Κοινωνία

18/11/2018 - 17:42

Τελέσθηκε στη Μυτιλήνη το Μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα

yle="text-align: justify;">Τελέσθηκε την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μυτιλήνης, το ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα, με την παρουσία του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, της Αντιπεριφερειάρχη κας Καλλιόπης Γόμου-Πρωτογεράκη και τη συμμετοχή πολλών Μελών και Φίλων  των παρακάτω Συλλόγων που συνδιοργάνωσαν το ιερό Μνημόσυνο:

1. Ένωσης Θεολόγων Λέσβου,

2. Ενωμένης Ρωμηοσύνης,

3. Χριστιανικής Πνευματικής Κίνησης Μυτιλήνης,

4. Συλλόγου Μακεδόνων Λέσβου "Ο Μέγας Αλέξανδρος",

5. Ένωσης Ποντίων και Φίλων Ποντίων Μυτιλήνης,

6. Πολιτιστικού Συλλόγου «Κιβωτός του Γένους»,

7. Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Επάνω Σκάλα» Μυτιλήνης.

Ομιλίες για τον  Κωνσταντίνο Κατσίφα, εξεφώνησαν, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θεολόγων Λέσβου, κ. Παναγιώτης Τσαγκάρης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων Λέσβου "Ο Μέγας Αλέξανδρος", κ. Παντελής Χαριζάνης και ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Επάνω Σκάλα» Μυτιλήνης, κ. Μάκης Βενέτας.

Στο τέλος του Μνημοσύνου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλο το εκκλησίασμα τραγούδησε τον Εθνικό μας  Ύμνο.

 

Το παρασκήνιο όπου το μνημόσυνο θα γινόταν στο Ναό του Αγίου Θεοδόρου που είναι στην Μεραρχία (στην Παγανή) :

Προβοκατόρικο σχέδιο, που ενέπλεκε τον στρατό αλλά και τη σχολική κοινότητα, ανατράπηκε στην Λέσβο αναφέρει το δημοσιεύμα της "Εφημερίδας των Συντακτών" . Εμπνευστής αλλά και αυτουργός, το παράρτημα Λέσβου της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων, η οποία με ανακοίνωση που έστειλε στα τοπικά ΜΜΕ αλλά και στα email των σχολικών μονάδων καλούσε σε επιμνημόσυνη δέηση στον Ναό του Αγίου Θεοδώρου του Βυζάντιου, την ερχόμενη Κυριακή 18 Νοεμβρίου, «υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος εκτελέστηκε στις Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου στις 28-10-2018, ανήμερα της εθνικής επετείου του ΟΧΙ του 1940 και ετάφη στις 8-11-2018, ανήμερα της εορτής των Αγίων Αρχαγγέλων».

Το κάλεσμα ήταν για τον ναό που βρίσκεται μέσα στην έδρα της διοίκησης της 98 ΑΔΤΕ, την ώρα που τόσο ο ταξίαρχος του νησιού όσο και το ΓΕΣ δήλωναν πλήρη άγνοια για τη συγκεκριμένη εκδήλωση!

«Οχι μόνο δεν έχει δοθεί άδεια για την πραγματοποίηση του μνημοσύνου, αλλά ούτε καν μας έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από το παράρτημα Λέσβου της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων», απάντησαν αρμοδίως από το ΓΕΣ σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» την Τετάρτη το βράδυ και ενώ η σχετική πρόσκληση είχε δει το φως της δημοσιότητας.

 

Τελικά, μετά τη διάσταση που πήρε το θέμα, οι θεολόγοι υπαναχώρησαν και με νέα ανακοίνωση άλλαξαν τον ναό τέλεσης του μνημοσύνου που θα γίνει τελικά στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, στη Μυτιλήνη.

Τα ερωτήματα ωστόσο παραμένουν και αφορούν τόσο τους εμπνευστές του σχεδίου όσο και τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του νησιού, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

Μοιράσου το άρθρο!