Βιβλίο

10/01/2017 - 06:10

Στρατής Μολίνος: Σκέψεις για το Λεσβιακό Ημερολόγιο 2017

&n

bsp;

Πραγματικά ευχάριστη έκπληξη το φετινό Λεσβιακό Ημερολόγιο. Διαφορετικό αυτή τη χρονιά, ανανεωμένο σε πολλά σημεία. Και με κάμποσες πρωτοτυπίες, όχι τρανταχτές, οι οποίες όμως του δίνουν μια καινούργια ταυτότητα.
    Η εμφάνιση του βιβλίου εντυπωσιακή. Με το μαύρο χρώμα να δίνει σοβαρότητα και συνάμα φινέτσα στο εξώφυλλο, με την προστατευτική θήκη και τον καλλιτεχνικό δείκτη, λεπτομέρειες που δεν συναντούμε συχνά αλλά κάνουν τη διαφορά. Απόλυτα ταιριαστή η τοποθέτηση του αισθησιακού πίνακα της γνωστής συμπατριώτισσας ζωγράφου Νίκης Ελευθεριάδη.

    Το περιεχόμενο του ημερολογίου μεστό, γεμάτο από αξιόλογα άρθρα που τιμούν την ιστορία και τη φήμη του νησιού, τις αξίες και την ιδιαιτερότητά του. Ως ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος ξεχωρίζουν τα πιο κάτω κείμενα, χωρίς την παραμικρή βέβαια πρόθεση να μειωθεί η σοβαρότητα των υπολοίπων:
    «Η εικαστική διαδρομή μιας ναϊφ ζωγράφου. Παρατηρήσεις στο έργο της Νίκης Ελευθεριάδη»,της Μαρίας Μόσχου. Άρθρο απόλυτα τεκμηριωμένο, με κατατοπιστικές υποσημειώσεις, δίνει σφαιρική περιγραφή της ζωγράφου και του έργου της.
    «Αφιέρωμα Ευρυδίκης Σιφναίου», αναφορά στο νέο, στο μορφωμένο και δημιουργικό άνθρωπο που έφυγε τόσο νωρίς από τη ζωή.
    «Γνώριζε ο Όμηρος την Ίσσα και την Άντισσα;»του Ιωάννη-Ανδρέα Γ. Βλάχου, μελέτη σε βάθος της αρχαιότατης Λέσβου με πολλές ιστορικές αποκαλύψεις.
    «Οι πρώτες μέρες της απελευθέρωσης από τους Γερμανούς μέσα από το ημερολόγιο ενός νεαρού Μυτιληνιού» του Γεράσιμου Μπεκιάρη.
    «Ο Γιώργος Βαλέτας αναστηλωτής και εκδότης κειμένων του προεπαναστατικού Ελληνισμού» των Αθανασίου Ι. Καλαμάτα-Μαρίας Ζαφειρίου και βέβαια-την άφησα τελευταία-η παρουσίαση-νεκρολογία του Κώστα Γ. Μίσσιου για τον αξέχαστο φίλο Βαγγέλη Μητρέλια.
    Το «Λεσβιακό ημερολόγιο 2017» είναι μια εξαιρετική επίτευξη. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο φιλόλογο-επιμελητή του έργου Παναγιώτη Σκορδά για την επιλογή ή και την έγκριση των κειμένων.
    Επίσης θερμά συγχαρητήρια στον εκδοτικό οίκο «Μύθος» για την καλλιτεχνική έκδοση του ημερολογίου στον οποίο εύχομαι πολλές και σοβαρές εκδοτικές επιτυχίες.

Αθήνα 05.01.2017

ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΛ. ΜΟΛΙΝΟΣ
 

Μοιράσου το άρθρο!