Λήμνος

03/10/2015 - 18:46

Η αυλαία των Ημερών Ρωσοελληνικής Φιλίας.

Με τις καθιερωμένες καταθέσεις στεφάνων και λουλουδιών στο Μνημείο Ηρώων-Πεσόντων Αγωνιστών για την Απελευθέρωση της Ελλάδας και το Μνημείο των ναυτών Α. Ορλώφ και Ντ. Σενιάβιν άνοιξε σήμερα, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, η αυλαία των Ημερών Ρωσοελληνικής Φιλίας.

Τις φετινές εκδηλώσεις τιμούν ο Αρχιεπίσκοπος Γενεύης και Δυτικής Ευρώπης Μιχαήλ, ο στρατηγός Λεονίδ Ρεσέτνικοβ, διευθυντής του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών και Πρόεδρος του Ιδρύματος Νασλεντιϊε, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ.  Αλεξέι Ποπόβ,  σεβάσμιοι πατέρες  της  Ρωσικής  Ορθόδοξης Εκκλησίας και αξιωματούχοι. Ανάμεσα στα μέλη της  αποστολής, η οποία αριθμεί περί τα 100 άτομα, βρίσκονται και απόγονοι των Κοζάκων που έζησαν και ετάφησαν στη Λήμνο.

Από ελληνικής πλευράς, παρόντες στην πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Σαράντης Πανταζής, ο οποίος  εκ μέρους της δημοτικής αρχής κατέθεσε στεφάνι και καλωσόρισε με χαιρετισμό του την αποστολή, ο Αντιδήμαρχος  κ. Νίκος Μοσχάκης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μύρινας κ. Αδαμαντία Γαροφαλλίδου Παπούλκα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην Έπαρχος κ. Θεόδωρος Μπαβέας.

Οι καταθέσεις των στεφάνων και των λουλουδιών έγιναν υπό τις ψαλμωδίες και τους ύμνους ρωσικής εκκλησιαστικής χορωδίας.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Πανταζής αναφέρθηκε στους ισχυρούς και μακροχρόνιους δεσμούς που συνδέουν τη Λήμνο με τη Ρωσία, τους κοινούς αγώνες Ελλάδας και Ρωσίας για την ελευθερία καθώς και την ευκαιρία που δίνουν οι εκδηλώσεις αυτές για «να ανατρέξουμε για άλλη μια χρονιά στην ιστορική μνήμη και να ανταλλάξουμε πολιτιστικές εμπειρίες».

Ο κ. Ποπόβ αναφέρθηκε από την πλευρά του στο γεγονός ότι οι εκδηλώσεις αποτελούν πλέον παράδοση, η οποία έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς εντός και εκτός Ρωσίας να μάθουν για τη μοίρα των προγόνων τους, προσθέτοντας ότι «για αυτό και κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις που γίνονται στη Λήμνο παίρνουν μέρος επισκέπτες από περισσότερες χώρες του κόσμου».

                «Η Ρωσία και ο κόσμος της Ρωσίας μαθαίνουν όλο και περισσότερα για τη Λήμνο», ανέφερε ο κ. Ποπόβ, σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι ημέρες αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους της Λήμνου να γνωρίσουν την κουλτούρα της Ρωσίας».

Ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας  στη Θεσσαλονίκη τόνισε επίσης μεταξύ άλλων ότι «είναι σημαντικό ότι το 2016 σχεδιάζεται μια χρονιά φιλίας Ρωσίας- Ελλάδος και κατά κάποιο τρόπο οι ημέρες αυτές δημιουργούν έναν πρόλογο». 

Οι εκδηλώσεις των Ημερών Ρωσοελληνικής Φιλίας συνεχίζονται αύριο με  επίσκεψη στον Α’ Ρωσικό Προσφυγικό Τάφο και τον Ι. Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου στο Πορτιανού στις 09:45 π.μ., επιμνημόσυνη δέηση και ομιλίες στο Ρωσικό Νεκροταφείο στην Πούντα στις 10:30 π.μ. και εκτέλεση ψαλμών από τη Ρωσική Εκκλησιαστική Χορωδία στον Ι.Ν. της Αγίας Μαρίνας στην Κούταλη, στις 13:00.

Το βράδυ του Σαββάτου, στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί Συναυλία των Ρώσων Καλλιτεχνών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου του Μούδρου.

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!