Βιβλίο

29/09/2016 - 06:24

«Μα… τι μου συμβαίνει;» της Τζάκι Μπέιλι

trong>«Μα… τι μου συμβαίνει;» της Τζάκι Μπέιλι, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο (Εικονογράφηση: Σάρα Νέιλερ, Μετάφραση: Φανή Πανταζή, Πρώτη έκδοση στην παρούσα μορφή: Φεβρουάριος 2016)

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

Η Τζάκι Μπέιλι, επιμελήτρια εκδόσεων και συγγραφέας πολλών βιβλίων για παιδιά, υπογράφει το παρόν έργο –Μα… τι μου συμβαίνει;– με τον επεξηγηματικό υπότιτλο: «Ένα βιβλίο για την ανάπτυξη και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση».

Πρόκειται για ένα εικονογραφημένο βιβλίο 80 σελίδων, με κατατοπιστικές εικόνες και αρκετά μεγάλα τυπογραφικά στοιχεία, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών και πάνω. Οι τίτλοι των 12 κεφαλαίων του μας πληροφορούν ακριβώς για το περιεχόμενό του: «Το εκπληκτικό σώμα σου», «Πώς δημιουργήθηκα;», «Πώς μεγάλωσα;», «Μπαίνοντας στην εφηβεία», «Όλα αλλάζουν», «Κι άλλα σχετικά με το σώμα», «Μόνο για κορίτσια», «Μόνο για αγόρια», «Πώς νιώθεις;», «Σχέσεις», «Εσύ και οι άλλοι», «Να είσαι υγιής κι ευτυχισμένος». Στο τέλος, δίνονται: α) πληροφορίες για οργανισμούς όπου μπορεί ν’ απευθυνθεί κανείς για συμβουλές, β) σύντομο λεξιλόγιο και γ) ευρετήριο όρων.

Το βιβλίο παρουσιάζει το ανθρώπινο σώμα, με τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, καθώς και το θαυμαστό ταξίδι της γέννησης ενός ανθρώπου. Κι έπειτα, το εξίσου θαυμαστό ταξίδι της ανάπτυξης του ανθρώπινου σώματος. Μεγάλο μέρος του αφιερώνεται, βέβαια, στην εφηβεία και στις μεταβολές που παρατηρούνται, εξωτερικά και εσωτερικά, καθώς το παιδικό σώμα αναπτύσσεται και αποκτά την ικανότητα για αναπαραγωγή. Η εικόνα της παρέας έξι παιδιών που συζητούν, η οποία έξυπνα έχει επιλεγεί και για το εξώφυλλο του βιβλίου, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η εικόνα παιδιών Ε’-ΣΤ’ τάξης στο προαύλιο ενός ελληνικού δημοτικού σχολείου:

«Μπήκες στην εφηβεία;»

«Α, ναι. Εδώ και καιρό».

«Δεν ξέρω».

«Αποκλείεται!»

«Νομίζω…»

«Τι είναι εφηβεία;»

Τι είναι εφηβεία, λοιπόν; Πώς αρχίζει η εφηβεία; Ποια μηνύματα στέλνει το σώμα και ποιες αλλαγές υφίσταται; Ύψος, κόκαλα, μύες, στήθη, γοφοί και καμπύλες, σωματικό λίπος, εξωτερική εμφάνιση, διατροφή, κοροϊδία και πειράγματα, τριχοφυΐα, ιδρώτας και βακτήρια, φωνή, σπυράκια και ακμή, γυναικεία περίοδος, ορμόνες, στύση, σωματική υγιεινή, συναισθηματικές διακυμάνσεις, κόντρες με την οικογένεια, ισορροπία, εξερεύνηση του εαυτού… όλ’ αυτά είναι πολύ σημαντικά θέματα και όλα έχουν τον χώρο τους στο παρόν έργο. Που, απολύτως ομαλά, περνά κατόπιν στο θέμα των σχέσεων, φιλικών και ερωτικών, καθώς και στο θέμα της ασφάλειας εκτός αλλά και, λόγω διαδικτύου και κινητών, εντός σπιτιού.

Είναι ένα βιβλίο καλογραμμένο και κατατοπιστικό, το οποίο καθίσταται απαραίτητο λόγω του τεράστιου κενού που υπάρχει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα ως προς το μείζον θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Ως μητέρα δύο παιδιών, 10 και 7,5 ετών, το συνιστώ θερμά.

 

Βρείτε το εδώ

Μοιράσου το άρθρο!