Κοινωνία

08/06/2015 - 17:44

Οριστική απόφαση: Απαγόρευση εγκατάστασης Σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας στην Καλλιθέα Μυτιλήνης

Εκδικάστηκε την Παρασκευή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, η υπόθεση της εγκατάστασης του Σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας, σε δώμα των εργατικών κατοικιών στην Καλλιθέα.

Η οριστική απόφαση για την τακτική αγωγή, ήταν υπέρ των διαμαρτυρόμενων ενοίκων: Το δικαστήριο απαγόρευσε την εγκατάσταση. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Καλλιθέας υπάρχουν εκπαιδευτήρια, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, νοσοκομείο, γηροκομείο και είναι φυσικό να είναι έκδηλη η ανησυχία για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.
Επιπροσθέτως, η περιοχή επιβαρύνεται και από ανάλογες εγκαταστάσεις στον ορεινό όγκο του Προφήτη Ηλία.
Σύμφωνα με στοιχεία που είχε στη διάθεσή του ο δικηγόρος των εναγόντων Ν. Χωριατέλλης, η εταιρεία δεν είχε καταθέσει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην τοπική διεύθυνση ΠΕΧΩ, με το αιτιολογικό ότι δεν προβλέπεται πλέον από την κείμενη νομοθεσία. Όμως, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό, αρκεί η εκάστοτε ενδιαφερόμενη εταιρεία να έχει λάβει τις σχετικές θετικές γνωμοδοτήσεις από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).
Αξίζει να ειπωθεί ότι η εταιρεία χρυσοπλήρωσε για την επικείμενη συμφωνία. Όπως ισχυρίζονταν οι ενάγοντες διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι της περιοχής, η εταιρεία έδινε στον έναν εκ των ιδιοκτητών, ενοίκιο 840 ευρώ το μήνα, χωρίς να έχει γίνει η εγκατάσταση, ενώ προβλεπόταν με την τοποθέτηση, μίσθωμα 2.400 ευρώ, το οποίο και θα εκαρπούτο ο ίδιος, χρησιμοποιώντας τον κοινόχρηστο χώρο.
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει από το 2012 με τη συλλογή στοιχείων, τ' ασφαλιστικά προσωρινά μέτρα κερδήθηκαν το 2013 και σήμερα, τρία χρόνια μετά, το δικαστήριο έλαβε οριστική απόφαση απαγόρευσης, εκδικάζοντας την τακτική αγωγή.
Φυσικά υπάρχει και το δικαίωμα άσκησης Έφεσης, κάτι, όμως, που μπορεί ν' απαιτήσει πολύ χρόνο.
 
 
πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ
 
διαβάστε εδώ την αρχική απόφαση του δικαστηρίου / αρχείο Lesvosnews.net   18/11/2013

 

Μοιράσου το άρθρο!