Κοινωνία

20/11/2018 - 15:00

Με στίχους του Ελύτη η παραλαβή του βραβείου Mc Cain

yle="text-align: justify;">Επέστρεψαν οι Πρόσκοποι από τη Λέσβο που παρέλαβαν εκ μέρους των κατοίκων του νησιού το «βραβείο John McCain για τον ηγετικό ρόλο στο κοινωφελές έργο»

Με «ένα κομμάτι αντίδωρο», τους στίχους του συμπατριώτη τους Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ / και μυρσίνη συ δοξαστική / μη παρακαλώ σας / λησμονάτε τη χώρα μου!» παρέλαβαν δυο 18χρονοι Πρόσκοποι από τη Λέσβο, ο Ξενοφών Κουκούτας και ο Γιάννης Σβώρος, το πρώτο βραβείο John Mac Cain, που απονεμήθηκε στους κατοίκους του νησιού για την ηρωική τους υποστήριξη προς τους πρόσφυγες.
Και προσέθεσαν στους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, απευθυνόμενοι στους ισχυρούς του πλανήτη που παραβρίσκονταν στο 10ο ετήσιο Φόρουμ Διεθνούς Ασφαλείας Halifax, στη διάρκεια του οποίου έγινε η απονομή:
«Μη, σας παρακαλούμε μη, μη λησμονάτε το νησί μας, τους ανθρώπους του. Είμαστε ακόμα εκεί. Αντέχουμε στα δύσκολα που ζούμε ακόμα, αλλά μη. Μη μας ξεχνάτε».
Οι δυο 18χρονοι επέστρεψαν νωρίς σήμερα το πρωί από το Χάλιφαξ του Καναδά. Όπου μετά από πρόταση του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού και σε συνεννόηση με το ίδρυμα John McCain, παρέλαβαν το τιμητικό βραβείο και σε αναγνώριση της σημαντικής συμβολής της τοπικής Προσκοπικής Κίνησης στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ας σημειωθεί ότι την απονομή παρακολούθησαν υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη από πολλές χώρες καθώς και πολιτικά στελέχη που συμμετείχαν στο συνέδριο όπως Υπουργοί Άμυνας, Εσωτερικών, και άλλοι.

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου ευχαριστεί δημόσια το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και τα υπόλοιπα στελέχη της δημοτικής αρχής για την εξαιρετική τιμή που επεφύλαξαν στην τοπική προσκοπική Κίνηση. Τιμή που ενδυναμώνει τα στελέχη της να συνεχίσουν την προσπάθεια τους σε όφελος της νεολαίας του τόπου και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα.
Επίσης ευχαριστεί τον ειδικό Σύμβουλο του Δημάρχου κ. Μάριο Ανδριώτη που ταξίδευσε και αυτός στο Χάλιφαξ του Καναδά για την εξαιρετική συνεργασία και την πολύτιμη βοήθεια του στο δύσκολο αυτό ταξίδι για τα δυο νέα στελέχη της Προσκοπικής Κίνησης.

