατε στη φυλακή της Μόριας (βίντεο)

&n

bsp;

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια της Λέσβου κατέγραψε η βρετανική εφημερίδα Guardian με ένα ρεπορτάζ-ανταπόκριση από το νησί.


Η ανταποκρίτρια της Guardian, Έλενα Σμιθ, αναφέρει: «Περιμένοντας την "επίσημη άφιξη" του χειμώνα, οι διαμαρτυρίες γίνονται πιο έντονες τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου που τον σημαδεύει ένα γκραφίτι: Καλωσήλθατε στη φυλακή της Μόριας».



Σημειώνει πως όποιος διαμένει εκεί δίνει καθημερινά μάχη επιβίωσης σε συνθήκες τόσο απελπιστικές που, όπως σημειώνει η συντάκτης, ακόμα και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νεκρών.

Όπως αναφέρουν ομάδες για την προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ, η Μόρια έχει ξεπεράσει τις αντοχές της στους ανθρώπους που μπορεί να φιλοξενήσει και «είναι μια τραγωδία που περιμένουμε να συμβεί και μια ντροπή για την Ευρώπη».

Επισημαίνει, δε, πως «τώρα που ξεκινούν οι βροχές και ξεσπούν επεισόδια οι αρχές στην Αθήνα παίρνουν μέτρα δεσμευόμενες να μεταφέρουν 5.000 αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, για πρώτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, ο πληθυσμός στη Μόρια βούτηξε κάτω από τις 6.000 ψυχές. Το κέντρο υποδοχής χτίστηκε ως ένα προσωρινό μέτρο, στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015. Έχει σχεδιαστεί να δέχεται μόλις 2.000.

Οι περισσότεροι διαμένουν σε σκηνές πάνω σε ξύλινες παλέτες για να προφυλαχθούν από τις λάσπες.



Περιγράφοντας την καθημερινότητα στη Μόρια, η δημοσιογράφος αναφέρει τον πυκνό, τοξικό καπνό που έρχεται από τα πλαστικά μπουκάλια που καίγονται για να ζεσταθούν οι μετανάστες λόγω της έλλειψης ξύλων.

Κάνει λόγο επίσης για βουνά από σκουπίδια ανάμεσα στις σκηνές.

«Η Μόρια είναι πολύ κακή. Δεν είναι αυτό η Ευρώπη», λέει ο Σύρος Σαλέχ Αλχουσείν.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι «η Μυτιλήνη δεν είναι μόνη της. Παρόμοιες καταστάσεις καταγράφονται στη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο και την Κω, αν και καμία δεν είναι χειρότερη από τη Μόρια».

Φιλοξενούνται δηλώσεις και του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, ο οποίος παραδέχεται ότι «δεν υπάρχουν πια λέξεις για να περιγράψω τι συμβαίνει στη Μόρια. Πρόσφατα συνέκρινα τις συνθήκες εδώ με το Γκουαντάναμο, αλλά δεν έχω βρεθεί εκεί. Μπορεί οι συνθήκες σε αυτό το κέντρο κράτησης να είναι καλύτερες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 1/3 της Λέσβου είναι αλλοδαποί, προσθέτοντας ότι γνωρίζει πως αρκετοί ντόπιοι φοβούνται να βγουν έξω το βράδυ.

«Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που απαιτεί έκτακτες λύσεις. Από το καλοκαίρι ζητούμε να γίνει κάτι. Θα πεθάνει κόσμος αν δεν γίνει κάτι, αν δεν βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις» προσθέτει.

«Η Μόρια υπονομεύει όσα αντιπροσωπεύει η Ευρώπη. Αν κρατάς τους ανθρώπους σε αυτές τις συνθήκες, αν τους στερείς την ελπίδα και τους καταδικάζεις να υποφέρουν, τότε τίποτα καλό δεν θα βγει από αυτό», καταλήγει το ρεπορτάζ, με τη φράση ενός Ιρλανδού εθελοντή στη Μόρια.


Βίντεο από την DW

Μοιράσου το άρθρο!