Κοινωνία

24/04/2016 - 07:08

Οικουμενικός Πατριάρχης: Από τη Λέσβο στείλαμε μήνυμα σε όλο τον κόσμο

&l

aquo;Από τη Λέσβο δώσαμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους ηγέτες να είναι πιο φιλάνθρωποι και να έχουν μεγαλύτερη κατανόηση για τα προβλήματα των χιλιάδων προσφύγων» , τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο στη Βιέννη, όπου το Σάββατο είχε συνάντηση με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ.

«Η επίσκεψη στη Λέσβο ήταν μία μεγάλη συγκίνηση, ένα χρέος που είχαμε και ο Πάπας και εγώ και ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών προς τους πρόσφυγες», τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, χαρακτηρίζοντας έκπληξη την κίνηση του Πάπα να πάρει μαζί του 12 πρόσφυγες επιστρέφοντας. «Αλλά ο Πάπας αρέσκεται στο να κάνει εκπλήξεις, ήταν πολύ ανθρώπινος, πολύ απλός, όπως τον γνωρίζω αυτά τα τελευταία τρία χρόνια που έχουμε μία προσωπική σχέση και φιλία», σημειώνει.
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας,  αναφέρει ότι ήταν πρωτοβουλία του κ. Φίσερ. Ο Αυστριακός πρόεδρος ζήτησε να ενημερωθεί για το ποια είναι σήμερα η κατάσταση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο (το οποίο ο ίδιος με αυτή του την ιδιότητα είχε επισκεφθεί επίσημα στο παρελθόν), όπως επίσης και για τη Σχολή της Χάλκης και για το αν υπάρχουν νεότερα στο θέμα αυτό.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρόκειται να τελέσει το μεσημέρι της Κυριακής τα Θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού του Αγίου Γεωργίου, στην Οδό Ελλήνων στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας.
Στη σημερινή του μορφή, ο ναός του Αγίου Γεωργίου χρονολογείται από το 1806 και σε αυτόν εκκλησιάζονταν ο Ρήγας Φεραίος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και μέλη της Φιλικής Εταιρείας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχρηζε επιτακτικά αναγκαίας ανακαίνισης και την πρωτοβουλία προς τούτο είχε αναλάβει η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας.

Μοιράσου το άρθρο!