Κοινωνία

18/02/2016 - 13:53

Μάικλ Τζαχάρης : Με καταγωγή από την Αγία Παρασκευή Λέσβου δισεκατομυριούχος στην Αμερική - Απεβίωσε ο ομογενής με το κοινωνικό έργο

yle="text-align: justify;">Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο δισεκατομυριούχος Μάικλ Τζαχάρης, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία της Oμογένειας. Με περιουσία ύψους 2,2 δισ. δολαρίων, ο εκλιπών ήταν στην 307η θέση στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ για το 2015.



Ο Μάικλ Τζαχάρης γεννήθηκε στο Σικάγο το 1928. Γιος Ελλήνων μεταναστών από το χωριό Αγία Παρασκευή της νήσου Λέσβου. Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το 2002 στο Πανεπιστήμιο Ταφτς, «ως γιος Έλληνα μετανάστη που έφτασε αδέκαρος στη Βοστόνη το 1908, έχει ενσωματώσει το ήθος και τη σκληρή δουλειά του πατέρα του και τη γενναιοδωρία, προσφέροντας ελεύθερα από τον εαυτό του με πληθώρα τρόπων»

Αποφοίτησε (B.A.) από το Carroll College (τώρα Carroll University), στο Waukesha του Wisconsin και συνέχισε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου DePaul του Σικάγο, στην οποία φοιτούσε το βράδυ, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως πωλητής φαρμακευτικού υλικού για την εταιρεία Miles Laboratories.

Η ικανότητά του να αναγνωρίζει τις ευκαιρίες και να συνεχίζει σε τομείς που άλλοι τα εγκατέλειπαν απογοητευμένοι, του έδωσαν το όνομα του «ανορθόδοξου της φαρμακευτικής».

Αγόρασε μαζί με τον Φίλιπ Φροστ την φαρμακευτική εταιρία Key, το 1972. Παρέμεινε διευθυντής της μέχρι το 1986, και υπό την ηγεσία του η εταιρία άκμασε, μέχρι τη συγχώνευση της με την Schering-Plough έναντι 836 εκατ. δολαρίων.
Το 1988 ίδρυσε την φαρμακευτική εταιρία Kos (όνομα από το ελληνικό νησί) και την πούλησε στα Εργαστήρια Abbott το 2006 για 4,2 δισ. δολαρία.
Τον Ιούνιο του 2013, η Pearl Therapeutics, στην οποία η εταιρία του ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής, αποκτήθηκε από την AstraZeneca έναντι 560 εκ. δολαρίων.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Υπηρέτησε για πολλά χρόνια στην εκτελεστική επιτροπή του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, επί Αρχιεπισκοπίας Ιακώβου κι από το 2000 ήταν ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η προσφορά του στις προσπάθειες να ξαναχτιστεί ο Ναός του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.  Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες υπήρξε ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές του Ελληνισμού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ, στηρίζοντας οικονομικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Αρχιεπισκοπή Αμερική, τα Ιδρύματα της «Ηγεσίας των 100» και «Πίστη», το Μητροπολιτικό Μουσείο, τις προσπάθειες αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, αλλά και την Κύπρο όπου πρόσφερε 300.000 δολάρια στο ειδικό ταμείο που ανοίχτηκε μετά την κρίση του 2013. Το Ίδρυμα της Οικογένειας Τζαχάρη δεσμεύτηκε ότι θα δώσει 2 εκ. δολάρια για την ανακούφιση της πείνας και της φτώχειας στην Ελλάδα.
Το Σεπτέμβριο του 2013 τιμήθηκε από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής για τις υπηρεσίες του προς την Κύπρο. Το βραβείο επέδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Το Ίδρυμα της Οικογένειας Τζαχάρη έχει κληροδοτήσει μόνιμες εκθέσεις ελληνικής και βυζαντινής τέχνης στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (όπου υπάρχει ιδιαίτερα πτέρυγα με το όνομά του) και στο Art Institute of Chicago.

