Κοινωνία

06/09/2015 - 07:01

Μυτιλήνη: Βία και... απόγνωση

Κ

υριολεκτικά εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μυτιλήνη. Τα επεισόδια με τους πρόσφυγες -μετανάστες τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Σε απόγνωση ο Δήμαρχος Λέσβου, οι κάτοικοι και οι εγκλωβισμένου πρόσφυγες.

Επεισόδια σημειώθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης το βράδυ του Σαββάτου. Περίπου 500 πρόσφυγες Αφγανοί αφού πραγματοποίησαν διαδήλωση στο λιμάνι, κατευθύνθηκαν προς το πλοίο "Tera Jet" και κατέλαβαν τον καταπέλτη, απαιτώντας να επιβιβαστούν και να ταξιδέψουν για τον Πειραιά ενώ ακόμη δεν έχει γίνει η ταυτοποίησή τους και δεν έχουν εφοδιαστεί με τα απαραίτητα έγγραφα. Η κίνησή τους προκάλεσε την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας που τους απομάκρυναν. Κατά την διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα που μεταφέρθηκαν για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
 
Άγνωστος είναι πια ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που κατακλύζουν το κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης, τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, το Κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια αλλά και περιοχές εισόδου στο νησί όπως η Συκαμνιά και ο Μόλυβος.
Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου το λιμάνι της πόλης «άνοιξε» για χιλιάδες μετανάστες που το πολιορκούσαν μετά το χθεσινό άδειασμά του. Είχαν προηγηθεί δεκάδες συγκρούσεις κατά τις οποίες Αφγανοί κυρίως επιτίθενταν στις αστυνομικές και Λιμενικές δυνάμεις που φύλαγαν τις εισόδους του λιμανιού διεκδικώντας την καταγραφή τους και την άμεση αναχώρηση τους. Αναχώρηση που όμως δεν είναι δυνατή αφού οι θέσεις για τα πλοία που αναχώρησαν ή και θα αναχωρήσουν αργά το βράδυ σήμερα για τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη είχαν κλείσει. Συγκεκριμένα νωρίς το πρωί αναχώρησαν για Πειραιά 2.500 άτομα με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Άλλα 540 αναχώρησαν με το πλοίο «Blue Star 1» και 400 αναχωρούν τα μεσάνυχτα με το «Αριάδνη» για Καβάλα. Τη ίδια ώρα το «Τέρα Τζετ» που έχει προγραμματισθεί να αναχωρήσει τα μεσάνυχτα για Πειραιά με 1800, έχει 400 κενές θέσεις αφού δεν έχουν εκδοθεί δικαιολογητικά που θα επιτρέψουν σε όλο τον κόσμο να φύγει από το νησί. Κι αυτό τη στιγμή που για τις 5.30 αύριο το πρωί, έχει προγραμματισθεί νέο δρομολόγιο για Πειραιά με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το οποίο όμως ως τις 8.00 σήμερα το βράδυ δεν έχουν εκδοθεί εισιτήρια λόγω της μη έκδοσης δικαιολογητικών από τις αρμόδιες αρχές, που φαίνεται πως αδυνατούν να προχωρήσουν γρήγορα τη απαραίτητη διαδικασία λόγω έλλειψης υποδομών και προσωπικού.
 
Την ίδια ώρα το σύνολο των δημοσίων χώρων της πόλης έχουν μετατραπεί σε έναν τεράστιο καταυλισμό. Σκηνές έχουν στηθεί σε όλο το λιμάνι, στα πεζοδρόμια της προκυμαίας, στα Τσαμάκια, στην πλατεία στο Κιόσκι, στο δημοτικό κήπο, στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης ακόμα και στο απομακρυσμένο πάρκο Καραπαναγιώτη.
 
 
SOS εκπέμπει ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός μέσω του Realfm 97,8, λέγοντας ότι η κατάσταση στο νησί είναι εκρηκτική και ότι με τον τρόπο που λειτουργεί αυτή τη στιγμή ο δήμος για να καλύψει τις ανάγκες που έχουν προκύψει, κινδυνεύει να πάει φυλακή.
 
Μιλώντας στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα και της Αγγελικής Λάζου τόνισε:  "Λέω εδώ και πολύ καιρό ότι κρατώ στα χέρια μου μια βόμβα, καίγεται το φιτίλι και πρέπει να το σβήσουν πριν φτάσει στο να γίνει η έκρηξη. Τώρα είμαστε στο σημείο μηδέν της έκρηξης. Έχω ζητήσει απεγνωσμένα να κηρυχθεί ο τόπος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν έχει γίνει. Έχω στείλει επιστολή στην πρωθυπουργό για το θέμα αυτό, σήμερα έκανα ένα κάλεσμα ως ύστατη προσπάθεια πίεσης να μην συμμετάσχουμε καν στις εκλογές".
 
