Κοινωνία

08/04/2016 - 07:42

Νέες επαναπροωθήσεις προς Τουρκία - Στον Καρά Τεπέ ομάδες ευάλωτων προσφύγων

Δ

εύτερη επαναπροώθηση μεταναστών από τη Μυτιλήνη πραγματοποιείται αυτή την ώρα. Συνολικά 150 μετανάστες που βρίσκονται σε Μυτιλήνη, Σάμο και Χίο θα επιβιβαστούν σε τουρκικά πλοία προκειμένου να μεταφερθούν στην Τουρκία. Την ώρα πάντως που το πλοίο ετοιμαζόταν να αναχωρήσει δύο ακτιβιστές έπεσαν στη θάλασσα προκειμένου να εμποδίσουν τον απόπλου. Το λιμενικό τους απομάκρυνε και η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.

Η διαδικασία σχεδιάστηκε και υλοποιείται κάτω από άκρα μυστικότητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες  του ΑΠΕ -ΜΠΕ , το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιόλ» θα μεταφέρει 50 μετανάστες που προέρχονται από το χοτ σποτ της Μόριας και δεν έχουν εκφράσει βούληση παροχής ασύλου. Στη συνέχεια, με το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφερθούν 100 μετανάστες προερχόμενοι από την Κω και τη Σάμο οι οποίοι και θα φτάσουν στη Λέσβο με το ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο «Τέρα τζετ». Στο σύνολό τους, οι μετανάστες θα παραδοθούν στις τουρκικές αρχές στο λιμάνι της πόλης Δικελί απέναντι από τη Μυτιλήνη.

Τους μετανάστες κατά τη διαδικασία της επανεισδοχής θα συνοδεύουν, όπως έγινε και την περασμένη Δευτέρα, ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μεταφερόμενου μετανάστη. Στα πλοία θα επιβιβασθούν, επίσης, και ομάδες ανδρών υπηρεσίας αποκατάστασης τάξης για να αντιμετωπίσουν τυχόν απρόοπτα στη διάρκεια του ταξιδιού προς το λιμάνι του Δικελί.

 up date Από νωρίς το πρωί έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης  αλληλέγγυοι οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις επαναπροωθήσεις. Μάλιστα τρεις από αυτούς βούτηξαν στην θάλασσα προκειμένου να εμποδίσουν την αναχώρηση του πλοίου. Η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε μάλιστα στην προσαγωγή ενός διαδηλωτή.

Από χθες ξεκίνησε και η προσπάθεια μεταφοράς των ευάλωτων προσφύγων από τη Μόρια στον Καρά Τεπέ. Μεταφέρθηκαν περίπου 200 άτομα (οικογένειες με παιδιά, άτομα με κινητικά ή προβλήματα υγείας). Σχετικά αίτημα είχε εκφράσει πριν μερικές ημέρες η "Συνύπαρξη" προς τον Υπουργό κ. Μουζάλα.

 

Συσσωρεύονται οι αιτήσεις για άσυλο στην Ελλάδα

Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα έχει εκτοξευθεί στις 10.000 μετά από μία μεγάλη άνοδο των αιτήσεων αυτή την εβδομάδα από ανθρώπους που προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας της Άγκυρας με την Ε.Ε. Σύμφωνα με τους Financial Times, το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων αιτημάτων ασύλου προέρχεται από μετανάστες που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, ενώ ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που διαμένουν σε κέντρα ανοικτού τύπου στην ηπειρωτική Ελλάδα υποβάλλουν αιτήσεις ηλεκτρονικά μέσω Skype. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η απότομη άνοδος των νέων αιτήσεων έχει φέρει στα όριά του την εθνική υπηρεσία ασύλου της χώρας και απειλεί να καθυστερήσει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την επιστροφή μεταναστών που έχουν καταφτάσει στα ελληνικά νησιά από την 20ή Μαρτίου και έπειτα. Ακόμη και πριν την έξαρση αυτής της εβδομάδας, οι Έλληνες αξιωματούχοι στην υπηρεσία ασύλου πάλευαν με περίπου 4.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου.

 Δείτε βίντεο: Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα στo λιμάνι της Μυτιλήνης

 

Μοιράσου το άρθρο!