Βιβλίο

26/10/2017 - 06:09

«Το βατραχέλι» της Κατερίνας Ευσταθίου-Σελάχα και του Γιώργου Τυρίκου-Εργά – Εκδόσεις Πατάκη

yle="text-align: justify;">«Το βατραχέλι» της Κατερίνας Ευσταθίου-Σελάχα και του Γιώργου Τυρίκου-Εργά – Εκδόσεις Πατάκη

 

«Το βατραχέλι» της Κατερίνας Ευσταθίου-Σελάχα και του Γιώργου Τυρίκου-Εργά – Εκδόσεις Πατάκη (Εικονογράφηση: Έφη Λαδά, Πρώτη έκδοση: Μάιος 2017)

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

Η Κατερίνα Ευσταθίου-Σελάχα και ο Γιώργος Τυρίκος-Εργάς είναι δύο από τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη της «Αγκαλιάς» στη Λέσβο, που έχει βοηθήσει και βοηθά χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν στο νησί (Βραβείο «Raul Wallenberg 2016» του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη βοήθεια σε πάνω από 17.000 πρόσφυγες το 2015). Τόσο οι δύο αυτοί δημιουργοί, όσο και οι μεταφραστές του έργου στα φαρσί, στα αραβικά και στα αγγλικά, έχουν οικογενειακή ιστορία συνυφασμένη με την προσφυγιά και παραχωρούν τα πνευματικά τους δικαιώματα από τη δίγλωσση αυτή έκδοση στην «Αγκαλιά».

 

Το «Βατραχέλι», ένα παραδοσιακό παραμύθι της Λέσβου, είναι μια ιστορία πλημμυρισμένη από αγάπη. Για δυο ηλικιωμένους ανθρώπους, που το μόνο που ζητούν απ’ τη ζωή είναι να χαρίσουν απλόχερα τη στοργή τους σ’ ένα πλασματάκι. Για το πώς μια τόσο μικρή ύπαρξη μπορεί να φέρει τόσο μεγάλη χαρά, αλλά και τόσο μεγάλη αναστάτωση σ’ ένα ολόκληρο σπιτικό και σ’ ένα ολόκληρο χωριό. Για την αξία που έχει και η παραμικρή ύπαρξη σ’ αυτόν τον κόσμο. Για την αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλα τα πλάσματα –ανθρώπους, πουλιά, ζώα, φυτά– μπροστά στην ανάγκη, όπως και για την κοινή χαρά σαν βρεθεί η λύση. Μια ιστορία πλήρης και καλοστημένη, που μας καλύπτει συναισθηματικά και μας εξελίσσει με την εξέλιξή της.

 

Όσο παραμυθένια κι όμορφη είναι η γραφή των δύο δημιουργών, άλλο τόσο παραμυθένια κι εξίσου όμορφη είναι και η εικονογράφηση της Έφης Λαδά – γήινη μαζί κι ονειρική, αλλού με θαυμαστή λεπτομέρεια κι αλλού εξόχως αφαιρετική, μπορεί να χαρίσει ώρες αισθητικής απόλαυσης σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Πρόσωπα εκφραστικά, σχήματα θελκτικά, χρώματα ονειρεμένα. Ένα έργο που αξίζει να αναζητήσετε, να αποκτήσετε και να χαρίσετε!

 

Σημείωση: Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο δωρεάν στα αραβικά, τα φαρσί και τα αγγλικά εδώ και εδώ

 

Βρείτε το εδώ

 

φωτο: Από την παρουσίαση του βιβλίου ως θεατρικό δρώμενο που έγινε στην Αθήνα το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017, στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Πατάκη (Ακαδημίας 65). Οι συγγραφείς, Κατερίνα Ευσταθίου-Σελάχα (επάνω, τρίτη από δεξιά) και Γιώργος Τυρίκος-Εργάς (κάτω), η εικονογράφος Έφη Λαδά (δεξιά της συγγραφέως), η παραμυθού Λίλη Λαμπρέλλη (αριστερά της συγγραφέως), ο Δικαίος Χατζηπλής από τις Εκδόσεις Πατάκη και τα μέλη της Ομάδας Τέχνης «Πάροδος» Αλεξάνδρα Αργύρη, Έλσα Τσιαδή και Μάρα Κελίδη.

Μοιράσου το άρθρο!