Κοινωνία

08/11/2017 - 17:16

Κυκλοφόρησε ψεύτικη είδηση: Πρόσφυγας στη Μυτιλήνη κάνει άσεμνη χειρονομία στην εικόνα του Ταξιάρχη

yle="text-align: justify;"> 

Κυκλοφορεί είδηση που αναφέρει ότι ένας μετανάστης στην Μυτιλήνη έκανε άσεμνη χειρονομία σε εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, γνωστού και ως Ταξιάρχη. Ο ΑΝΤ1 παρουσίασε το βίντεο από την κάμερα ασφαλείας και τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη του περιπτέρου, Ηλία Μπλάνη, όπου έγινε το περιστατικό. Επιβεβαιώνεται όμως η είδηση; Αξίζει να τονιστεί ότι αυτό το θέμα έπαιξε ως πρώτη "είδηση" στο κεντρικό δελτίο της τοπικής τηλεόρασης στη Μυτιλήνης. 

Αρχικά να αναφέρουμε πως το βίντεο δεν έχει ήχο, και έτσι δεν μπορούμε να ακούσουμε την συνομιλία. Εκτός αυτού, δεν είναι το αρχικό που έχει καταγράψει το καταγραφικό των καμερών ασφαλείας αλλά μια βιντεοσκόπηση από την οθόνη του καταγραφικού, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί πολύ η ποιότητα της εικόνας.

 

 

 

Η ιστοσελίδα  Ellinika Hoaxes και ο συντάκτης Θοδωρής Δανιηλίδης αναφέρουν: 

Τι βλέπουμε στο βίντεο;

 

Αν παρατηρήσετε καλά, θα προσέξετε ότι ο άνδρας κρατάει τσιγάρο στο χέρι του και με τον παράμεσο δείχνει κάτι, σε αυτό που κρατάει στο άλλο χέρι. Το αντικείμενο που κρατάει με το άλλο χέρι, δεν φαίνεται να είναι θρησκευτική εικόνα ή οτιδήποτε άλλο.

 

Έτσι σαν απόδειξη έχει απομείνει η μαρτυρία του ιδιοκτήτη του περιπτέρου, αφού το βίντεο δεν έχει ήχο για να ακούσουμε την συνομιλία. Στην είδηση που παρουσίασε ο ΑΝΤ1, ακούμε την δημοσιογράφο να λέει πως ο περιπτεράς «δεν μπορούσε να πάει αμέσως στην αστυνομία γιατί ήταν στο περίπτερο μαζί με το ανήλικο παιδί του».
 
Επικοινωνήσαμε με τον έμπειρο δημοσιογράφο Γιάννη Συνάνη, διευθυντή του lesvosnews.gr και ανταποκριτή πολλών τηλεοπτικών καναλιών, ο οποίος ας δήλωσε:
«Στον πρώτο που απευθύνθηκε ο κύριος Ηλίας Μπλάνης, για να δημοσιεύσω αυτό το «συγκλονιστικό βίντεο» όπως μου είπε, ήμουν εγώ. Παρατηρώντας το βίντεο προσεκτικά, δεν βρήκα τίποτα το περίεργο. Για να το πούμε στη γλώσσα μας, τίποτα που να συνιστά είδηση. Εγώ δεν είδα ούτε ιερή εικόνα, ούτε κάποια άσεμνη χειρονομία και αυτός είναι ο λόγος που δε το δημοσίευσα. Επιπλέον, όπως μου είπε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου, δεν βρισκόταν εκεί αυτός αλλά ο γιος του, όταν συνέβη το περιστατικό»
 
Τα παραπάνω όμως έρχονται σε αντίθεση με όσα ειπώθηκαν στον ΑΝΤ1. Έτσι, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον ίδιο τον κύριο Μπλάνη. Έκπληκτοι τον ακούσαμε να παραδέχεται πως είπε ψέματα ότι βρισκόταν στο περίπτερο μαζί με το ανήλικο παιδί του. Στο περίπτερο ήταν μόνο ο μεγάλος του γιος.
 
Συνοψίζοντας:
 
  • Το βίντεο δεν έχει ήχο.
  • Δεν φαίνεται ιερή εικόνα στο βίντεο.
  • Ο μετανάστης δεν χρησιμοποιεί το μεσαίο δάκτυλο αλλά τον παράμεσο, πιθανότατα για να δείξει αυτό που κρατάει στο άλλο χέρι.
  • Ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου δεν ήταν παρών στο περιστατικό και είπε ψέματα.
Έτσι δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι ο μετανάστης έκανε κάποια «άσεμνη χειρονομία στην ιερή εικόνα» και οι ισχυρισμοί του περιπτερά καταρρίπτονται, καθώς δεν ήταν καν παρών στο περιστατικό.

Δείτε το βίντεο όπως προβλήθηκε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1

 

Πηγη

Μοιράσου το άρθρο!