Λήμνος

30/03/2015 - 16:35

Εκδήλωση Μνήμης αυστραλών μαθητών στο Συμμαχικό Νεκροταφείο του Μούδρου

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού ταξιδιού που πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη χρονιά στη Λήμνο από την αρμόδια υπηρεσία βετεράνων της Κυβέρνησης της Βικτόρια, με στόχο την επίσκεψη σε τόπους όπου έδρασαν οι δυνάμεις του ANZAC,  12 μαθητές από την Αυστραλία, συνοδευόμενοι από την βουλευτή κ. Sharon Knight, δύο βετεράνους και καθηγητές τους, πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες επίσκεψη στο νησί μας.

Σήμερα, Δευτέρα 30 Μαρτίου, οι μαθητές και οι συνοδοί τους  επισκέφθηκαν το Γενικό Λύκειο Μούδρου, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν στο Συμμαχικό Νεκροταφείο του Μούδρου, όπου έχουν ταφεί 148 Αυστραλοί πεσόντες στη Μάχη της Καλλίπολης, από την οποία φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια.

Εκεί, πραγματοποιήθηκε μία μικρή εκδήλωση μνήμης με κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των πεσόντων στη Μάχη της Καλλίπολης, παρουσία του Δημάρχου Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτη Μαυροθαλασσίτη, του Αντιδημάρχου κ. Στέφανου Σαρρή, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μούδρου κ. Ιωάννη Κατωμερίτη, του Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Μούδρου κ. Στέλιου Καραγιάννη, εκπαιδευτικών και μαθητών.

            Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης καλωσόρισε τους μαθητές και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής,  

«Κάνατε ένα τόσο μακρύ ταξίδι για να έρθετε να αναζητήσετε τα ίχνη εκείνων που πολέμησαν και ετάφησαν εδώ, σ’ αυτή τη γωνιά του Αιγαίου, πολύ μακριά από τις οικογένειές τους», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης προσθέτοντας ότι «Οι αφηγήσεις για τα όσα συνέβησαν τότε θα είναι πάντα χαραγμένες στις ψυχές μας. Πρόκειται για κομμάτια ενός έπους που γράφτηκε από ανθρώπους που, μέσα σε έναν αιματηρό πόλεμο, όχι μόνο δεν έχασαν την ψυχή τους, αλλά ήρθαν να διδάξουν στις επόμενες γενιές τι σημαίνει προσφορά,  γενναιοψυχία, ανθρωπιά και αδελφοσύνη».

Εκ μέρους της αποστολής από την Αυστραλία, η βουλευτής της Βικτόρια κ. Sharon Knight ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και αναφέρθηκε στη σημασία της Λήμνου για την ιστορία της Αυστραλίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σημείωσε ότι υπήρξαν στρατιώτες που επέστρεψαν τότε στην Αυστραλία και ονόμασαν τις πόλεις τους "Λήμνος", προς τιμήν των χρόνων που πέρασαν στο νησί, ενώ ανέφερε στοιχεία για όσα διαδραματίστηκαν εκείνη την εποχή στο νησί.

Η κ. Knight μίλησε και για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Μάχη της Καλλίπολης, υπογραμμίζοντας τις υπηρεσίες και τη θυσία των στρατιωτών και των γυναικών.

Προσέθεσε ότι η Κυβέρνηση της Βικτόρια έχει διαθέσει 40.000 δολάρια στην Επιτροπή Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης, για την ανέγερση μνημείου, σε αναγνώριση της προσφοράς των στρατιωτών και των νοσοκόμων που υπηρέτησαν στη Λήμνο. «Με μνημεία όπως αυτό, ελπίζουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας», σημείωσε η κ. Knight.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!