 

-----------------

ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, για το ξαφνικό άγγελμα του θανάτου του Εμμανουήλ – Μιχαήλ Ζαχάρη.

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ  ΞΑΦΝΙΚΟ ΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ- ΜΙΧΑΗΛ ΖΑΧΑΡΗ

 

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λέσβου, συντάσσει ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

Αποτίνοντας  φόρο τιμής στον εκλιπόντα Εμμανουήλ - Μιχαήλ Ζαχάρη, εκλεκτό συμπατριώτη άξιο, ανιδιοτελή και  ακούραστο.

Εκτιμώντας τη μεγάλη του μεγάλη προσφορά στη Λέσβο και στην ιδιαίτερη πατρίδα του  την Αγία Παρασκευή που τόσο πολύ αγάπησε.

v    Αποδίδοντας  τη δέουσα τιμή στον άνθρωπο που διακρίθηκε στην επιχειρηματική του δραστηριότητα, και στην ευεργεσία ανθρώπων που είχαν ανάγκη.

v   Αναγνωρίζοντας την σημαντική προσφορά του στον τόπο μας, μέσω του Ζαχάρειου Οίκου Ευγηρίας, αλλά και πολλών άλλων ευεργεσιών, λειτουργώντας ως ο καλύτερος πρεσβευτής του τόπου μας στο εξωτερικό.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι  

1.     Να εκφράσει τη βαθιά θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στους οικείους του εκλιπόντος.

2.     Να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για την πολυποίκιλη προσφορά του, που τον κατατάσσει στους μεγάλους ευεργέτες της Λέσβου.  Το νησί μας και ιδιαίτερα η Αγία Παρασκευή, πάντα θα τον θυμούνται και θα τον μνημονεύουν.

 

-----------------------------

 

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στην οικογένεια του αείμνηστου  Εμμανουήλ – Μιχαήλ Ζαχάρη, την παρακάτω συλλυπητήρια επιστολή.

 

Ως Δήμαρχος Λέσβου και εκφράζοντας τα αισθήματα όλων των συμπατριωτών μου, θα ήθελα να σας συλλυπηθώ  για την απώλεια του αείμνηστου Εμμανουήλ - Μιχαήλ Ζαχάρη.

Ο εκλιπών υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς ευεργέτες της Λέσβου, τιμώντας και βοηθώντας έτσι την γενέθλια γη του, που τόσο πολύ αγάπησε και ποτέ δεν ξέχασε. Ανήγειρε αποκλειστικά με δικά του έξοδα, στην Αγία Παρασκευή, την «Πρότυπη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Η Αγία Παρασκευή», που σήμερα λειτουργεί ως Δημοτικό Ίδρυμα και φέρει το όνομά του. Ο Δήμος Λέσβου θα είναι παντοτινά ευγνώμων για την μεγάλη αυτή προσφορά, η οποία θα μνημονεύεται καθημερινά μέσα από τους χιλιάδες ευεργετηθέντες. 

Οι κάτοικοι της Λέσβου και ιδιαίτερα οι συμπατριώτες του της Αγίας Παρασκευής, θα τον μνημονεύουν με αγάπη και τον έχουν ήδη κατατάξει στους μεγάλους ευεργέτες του τόπου μας. Ο τρόπος σκέψης και δράσης του, θα αποτελέσει παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές. Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, να είσθε γεροί να τον θυμόσαστε και να τον τιμάτε.

 

                                                              Ο Δήμαρχος Λέσβου

                                                                

                                                                  Σπύρος Γαληνός

 

---------------------

ψήφισμα του Δ.Σ. του Δημοτικού Ιδρύματος «Ζαχάρειος Πρότυπος Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων  η Αγία Παρασκευή», για το ξαφνικό άγγελμα του θανάτου του Εμμανουήλ – Μιχαήλ Ζαχάρη.

Μοιράσου το άρθρο!