Λήμνος

11/04/2016 - 13:23

Επίσκεψη Περ/κού Δ/ντή Εκπ/σης Β. Αιγαίου σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο

Ο

Περ/κός Δ/ντής Εκπ/σης Β. Αιγαίου, κ. Αριστείδης Καλάργαλης, επισκέφθηκε τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο από την Τρίτη 5 Απριλίου έως την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016.

Στη Λήμνο επισκέφθηκε σχολικές μονάδες (γενικής και ειδικής αγωγής) της Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης του νησιού ενώ, ιδιαίτερη ενημερωτική συνάντηση είχε με τις Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων της Λήμνου. Στις συναντήσεις της Λήμνου που αφορούσαν την Π/θμια Εκπ/ση συμμετείχε και η Διευθύντρια της Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης Ν. Λέσβου, κ. Καίτη Στρατάκη, η οποία πραγματοποίησε ταυτόχρονη επίσκεψη στη Λήμνο.

Στη Μύρινα, ο Περ/κός Δ/ντής  Εκπ/σης Β. Αιγαίου συναντήθηκε με τον Έπαρχο Λήμνου, κ. Ευάγγελο Γιαρμαδούρο, με τον οποίο και συζήτησαν το θέμα της μεταφοράς των μαθητών και, επιπλέον,  πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τους Δ/ντές των σχολείων της Δ/θμιας Εκπ/σης του νησιού. Κατά τη διάρκεια αυτής έγινε αποτίμηση της λειτουργίας των σχολείων μέχρι σήμερα και προγραμματισμός για την επόμενη σχολική χρονιά 2016-2017, ενώ συζητήθηκαν και ειδικότερα θέματα των σχολικών μονάδων της  Λήμνου. Επιπροσθέτως, αναπτύχθηκε το θέμα «Σχέσεις και συνεργασία των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας (Δ/ντών των σχολείων, εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων) με στόχο την καλή λειτουργία των σχολείων».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λήμνο, συναντήθηκε ακόμα με την Προϊσταμένη του Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Λήμνου, κ. Κυριακή Τακίδου, και το επιστημονικό προσωπικό αυτού, με μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δασκάλων – νηπιαγωγών και των καθηγητών, καθώς και με γονείς και κηδεμόνες μαθητών. Από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών τέθηκαν ειδικά ζητήματα και αιτήματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία της Λήμνου, ενώ οι γονείς ζήτησαν και έλαβαν απαντήσεις για συγκεκριμένα θέματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Ο κ. Καλάργαλης διαπίστωσε το ειλικρινές ενδιαφέρον και την ανησυχία των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών καθώς και των γονέων των μαθητών για την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία των σχολείων, ενώ, παράλληλα, τους ενημέρωσε για το ότι η Περ/κή Δ/νση Εκπ/σης Β. Αιγαίου διεκδικεί την ιδιαίτερη αντιμετώπιση της ακριτικής νησιωτικής περιοχής μας από το Υπουργείο Παιδείας, παρουσιάζοντας, επιπλέον, και παραδείγματα θετικής ανταπόκρισης του Υπουργείου σε συγκεκριμένα θέματα της Περιφέρειάς μας.

Την Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016, ο κ. Καλάργαλης παραβρέθηκε στο επιμορφωτικό σεμινάριο, με θέμα: «Σχεδιασμός και ανάπτυξη Διδακτικού Σεναρίου με τη χρήση ΤΠΕ στη διδακτική και μαθησιακή διαδικασία», το οποίο διοργάνωσε ο Σχολικός Σύμβουλος της 4ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπ/σης Λέσβου, κ. Παναγιώτης Μουτζούρης, στο Δημοτικό Σχολείο Ατσικής, για τους εκπαιδευτικούς της Π/θμιας Εκπ/σης της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας, επιμορφωτικό σεμινάριο, με θέμα: «Για μια καλύτερη Φυσική Αγωγή», το οποίο παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής της Λήμνου. Το σεμινάριο, το οποίο διοργάνωσε ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ν. Λέσβου, κ. Ιωάννης Τσιόπας, ήταν ενταγμένο στο πλαίσιο των Περιφερειακών σεμιναρίων «Στήριξη των σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ)».  

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Άγιο Ευστράτιο, ο Περ/κός Δ/ντής συναντήθηκε με τους εκπαιδευτικούς του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις Αγίου Ευστρατίου, έχοντας έτσι την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τις ιδιαιτερότητες του μικρού ακριτικού νησιού και τις δυσκολίες λειτουργίας των σχολείων εκεί. Παράλληλα, πραγματοποίησε δειγματική διδασκαλία στο Δημοτικό σχολείο στην «Παραγωγή Γραπτού Λόγου», στο μάθημα της Γλώσσας. Επιπλέον, ενημερώθηκε από τη Δήμαρχο του Αγίου Ευστρατίου, κ. Μαρία Κακαλή, για την ένταξη του νησιού σε πολιτιστικά, αθλητικά και επιμορφωτικά προγράμματα και δραστηριότητες, στα οποία συμμετέχουν οι μαθητές κατά τη θερινή περίοδο.

Ιδιαίτερο και σημαντικό γεγονός υπήρξε τέλος η επίσκεψή του κ. Καλάργαλη στο Μουσείο Δημοκρατίας, όπου εκτίθενται τεκμήρια από την ιστορία των εξόριστων πολιτικών κρατούμενων στη νησί. Η επίσκεψη στον Άγιο Ευστράτιο ολοκληρώθηκε με την απότιση φόρου τιμής στους 33 εξόριστους νεκρούς του χειμώνα 1941 -1942, οι οποίοι πέθαναν από πείνα εγκλεισμένοι στο αναρρωτήριο και των οποίων τα οστά βρίσκονται σήμερα στο κοινό οστεοφυλάκιο που υπάρχει στον λόφο του Αγίου Μηνά.                                                                                           

 

                                                                    Ο Περιφερειακός  Διευθυντής

                                                                    Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης

                                                                Βορείου Αιγαίου

 

                                                                   Αριστείδης Καλάργαλης

Μοιράσου το άρθρο!