Η ομιλία των Προσκόπων κατά την τελετή απονομής του βραβείου στο διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας του Χάλιφαξ 2018 «Halifax Security Forum 2018»
Η Λέσβος, το νησί μας είναι ένα όμορφο αιγαιοπελαγίτικο νησί. Ο Θεός μας ευλόγησε να γεννηθούμε σε ένα όμορφο νησί, έναν τόπο που όταν χάνεται από τον ορίζοντα του ταξιδιώτη ο ποιητής λέει πως κατεβαίνεις ένα σκαλοπάτι στον άλλο κόσμο.
Μεγαλώσαμε και γίναμε ενήλικες πια, περπατώντας στις παραλίες και στα βουνά του τόπου μας, γνωρίζοντας τον καλά. Αγαπήσαμε τον τόπο μας, αγαπήσαμε και τους ανθρώπους του. Αυτούς που έχουμε σήμερα την ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπούμε ενώπιον σας.
Οι κάτοικοι της Λέσβου ερχόμαστε από μακριά.  Οι μακρινοί παππούδες μας ήταν η μεγάλη γυναίκα ποιήτρια της αρχαιότητας η Σαπφώ που 800 χρόνια πριν το Χριστό ύμνησε το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, στην επιλογή. Ο Αλκαίος, άλλος μακρινός μας παππούς κι αυτός είπε πως οι άνδρες είναι τα κάστρα της πόλης, ο άνθρωπος ρυθμίζει τη ζωή του. Ο Πιττακός ο σοφός ρύθμισε με σύνεση τα όσα πρέπει να συμβαίνουν σε μια Δημοκρατία. Σε ετούτο το νησί δε μπορούσε παρά να ευδοκιμεί το δέντρο της ειρήνης, Το δώρο του θεού στους ανθρώπους η ελιά.
Ερχόμαστε από μακριά. Οι παππούδες μας ήρθαν πολλοί από αυτούς πρόσφυγες στο νησί από τα απέναντι παράλια. Πριν λίγες μέρες στο Παρίσι, η παγκόσμια κοινότητα γιόρτασε τα 100 χρόνια από τη λήξη του πρώτου παγκόσμιου πολέμου. Για εμάς στην ανατολή όμως, ο πόλεμος αυτός δεν τέλειωσε το 1918. Τέλειωσε τέσσερα χρόνια αργότερα, το Σεπτέμβριο του 1922 με τη Μικρασιατική  καταστροφή και ενάμιση εκατομμύριο πρόσφυγες από την ανατολή στην Ελλάδα. Είμαστε εγγόνια προσφύγων, Εγγόνια ανθρώπων που στάθηκαν δίπλα σε πρόσφυγες.
Κάπως έτσι όταν το 2015 σταθήκαμε στην ακτή μπροστά στις βάρκες άλλων ανθρώπων θυμάτων κι αυτοί άλλων πολέμων με κάθε λογής όπλα, χημικά όπλα ως και οικονομικά όπλα, όλο εμείς οι άνθρωποι της Λέσβου είπαμε πως είναι καθήκον μας να μην αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους αβοήθητους. Ένα πιάτο φαί, ένα στεγνό ρούχο, ένα ποτήρι νερό, ένα χάδι, ένα παιχνίδι ήταν ότι μπορούσαμε να προσφέρουμε μέχρι να κινηθεί η παγκόσμια κοινότητα.
Αυτά δώσαμε. Αυτά που θεωρούμε αυτονόητα σε ένα τόπο που λάτρεψε τον φιλόξενο Δία και το Χριστό που η Βίβλος λέει πως τον βρίσκεις στον ξένο που φιλοξενείς.
Αυτά δώσαμε κι εμείς οι Πρόσκοποι.  Όλοι εμείς που πιστοί στις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνικού Προσκοπισμού αγόγγυστα εργαστήκαμε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης αλλά και των επιπτώσεων από τις προσφυγικές ροές στην τοπική κοινωνία.
