Κοινωνία

18/01/2018 - 06:09

Το «σπίτι» των προσφύγων στη Λέσβο γνωρίζει την παγκόσμια αναγνώριση

Ο

Νίκος και η Κατερίνα ζουν στη Λέσβο. Είναι ιδιοκτήτες ενός εστιατορίου, στο οποίο οι πρόσφυγες μπορούν να φάνε δωρεάν, να ζεσταθούν και να ξεχάσουν για λίγο τα προβλήματά τους.


Ο Νίκος λέει εθελοντές τους βοηθούν να μαγειρέψουν για τους πρόσφυγες αλλά αυτό που έχει σημασία για εκείνον είναι ότι την ώρα του φαγητού, συναναστρέφονται μεταξύ τους αλλά και με ντόπιους και για λίγες στιγμές τουλάχιστον αισθάνονται ότι είναι «σπίτι» τους...

«Δεν έχει σημασία το χρώμα τους, από ποια χώρα κατάγονται ή η θρησκεία τους», λέει ο Νίκος, όσοι έχουν ανάγκη, εδώ θα βρουν ένα καταφύγιο.

Το εστιατόριο σιγά σιγά έπαψε να είναι απλά ένα μέρος που προσέφερε φαγητό και ο Τζόζεφ, πρόσφυγας από το Καμερούν, λέει χαρακτηριστικά: «όταν είμαι εδώ, ξεχνάω για λίγο τα προβλήματά μου και όλο το άγχος και αισθάνομαι σαν να είμαι στην πατρίδα μου».

Έτσι, επειδή και άλλοι πρόσφυγες εκτός από τον Τζόζεφ αισθάνονται το μαγαζί σαν το «σπίτι τους», ο Νίκος και η Κατερίνα μετονόμασαν το εστιατόριο σε «Home» (σπίτι, πατρίδα).

Από το 2014, το ζευγάρι προσφέρει φαγητό και είδη πρώτη ανάγκης στα σημεία άφιξης των προσφύγων, στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας ενώ ίδρυσαν και μία μη κυβερνητική οργάνωση και πωλούν κοσμήματα κατασκευασμένα από πρόσφυγες.

 

https://www.reader.gr

Μοιράσου το άρθρο!