Κοινωνία

24/09/2015 - 16:23

Τον οδηγούν στο θάνατο - 52χρονος πυροσβέστης στη Μυτιλήνη θύμα τροχαίου και γραφειοκρατίας

Ι

στορία κοινωνικής αναλγησίας  και γραφειοκρατίας  αποκαλύπτει σήμερα το Lesvosnews.net

O 52χρονος σήμερα πυροσβέστης Λ.Π. από τη Μυτιλήνη δεν φθάνει το σοβαρό τροχαίο ατύχημα που είχε πριν 2 χρόνια αλλά κινδυνεύει  να του διακοπεί  μόνιμα ο μισθός καθώς για  γραφειοκρατικούς λόγους δεν έχει τεθεί σε μόνιμη διαθεσιμότητα (ώστε να  λαμβάνει τμήμα από το μισθό του ).  Ο Λ.Π. λόγω αναπηρίας αδυνατεί να παρουσιαστεί από αύριο στην εργασία του  ( έληξε η αναρρωτική άδεια)  και θα καταχωρηθεί ως  «αδικαιολογήτως απών»  με αποτέλεσμα την οριστική διακοπή της μισθοδοσίας του.

 Δύο χρόνια τώρα η πολιτεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες  δεν έχουν αποφασίσει  τι θα γίνει με την ζήτημα του  Λ. Π.

Αναλυτικά:

Η ιστορία του άτυχου  Λ.Π.  πυροσβέστη πενταετούς υποχρέωσης ξεκινάει πριν δύο χρόνια όταν είχε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια μετάβασης στην υπηρεσίας του (θεωρείται εργατικό ατύχημα)

Στις 30/04/2014 η Δ/νση αναπηρίας του ΙΚΑ του αναγνωρίζει ποσοστό αναπηρίας 90% εξαιτίας του τροχαίου και 50% αναπηρία για ψυχολογικούς λόγους . Ο  Λ. Π. λαμβάνει το μέγιστο αριθμό αναρρωτικής άδειας (720 ημέρες) και ελπίζει  μέχρι να λήξει ο αριθμός των ημερών της αναρρωτικής άδειας να έχουν αποφασίσει οι εμπλεκόμενοι φορείς για την τύχη του. (θεωρητικά ή  θα τοποθετηθεί σε διοικητική θέση   ή θα είναι σε μόνιμη διαθεσιμότητα μέχρι να του χορηγηθεί σύνταξη).

  ΣΟΚ  σήμερα

Με έκπληξη σήμερα ο  Λ.Π.  ενημερώθηκε εγγράφως από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ότι έχει τεθεί ερώτημα προς τη Νομική Υπηρεσία του Σώματος για τη θέση του σε μόνιμη διαθεσιμότητα ( σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 18 του Ν. 3938/2011) και έχουν εγερθεί ενέργειες για την υποβολή σχετικού ερωτήματος στο γραφείο του ΝΣΚ του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, πλην όμως το παραπάνω ερώτημα δεν έχει υποβληθεί ακόμα !!!!! διότι λόγω των εθνικών βουλευτικών εκλογών εκλείπει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

 Το έγγραφο αυτό έρχεται την τελευταία μέρα της αναρρωτικής του άδειας, την τελευταία στιγμή έπειτα από 720 ημέρες αναρρωτικής άδειας λόγω εργατικού ατυχήματος , εξαιτίας του οποίου του έχει επίσημα διαγνωστεί,  όπως έχουμε  αναφέρει, ποσοστό αναπηρίας 90% κατά ιατρική πρόβλεψη από 13/2/2015 έως 29-02-2016 από την πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕΠΑ Μυτιλήνης , η οποία τον έκρινε ανίκανο για εργασία.

Πλέον άλλη αναρρωτική άδεια δεν μπορεί να του χορηγηθεί  καθώς αυτή έχει εξαντληθεί , με αποτέλεσμα από αύριο να  είναι αδικαιολογήτως απών από την υπηρεσία του και ως εκ τούτου να μην του καταβάλλεται μισθός.

Με το έγγραφο του αυτό το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος «νίπτει τας χείρας του» και τον  αφήνει αβοήθητο στο έλεος του Θεού, καθώς πλέον δεν μπορεί  να καλύψει τις βασικές βιοτικές του ανάγκες , ούτε να προμηθευτεί τα φάρμακα του, για τα οποία καταβάλλει  μηνιαίως 200 Ευρώ ως συμμετοχή.

Αποτέλεσμα ο Λ.Π.  μη έχοντας άλλους οικονομικούς πόρους να είναι  από σήμερα σε οριακό σημείο και αν δεν βρεθεί σύντομα λύση ....

Μοιράσου το άρθρο!