Κοινωνία

21/10/2014 - 13:50

Συνάντηση κατοίκων Μακρύ Γυαλού και Δημάρχου - Θα βρεθούν λύσεις (;)

Ε

πιτροπή Κατοίκων και Επαγγελματιών             
Μακρύ Γιαλού Μυτιλήνης

O κ. Δήμαρχος Λέσβου, ο Κ. Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ και υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑΛ, συναντήθηκαν με εξαμελή αντιπροσωπεία της επιτροπής μας. Η συζήτηση για τα συσσωρευμένα άλυτα χρονίζοντα οξύτατα προβλήματα των αποχετευτικών δικτύων, που ανέλαβε να επιλύσει η νέα Δημοτική αρχή, έγινε σε θετικό κλίμα με διάθεση κατανόησης των θλιβερών καθημερινών επιπτώσεων και δρομολόγησης λύσεων.
Η επιτροπή μας τους κατέθεσε φάκελο με τα υπομνήματα τις επερωτήσεις – τοποθετήσεις βουλευτών και πολιτικών εκπροσώπων καθώς και έγγραφα των ελεγκτικών αρχών.
Διαφάνηκε η αναγκαιότητα για:
α) Ταχύτατη ολοκλήρωση των μελετών για τα ανεκτέλεστα χωριστά αποχετευτικά δίκτυα με πρώτη αυτή της περιοχής Χαλίκων-Καλλιθέας και περιοχής Γηπέδου ώστε να διεκδικηθεί η ένταξή τους.
β) Συνεχής λήψη μέτρων στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γιαλού για περιορισμό της δυσοσμίας.
Εκτός των παραπάνω ενεργειών (που πρέπει να σημειώνουν πλέον εβδομαδιαία πρόοδο) επισημαίνουμε ότι είναι απολύτως αναγκαία η εκτέλεση των έργων νότια του Γηπέδου (που είχαν απενταχθεί από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ) καθώς και στην περιοχή της οδού Σκαμανδρίου.
γ) Δυστυχώς η διαδικασία δειγματοληπτικών ελέγχων των παράνομων συνδέσεων (με χρωματιστό υγρό που είχε ξεκινήσει το 2002) δεν συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια ενώ οι ελεγκτικές υπηρεσίες την θεωρούν επιβαλλόμενη από τον Νόμο, τον Κτιριοδομικό Κανονισμό και τον Κανονισμό Λειτουργίας Αποχετεύσεων της ΔΕΥΑΛ.
δ) Η επείγουσα δρομολόγηση οριστικών και συνολικών λύσεων στο αποχετευτικό της Μυτιλήνης, είναι από τα πιο σημαντικά προβλήματα όσων αρχών και φορέων κατανοούν ότι η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη για την υγεία των συμπολιτών μας.
Όσο δε για τις προσπάθειες προσέλκυσης τουριστικής κίνησης, ας αντιληφθούν οι αρμόδιοι ότι το θαυμάσιο φυσικό οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον της πόλης μας, δεν μπορεί να συνυπάρχει με την διοχέτευση και την διάθεση αποχετευτικών λυμάτων σε παραλιακές περιοχές όπως η Μαρίνα.
Η Επιτροπή Κατοίκων και Επαγγελματιών του Μακρύ Γιαλού πέρα από τη θετική διάθεση των αρμοδίων περιμένει και αξιώνει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να δει οι δεσμεύσεις τους να γίνονται πράξη, ώστε να δοθούν οριστικές και συνολικές λύσεις στο οξύτατο αυτό πρόβλημα της πρωτεύουσας του Νησιού μας..

Μοιράσου το άρθρο!