Όταν η προσφυγικές ροές κορυφώθηκαν το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο του 2015 όταν και από τη Λέσβο πέρασαν σχεδόν 700.000 άνθρωποι, οι Πρόσκοποι πέραν της βοήθειας στους πρόσφυγες θεώρησαν καθήκον το ότι πρέπει να εργασθούν στην κατεύθυνση της προστασίας της τοπικής κοινωνίας από τα δηλητήρια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που διαχέονταν στην τοπική κοινωνία.
Για αυτό και εργάστηκαν μεθοδικά βοηθώντας υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου στην αποκατάσταση κύρια του περιβάλλοντος όπου αυτό πληγώθηκε σοβαρά από τη δημιουργία ανεξέλεγκτων πρόχειρων προσφυγικών καταυλισμών. Δεκάδες Πρόσκοποι ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα από όλη την Ελλάδα βοηθώντας τις υπηρεσίες του Δήμου σε καθαρισμούς κυρίως δημόσιων χώρων.
Η προσπάθεια συνεχίστηκε και όλο το 2016 με δράσεις κυρίως για το παιδί πρόσφυγα σε καταυλισμούς και δομές διαμονής προσφύγων στο νησί.
Κορυφαίες στιγμές όμως ήταν αυτές όταν βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή την περίοδο της άφιξης των λέμβων,  στους καταυλισμούς, στήνοντας σκηνές, συγκεντρώνοντας τρόφιμα για τις ανάγκες εστίασης, μοιράζοντας φαγητό. Παίζοντας ώρες ατέλειωτες με τα παιδιά πρόσφυγες. Βοηθώντας όπου μπορούσαμε την τοπική κοινωνία και τους φορείς της στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Στείλαμε από τη Λέσβο μήνυμα αλληλεγγύης στα δοκιμαζόμενα παιδιά των πολέμων της Ανατολής, στα εγκλωβισμένα στα σύνορα και σε καταυλισμούς παιδιά πρόσφυγες. Δείξαμε και είμαστε περήφανοι για αυτό το πραγματικό πρόσωπο των λαών της Ενωμένης Ευρώπης και των ιδεών της.
Και τώρα ήρθε η ώρα του απολογισμού. Της αξιολόγησης των όσων κάναμε.
Ήρθαμε σήμερα εδώ μπροστά σας να παραλάβουμε ένα βραβείο που απονέμεται στους πολίτες του νησιού μας. Σε όλους τους πολίτες που έδειξαν το πρόσωπο του ανθρώπου στο δοκιμαζόμενο.
Σας ευχαριστούμε που μας θυμηθήκατε εσείς που βρίσκεστε κοντά σε ισχυρά παγκόσμια κέντρα,
Σας ευχαριστούμε με ένα κομμάτι αντίδωρο, ένα στίχο του συμπατριώτη μας νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη: 
«Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ
και μυρσίνη συ δοξαστική
μη παρακαλώ σας μη
λησμονάτε τη χώρα μου!»
Μη σας παρακαλούμε μη, μη λησμονάτε το νησί μας, τους ανθρώπους του. Είμαστε ακόμα εκεί. Αντέχουμε στα δύσκολα που ζούμε ακόμα, αλλά μη. Μη μας ξεχνάτε…