Ο κ. Γαληνός είπε ότι στη Λέσβο βρίσκονται περίπου 20.000 πρόσφυγες οι οποίο "περιφέρονται στη Μυτιλήνη και σε άλλες περιοχές που τελούν υπό κατάληψη, ενώ κάθε λίγο και λιγάκι γίνεται φασαρία μεταξύ τους". "Λίγο απέχει από το να γίνει και φασαρία μεταξύ δικών μας και ξένων. Αν συμβεί αυτό τότε θα μιλάμε για ολοκαύτωμα, τότε δεν θα μπορούμε να συγκρατήσουμε τα πράγματα". Η πραγματικότητα, επανέλαβε, είναι ότι βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη.
 
Ο δήμαρχος Λέσβου ζητά να του στείλουν επιπρόσθετο μηχανολογικό εξοπλισμό για "να πλένουμε και να απολυμαίνουμε τους δρόμους.  Πρέπει να δουλεύουμε όλο το 24ωρο".
 
"Να μου δοθεί επίσης η δυνατότητα να πάρω και κάποια άλλα άτομα, που παίρνω μεν άλλα έξω από διαδικασίες. Κινδυνεύω αυτή τη στιγμή με τον τρόπο που λειτουργώ να μου χρεώσουν τα ποσά τα οποία διαθέτω, κινδυνεύω  να χάσω το σπίτι μου, να μπω φυλακή. Αλλά είναι η κατάσταση τέτοια που θα θρηνήσουμε θύματα. Εγώ είμαι υποχρεωμένος να κινηθώ έτσι γιατί ξέρω ότι έτσι κάνω το καθήκον μου και αναλαμβάνω όλες τις ευθύνες. Επιτέλους ας τις αναλάβουν κι άλλοι" κατέληξε ο κ. Γαληνός.
 
 
 
up date Κυριακή 6/9/2015
 
Μάχες σώμα με σώμα στο λιμάνι της Μυτιλήνης αλλά και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ όλη μέρα σήμερα, ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος και κυρίως Αφγανών μεταναστών και Αράβων προσφύγων.
 
Οι μεν Αφγανοί διεκδικούν ισότιμη μεταχείριση με τους Άραβες και κυρίως Σύρους πρόσφυγες οι δε δεύτεροι απαιτούν άμεση αποχώρηση τους από το νησί. Όλα αυτά βέβαια έχουν σαν αποτέλεσμα οι προσπάθειες καταγραφής να μην αποδίδουν και χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να συνωστίζονται χωρίς δυνατότητα αποχώρησης από το νησί.
 
Τα πρώτα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίς σήμερα το πρωί με την άφιξη του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πολλές εκατοντάδες Αφγανοί κυρίως μετανάστες επεχείρησαν να μπουν στο λιμάνι και να εισβάλουν χωρίς ταυτοποίηση και χωρίς εισιτήριο στο πλοίο. Το γεγονός αντιμετωπίστηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ που αναχαίτισαν τους Αφγανούς που ας σημειωθεί ότι έσειαν και μια σημαία του Αφγανιστάν!
 
Ακολούθησε η προσπάθεια να διοχετευτεί μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ απ? όπου θα έπαιρναν αμέσως το απαραίτητο δικαιολογητικό ώστε να επιστρέψουν στο λιμάνι και να επιβιβαστούν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που ας σημειωθεί ήταν άδειο! Και εκεί υπήρξαν συγκρούσεις από ομάδες νεαρών Αράβων που προσπαθούσαν να μπουν στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού και να επιβιβασθούν πρώτοι στα λεωφορεία προς τον καταυλισμό.
 
Το σκηνικό συγκρούσεων μεταφέρθηκε στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των Σύρων προσφύγων. Μισή ώρα αφ ότου ξεκίνησε διακόπηκε η καταγραφή όταν μεγάλες ομάδες νεαρών επιτέθηκαν στο χώρο της καταγραφής ζητώντας να προηγηθεί η δική τους καταγραφή. Τελικά η καταγραφή διακόπηκε. Ενώ οι Σύροι αντιμετωπίσθηκαν από δυο διμοιρίες των ΜΑΤ. Από τις συγκρούσεις τραυματίσθηκαν δυο άνδρες του Λιμενικού Σώματος και τρεις μετανάστες και πρόσφυγες. Πολλοί ακόμα τραυματίες κυρίως γυναίκες και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα από το συνωστισμό στο λιμάνι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
 
Περί τις 7:30  το απόγευμα αναχώρησε τελικά από τη Μυτιλήνη το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.500 επιβαίνοντες. Άλλοι 400 μετανάστες και πρόσφυγες πρόκειται να επιβιβασθούν στο «Αριάδνη» που πραγματοποιεί στις 8 το βράδυ το τακτικό δρομολόγιο προς Πειραιά.
 
 
πηγη: ΑΠΕ/ real.gr / φώτο  Reuters/ AFP /Eddie Mulholland
 

 

Δείτε και βίντεο από την πορεία των προσφύγων στο κέντρο της Μυτιλήνης το απόγευμα του Σαββάτου 05/09/2015 φωνάζοντας "ΑΘήνα - Αθήνα"

Επεισόδια στο λιμάνι 05/09/2015

Μοιράσου το άρθρο!