Βιβλίο

25/04/2016 - 06:14

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

yle="text-align: justify;">Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Το περιστέρι πρέπει να κάνει μπάνιο! του Μο Γουίλεμς (εικονογράφηση: Μο Γουίλεμς, μτφρ. Στέλιος Ρουμελιώτης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Ένα απίθανο περιστέρι, σχεδιαστικά αφαιρετικό και πολύ εκφραστικό, είναι ο πρωταγωνιστής μιας ολόκληρης σειράς βιβλίων του πολυβραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα και εικονογράφου Μο Γουίλεμς. Η πρώτη ιστορία της σειράς, Το περιστέρι πρέπει να κάνει μπάνιο, δίνει με πολύ αστείο τρόπο την αφορμή σε μικρούς και μεγάλους να συζητήσουν για την ατομική υγιεινή. Το περιστέρι αρνείται να κάνει μπάνιο, αν και βρομοκοπάει. Οι δικαιολογίες που προβάλλει για να μην πλυθεί είναι ξεκαρδιστικές, ακόμα πιο ξεκαρδιστικοί όμως είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφεύγει να μπει στην μπανιέρα, ακόμα κι αφού τη γεμίσει: 29 εικόνες αποτελούν το σαλόνι αυτό, που είναι χάρμα οφθαλμών για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Όπως και όλο το βιβλίο.

 

Τελικά, όμως, τι λέτε; Θα κάνει μπάνιο το περιστέρι; Θα κάνει και θα πει κι ένα τραγούδι! Μαζί του κι εμείς!

 

Το ρητό «το τερπνόν μετά του ωφελίμου», λοιπόν, στην περίπτωση του βιβλίου αυτού γίνεται: το εξαιρετικά τερπνόν μετά του εξαιρετικά ωφελίμου. Διόλου παράξενο που ο Μο Γουίλεμς έχει αποσπάσει το υψηλού κύρους βραβείο Caldecott Medal, το οποίο απονέμεται ετησίως από την Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών στον εικονογράφο του πιο σημαντικού βιβλίου για παιδιά στις ΗΠΑ. Αναμένουμε με χαρά την ελληνική έκδοση και των υπόλοιπων βιβλίων της σειράς!

 

Βρείτε το εδώ 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

 

Παράξενο καλοκαίρι της Λίνας Φυτιλή (Εκδόσεις της Εστίας)

 

«Κουνάω το κεφάλι και σκέφτομαι ότι μπορεί αυτές οι ιστορίες να είναι γέννημα-θρέμμα της φαντασίας της, ότι τις κατεβάζει από το μυαλό της, μόνο και μόνο για να μ’ εντυπωσιάσει. Αλλά δεν είμαι σίγουρη. Έτσι δεν λέω τίποτα, ρίχνω μια ματιά στον σκοτεινό δρόμο, στην πινακίδα απέναντι, που με το ζόρι ξεχωρίζει πια, στις φιγούρες μας που αχνοφέγγουν στο τζάμι και στις ξεχειλωμένες σκιές μας που απλώνονται στο δωμάτιο. Για μια στιγμή νομίζω ότι είναι οι πλασματικές μορφές άλλων ανθρώπων, προγόνων από το παρελθόν, που μας επισκέφθηκαν απόψε, έτσι για να πάρουν μια ιδέα από τον σύγχρονο κόσμο και ν’ ακούσουν τις κουβέντες μας, να δουν αν σκεφτόμαστε καθόλου τα περασμένα ή τα ’χουμε ξεχάσει…»
 

Δώδεκα ιστορίες για τις ανθρώπινες σχέσεις και τα κενά που αφήνουν, για τη συγκυρία που θολώνει τη σκέψη, για όνειρα που ξαναγεννιούνται μέσα από τις στάχτες τους. Παρόν και παρελθόν βαδίζουν χέρι χέρι πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί. Άνθρωποι καθημερινοί αναζητούν τρόπους πίσω από σημαντικά ή ασήμαντα γεγονότα, για ν’ ανατρέψουν την πορεία της ζωής τους. Ψάχνουν τις αντιστάσεις τους σε έναν κόσμο όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

 

Πιο αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Πέμπτη 28 Απριλίου 2016 στο lesvosnews.net

 

Βρείτε το εδώ 

 

ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

 

Το Σύμπαν στα χέρια σας του Κριστόφ Γκαλφάρ (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, Εκδόσεις Καλέντης)

 

Ο διεθνούς φήμης αστροφυσικός δρ Κριστόφ Γκαλφάρ μάς οδηγεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Σύμπαντος – ένα ταξίδι στον πραγματικό κόσμο της επιστήμης.

Ένα εντυπωσιακό έργο εκλαϊκευμένης επιστήμης που εξηγεί την κβαντική μηχανική, τη γενική σχετικότητα και τη θεωρία χορδών όχι μέσα από αφηρημένα διαγράμματα και εξισώσεις, αλλά μέσα από την αφήγηση, σαν ένα παραμύθι. Διαβάζοντάς το, μεταφερόμαστε στην επιφάνεια του θνήσκοντος Ηλίου, ταξιδεύουμε σε μακρινούς γαλαξίες, δοκιμάζουμε τη θανάσιμα ασφυκτική αγκάλη μιας μαύρης τρύπας και ξεδιπλώνονται μπροστά μας τα μυστήρια της Φυσικής.

Το βιβλίο Το σύμπαν στα χέρια σας βοηθά τον απλό αναγνώστη να κατανοήσει τις δυσνόητες αλήθειες που αποτελούν τη βάση της σύγχρονης επιστήμης, ενώ καθ’ οδόν θίγει και βαθύτερα ζητήματα, όπως η ύπαρξη του Θεού, οι απαρχές του χρόνου και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ο δρ Κριστόφ Γκαλφάρ, ως επιδέξιος αφηγητής, μας παίρνει από το χέρι σε ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, όπου θα εξερευνήσουμε τους δομικούς λίθους που βρίσκονται στη βάση του σύμπαντος κόσμου, φτάνοντας μέχρι τα αναπάντητα ερωτήματα που εξακολουθούν να μας απασχολούν. Όλα αυτά τα θαύματα παρουσιάζονται με γλώσσα άμεση και διαισθητική, η οποία πετυχαίνει αυτό που κανένα άλλο βιβλίο δεν κατάφερε σε τόσο μεγάλο βαθμό ως σήμερα: να καταστήσει απόλυτα προσιτό στους αναγνώστες τον δαιδαλώδη, φανταστικό, μυστηριώδη και θαυμαστό κόσμο της επιστήμης. 

 

Βρείτε το εδώ 

Το αναγνωστικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον συγγραφέα τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα:

 

 

Μοιράσου το άρθρο!