Κόσμος

14/04/2024 - 07:36

Λήξη συναγερμού στο Ισραήλ: Αναχαιτίστηκε η ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους – Εν αναμονή αποφάσεων για αντίποινα

Ολοκληρώθηκε στη διάρκεια της νύχτας η ευρείας κλίμακας επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Η επιχείρηση ονομάστηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης «Αληθινή υπόσχεση». Πάνω από 300 drones και πύραυλοι Κρουζ εκτοξεύθηκαν από την Τεχεράνη προς σημεία του Ισραήλ, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωνε ότι η χώρα του θα απαντήσει και θα επιτεθεί στο Ιράν. Καταρρίψαμε το 99% των drones ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, κάνοντας λόγο για εκτοξεύσεις και από τα εδάφη του Ιράκ και της Υεμένης. Αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά συνέδραμαν στην αναχαίτιση. Τις πρώτες πρωινές ώρες δόθηκε το σήμα να βγουν οι πολίτες από τα καταφύγια, ενώ σε ισχύ παραμένει μόνο ο συναγερμός σε κοινότητες στα σύνορα στο βόρειο Ισραήλ καθώς γίνεται επίθεση με ρουκέτες από το νότιο Λίβανο προς τα υψίπεδα του Γκολάν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος τον ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επαναβεβαίωσε την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν μετά την επίθεση του Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ακόμη πως θα συγκαλέσει σήμερα σύνοδο των ηγετών της G7, προκειμένου να υπάρξει «ενιαία διπλωματική αντίδραση» στην «αναίσχυντη» επίθεση του Ιράν.

Από την πλευρά του το Ιράν, μέσω της αποστολής στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η επίθεση κατά του Ισραήλ «μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη», προειδοποιώντας το να μην κάνει «άλλο ένα λάθος». «Η στρατιωτική δράση του Ιράν, η οποία διεξήχθη με βάση το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που αφορά τη νόμιμη άμυνα, και ήταν η απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό. Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν. Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο ένα λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή» ανέφεραν καλώντας τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν.

Η πρώτη στα χρονικά στρατιωτική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

Σε κατάσταση συναγερμού πάντως βρίσκονται όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς υπάρχουν φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου. Κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα Νέας Υόρκης). Το Τελ Αβίβ ζητά την καταδίκη του Ιράν για την επίθεση εναντίον του, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης εξουσιοδότησε το έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο της χώρας να λάβει αποφάσεις σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Η ιρανική επίθεση, σημειώνεται περίπου δύο εβδομάδες μετά από την ισραηλινή επίθεση στη Συρία σε ιρανικό προξενικό κτίριο, όπου σκοτώθηκαν δύο Ιρανοί στρατηγοί . Είναι η πρώτη φορά που εξαπέλυσε άμεση στρατιωτική επίθεση κατά του Ισραήλ, παρά τις δεκαετίες εχθρότητας μεταξύ τους που χρονολογούνται από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Η καταδίκη από τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών και άλλους ήταν άμεση, με τη Γαλλία να λέει ότι το Ιράν “διακινδυνεύει μια πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση”, τη Βρετανία να χαρακτηρίζει την επίθεση “απερίσκεπτη” και τη Γερμανία να λέει ότι το Ιράν και οι σύμμαχοί του “πρέπει να τη σταματήσουν αμέσως”.

Μικρές υλικές ζημιές σε ισραηλινή στρατιωτική βάση

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους – με τη συντριπτική πλειονότητα να αναχαιτίζεται εκτός των συνόρων του Ισραήλ. Είπε ότι πολεμικά αεροσκάφη αναχαίτισαν πάνω από 10 πυραύλους κρουζ, εκτός του ισραηλινού εναέριου χώρου.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι ένας πύραυλος έπληξε μια στρατιωτική βάση, προκαλώντας μικρές ζημιές, χωρίς τραυματισμούς, ωστόσο ένα 7χρονο κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά στο νότιο Ισραήλ, προφανώς από πυραυλική επίθεση, αν και η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά τις συνθήκες του τραυματισμού της. Δήλωσε ότι «η ευρείας κλίμακας επίθεση από το Ιράν είναι μια σημαντική κλιμάκωση» και ερωτηθείς εάν το Ισραήλ θα απαντήσει, είπε μόνο ότι ο στρατός «κάνει και θα κάνει ό,τι απαιτείται για να προστατεύσει την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ».

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν μερικά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής άμυνας. Αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones επάνω από περιοχές της μεθορίου Ιράκ-Συρίας. Όπως ανέφεραν πηγές, μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στην ιορδανική πλευρά της κοιλάδας του Ιορδάνη. Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι το σύστημα Arrow, το οποίο καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους εκτός ατμόσφαιρας, χειρίστηκε τις περισσότερες αναχαιτίσεις και σημείωσε ότι εμπλέκονται «στρατηγικοί εταίροι».

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, σειρήνες πολέμου ήχησαν σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ και το Ιράν βρίσκονταν σε πορεία σύγκρουσης καθ’ όλη τη διάρκεια της εξάμηνης ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

 

πηγη ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο!