Κοινωνία

19/07/2013 - 12:41

Πορεία διαμαρτυρίας στη Μυτιλήνη: Ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας καλούν την Ευρώπη να σταματήσει τις απωθήσεις προσφύγων και μεταναστών

trong>Η πορεία θα ξεκινήσει στο πάρκο στις 7:30μμ και θα καταλήξει στην πλατεία Σαπφούς στις 8:30μμ.

 Περισσότεροι από 60 ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας από 20 χώρες από όλη την Ευρώπη θα καλέσουν σήμερα τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις απωθήσεις προσφύγων και μεταναστών που αποπειρώνται να διασχίσουν τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα.

 

Οι ακτιβιστές θα πραγματοποιήσουν πορεία στη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα του νησιού, και καλούν τους κατοίκους της Λέσβου να συμμετάσχουν.

 

Οι ελληνικές αρχές και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να υποδέχονται και να βοηθούν πρόσφυγες που διαφεύγουν από χώρες σπαρασσόμενες από συρράξεις, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, αντί να τους απωθούν παράνομα, προς αβέβαιη μοίρα. Οι απωθήσεις είναι επιχειρήσεις κατά τις οποίες ομάδες μεταναστών απωθούνται πίσω στα σύνορα, και στερούνται το δικαίωμα να επεξηγήσουν την κατάστασή τους ή να προσβάλουν την απέλασή τους.

 

Από πέρυσι η Ελλάδα έχει εντείνει τον έλεγχο των συνόρων της και, σε ένα τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων, έχει χτιστεί ένας φράχτης 10.5 χλμ. Κατά συνέπεια, άνθρωποι που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ε.Ε. αναγκάζονται να ακολουθούν όλο και δυσκολότερες διαδρομές, ενώ οι πρακτικές τις οποίες χρησιμοποιούν η ελληνική ακτοφυλακή και η ελληνική αστυνομία έχουν οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Από τον Αύγουστο του 2012 περισσότερα από 100 άτομα, μεταξύ άλλων, γυναίκες και παιδιά, έχουν πνιγεί προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα.

 

«Αυτό που συμβαίνει κατά μήκος των ελληνικών συνόρων δεν ντροπιάζει μόνο την Ελλάδα. Ντροπιάζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλώνει ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

 

Κατά την πορεία τους, οι ακτιβιστές θα καλέσουν επίσης την Ε.Ε. να στηρίξει την Ελλάδα, ώστε να βελτιώσει τις υπηρεσίες υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, αντί να σφραγίζει ερμητικά τα σύνορά της, αλλά και να βρει νέους τρόπους να συμμεριστεί την ευθύνη για την προστασία τους. Η δράση θα τιμήσει και τους κατοίκους της Λέσβου που στηρίζουν πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί.

 

Έπειτα από μια ακτιβιστική δράση πέρυσι στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας, οι ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας επιστρέφουν στα νοτιανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Από τη Λέσβο, θα στείλουν ένα ηχηρό SOS στην Ευρώπη και θα την καλέσουν και πάλι να προστατεύσει τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών.

 

Η σημερινή δράση αποτελεί συνέχεια της δημοσίευσης της νέας έκθεσης, Σύνορα της Ευρώπης: Καταπατήσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Στην έκθεση αυτή, η Διεθνής Αμνηστία αποκαλύπτει προσωπικές ιστορίες απωθήσεων και κακομεταχείρισης, τις οποίες αφηγούνται μετανάστες που αποπειράθηκαν να εισέλθουν στην Ε.Ε μέσω της Ελλάδας.

 

«Αυτές οι ιστορίες απωθήσεων είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», δηλώνει ο Νίκολας Μπέγκερ, διευθυντής του γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας. «Η έρευνα δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές απωθούν τακτικά τους ανθρώπους, αγνοώντας κατάφωρα τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Ε.Ε., θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

 


Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας Όταν δεν υπάρχεις με την οποία διεκδικούμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών στην Ευρώπη και στα σύνορά της:www.whenyoudontexist.eu

 

 

Μοιράσου το άρθρο!