Η δράση των Προσκόπων της Λέσβου
Οι Πρόσκοποι της Λέσβου, πιστοί στις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνικού Προσκοπισμού αγόγγυστα εργάστηκαν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης αλλά και των επιπτώσεων από τις προσφυγικές ροές στην τοπική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια. Στο παρελθόν μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν ως και τις τέντες των προσκοπικών Συστημάτων της Μυτιλήνης για την προστασία των προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί στο λιμάνι της πόλης. Στις δράσεις μάλιστα κυρίως Κοινοτήτων Ανιχνευτών, είχαν ενταχθεί και επισκέψεις για κοινωνική προσφορά σε καταυλισμούς προσφύγων (τότε στο λεγόμενο «κολαστήριο» στην Παγανή της Μυτιλήνης)..
Από την εκδήλωση του μεγάλου προσφυγικού ρεύματος το Φεβρουάριο του 2015 οι Πρόσκοποι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στήνοντας καταυλισμούς. Περιθάλποντας προσφυγικές οικογένειες. Μαγειρεύοντας και μοιράζοντας φαγητό σε δομές. Παίζοντας με παιδιά.
Όταν η προσφυγικές ροές κορυφώθηκαν το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο του 2015 όταν και από τη Λέσβο πέρασαν σχεδόν 700.-000 άνθρωποι, οι Πρόσκοποι πέραν της βοήθειας στους πρόσφυγες θεώρησαν καθήκον το ότι πρέπει να εργασθούν στην κατεύθυνση της προστασίας της τοπικής κοινωνίας από τα δηλητήρια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που διαχέονταν στην τοπική κοινωνία.
Για αυτό και εργάστηκαν μεθοδικά βοηθώντας υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου πρώτιστα  στην αποκατάσταση κύρια του περιβάλλοντος όπου αυτό πληγώθηκε σοβαρά από τη δημιουργία ανεξέλεγκτων πρόχειρων προσφυγικών καταυλισμών. Δεκάδες Πρόσκοποι ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα από όλη την Ελλάδα βοηθώντας τις υπηρεσίες του Δήμου σε καθαρισμούς κυρίως δημόσιων χώρων.
Η προσπάθεια συνεχίστηκε και όλο το 2016 με δράσεις κυρίως για το παιδί πρόσφυγα σε καταυλισμούς και δομές διαμονής προσφύγων στο νησί.
Κορυφαίες στιγμές όμως ήταν αυτές των δράσεων των Ανιχνευτών της Μυτιλήνης (ανάμεσα τους και ο Ξενοφών Κουκούτας και ο Γιάννης Σβώρος που 16χρονα παιδιά τότε) βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή την περίοδο της άφιξης των λεμβών στους καταυλισμούς, στήνοντας σκηνές, συγκεντρώνοντας τρόφιμα για τις ανάγκες εστίασης, μοιράζοντας φαγητό. Παίζοντας ώρες ατέλειωτες με τα παιδιά πρόσφυγες. Βοηθώντας όπου μπορούσαν, την τοπική κοινωνία και τους φορείς της στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Ήταν οι Ανιχνευτές της Μυτιλήνης οι μόνοι ανήλικοι πραγματικοί εθελοντές που στην περίοδο της κρίσης ΕΣΩΣΑΝ ΖΩΕΣ βουτώντας στη θάλασσα, βγάζοντας από αυτήν παιδιά.
Έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στα δοκιμαζόμενα παιδιά των πολέμων της Ανατολής, στα εγκλωβισμένα στα σύνορα και σε καταυλισμούς παιδιά πρόσφυγες. Έδειξαν το πραγματικό πρόσωπο των λαών της Ενωμένης Ευρώπης και των ιδεών της.
Γεγονός που καταγράφτηκε μάλιστα από το BBC world και μεταδόθηκε τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2015. Για αυτό και ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι Μουν, επισκεπτόμενος τον Ιούνιο του 2016 τη Μυτιλήνη ζήτησε να συναντηθεί με τους Ανιχνευτές αυτούς, τους οποίους και συνεχάρη για τη δράση τους.
Για όλα τα παραπάνω:
Ο Δήμος Λέσβου βράβευσε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων με το μετάλλιο του Δήμου και σχετικό δίπλωνα. Μετάλλιο και δίπλωμα στάλθηκαν στην έδρα του Σώματος.
Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) το δευτεροβάθμιο όργανο όλων των Σωματείων, Συλλόγων, Ενώσεων, Εστιών,  με καταγωγή από το σύνολο της  Μικράς Ασίας, την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο την Τένεδο και όλη την Ανατολική Θράκη βράβευσε τους Προσκόπους της Λέσβου.
Το μετάλλιο της Ομοσπονδίας συνοδευόμενο από τιμητικό δίπλωμα απονεμήθηκε από το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Δημήτρη Παντέλα στη σημαία των Προσκόπων της Λέσβου, «για την αλληλεγγύη τους στους σύγχρονους πρόσφυγες τον τελευταίο χρόνο και όχι μόνο. Αλλά και για τη στήριξη που παρείχαν με πράξεις τους στην τοπική κοινωνία ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από τις προσφυγικές ροές».
Επίσης τιμητικό δίπλωμα της «Εστίας Νέας Σμύρνης» απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της Γιάννη Παπαδάτο στην Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου «για τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι Έλληνες Πρόσκοποι στους πρόσφυγες του χτες της Μικρασίας και τους πρόσφυγες του σήμερα. Για την αλτρουιστική τους βοήθεια, συμπαράσταση και στήριξη στους αδύνατους της ιστορίας».
Οι Πρόσκοποι της Λέσβου βραβελύτηκαν επίσης με το βραβείο «Ήρωες της Ειρήνης» («Heroes of Peace») του Παγκόσμιου Οργανισμού της Προσκοπικής Κίνησης το οποίο μάλιστα παρέλαβαν στη διάρκεια της διημερίδας που διοργάνωσε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην Αθήνα, με θέμα «Ανιχνεύοντας το μονοπάτι του εθελοντισμού» παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ο οποίος και τυος συνεχάρη για το έργο τους.
Το σύνολο του κόστους των παραπάνω παρεμβάσεων καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από ιδιωτικές προσφορές ενήλικων βαθμοφόρων και φιλοπροσκόπων.

Μοιράσου το άρθρο!