Κοινωνία

23/04/2016 - 12:55

Μετά τον Πάπα ήρθαν τα δακρυγόνα....ρίψη δακρυγόνων στη Μόρια

Σ

ε χρήση χημικών προχώρησε η αστυνομία την Παρασκευή μέσα στο κέντρο κράτησης στη Μόρια όπου στοιβάζονται περίπου 3.900 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και χιλιάδες παιδιά. Μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια, οι στοιβαγμένοι πρόσφυγες βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομική βία εντός του χώρου που κρατούνται. 

 
Αφορμή για την χρήση χημικών, ήταν διενέξεις μεταξύ Σύρων, Αφγανών και Πακιστανών που κρατούνται στη Μόρια. Διενέξεις που δεν φαντάζουν καθόλου παράλογες αν υπολογίσει κανείς ότι περίπου 3.900 άνθρωποι με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και διαφορετικές προελεύσεις βρίσκονται σε εγκλεισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να κατανοούν τους λόγους που η αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου μακριά από τις πολεμικές συρράξεις τους οδήγησε σε φυλάκιση. 
 
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η διάχυτη απογοήτευσή τους αφού μαθαίνουν για τις επιστροφές στην Τουρκία, όπου κάθε άλλο παρά ασφαλείς μπορούν να αισθάνονται. Φαίνεται πως ούτε ο συνωστισμός των χιλιάδων προσφύγων αλλά ούτε και το γεγονός πως μεγάλο ποσοστό εξ αυτών είναι παιδιά, απέτρεψε τους άνδρες της αστυνομίας από το να προχωρήσουν σε χρήση χημικών μέσα στο κέντρο κράτησης.
 
Η ρίψη δακρυγόνων όπως αναφέρει το thepressproject.gr έγινε σε σημείο όπου βρίσκονταν αρκετά παιδιά, ενώ ο πανικός που δημιουργήθηκε οδήγησε σε ποδοπατήματα, αναπνευστικά προβλήματα και τραυματισμούς με μεγάλο αριθμό προσφύγων να οδηγείται στα ιατρεία.

Μοιράσου το άρθρο!