Κοινωνία

22/11/2018 - 15:30

Κάτι παράξενο συμβαίνει....Μέσα σε μια νύχτα "έφυγαν" 2.500 πρόσφυγες - μετανάστες!

Ε

ίδε κανείς 2.500 πρόσφυγες να φεύγουν απ’ τα νησιά μέσα σε μια νύχτα;


Μα, 1.100 άνθρωποι έφυγαν από τη Σάμο, 1.000 από τη Μόρια, 500 από τη  Χίο (ΒΙΑΛ)  μέσα σε μια (και την ίδια) μέρα; Κάτι τρέχει με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η αρμόδια κρατική αρχή στις 19/11 γιατί τέτοιο «θαύμα» δεν φαίνεται να συνέβη! Oι φωτογραφίες και τα βίντεο από τη Μόρια και τη ΒΙΑΛ αποδεικνύουν ωστόσο κάτι σημαντικότερο: οι βασανιστικές συνθήκες διαβίωσης παραμένουν ίδιες, με τον χειμώνα ήδη εδώ.

Το παράδοξο είναι ότι το υπουργείο δεν μπαίνει καν στον κόπο να εξηγήσει πως επετεύχθη αυτή η ραγδαία μείωση – αφού η σχετική ένδειξη για τις μεταφορές στην ενδοχώρα είναι μηδενική ή αφορά μερικές δεκάδες.

Φυσικά, καμιά τέτοια μείωση δεν φαίνεται να επήλθε. Στη ΒΙΑΛ, ο πληθυσμός έχει όντως μειωθεί, καθώς οι αφίξεις στη Χίο τον τελευταίο 1,5 μήνα έχουν μειωθεί δραστικά. Ωστόσο, μια εμπειρική εκτίμηση αναφέρει πως πρέπει να «φιλοξενεί» αυτή τη στιγμή – σε κοντέινερ, «ραμπχολ», μεγάλες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας και αρκετές ακόμα θερινές σκηνές και αυτοσχέδια παραπήγματα – περί τους 1.500 με 1.600 ανθρώπους.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που μεταφέρουν για τη Λέσβο αλληλέγγυοι που μπορούν να έχουν κάποια εικόνα για την κατάσταστη στον χαώδη καταυλισμό-στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών της Μόριας. Η εικόνα που μεταφέρουν είναι ότι την Κυριακή ο αριθμός των διαμενόντων στην Μόρια έφτανε τις 6.800, όπως ανέφερε και εργαζόμενος στο κέντρο αυτό, ενώ από τότε δεν έχει σημειωθεί τόσο μεγάλη μεταφορά ανθρώπων στην ενδοχώρα.

 aplotaria.gr

 

Αναφορά για το θέμα έχει κάνει και ο οργάνωση Aegean Boat Report

Μοιράσου το άρθρο!