Λήμνος

04/09/2013 - 17:39

Λήμνος: Παράνομη επαναπροώθηση καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου – Διαψεύδει το Λιμενικό το περιστατικό

style="text-align: justify;">Ανακριβής και υπονομευτική για το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής χαρακτηρίζει με επίσημη ανακοίνωσή του το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου για παράνομη επαναπροώθηση Σύριων μεταναστών που αποβιβάστηκαν το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή της Πλάκας. 
 
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της καταγγελίας: «Τα χαράματα της Πέμπτης, περίπου στις 6,00' το πρωί, αποβιβάζονται στην Πλάκα 15-20 μετανάστες μεταξύ των οποίων και γυναίκες με παιδιά. Κάτοικοι του χωριού ενημερώνουν την αστυνομία και το Λιμενικό, οι οποίοι και τους συλλαμβάνουν.Και αντί να ακολουθηθεί η νόμιμη, σύμφωνα με το δίκαιο διαδικασία της κράτησης, αναγνώρισης και προώθησης προς τα αστικά κέντρα, οι λιμενικές αρχές, προφανώς εκτελώντας εντολές ανωτέρων της υπηρεσίας τους, τους επιβιβάζουν στην βάρκα και τους προωθούν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και την τουρκική ακτοφυλακή. Προκειμένου δε να δικαιολογήσουν την παρανομία, επικαλέστηκαν ψευδώς ότι οι μετανάστες δεν αποβιβάστηκαν στο νησί αλλά εντοπίστηκαν στις 5,00' το απόγευμα (δηλ. 11 ώρες μετά την αποβίβασή τους), στην οριογραμμή μεταξύ Λήμνου-Ίμβρου και πριν ακόμη εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα».
 
Ο Βλάσσης Χατζηχαραλάμπους, κάτοικος της περιοχής μιλώντας σήμερα στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ τόνισε: «Μας κάνει εντύπωση πως διαψεύδεται ένα περιστατικό με δεκάδες μαρτυρίες. Προσωπικά ζήτησα να προσφέρω βοήθεια στους μετανάστες που είχαν αποβιβαστεί το πρωί στο λιμάνι της Πλάκας και ο λιμενικός που είχε αναλάβει τη φύλαξή τους μου το απαγόρευσε. Άλλοι συγχωριανοί μου βρέθηκαν μπροστά σε περιστατικό, όπου στέλεχος του Λιμενικού βιαιοπράγησε εναντίον μετανάστη».
Αποδέκτης των καταγγελιών για τη βιαιοπραγία έγινε και το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου Θόδωρος Μονοκρούσος. Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ δήλωσε: «πολύ φοβάμαι πως πρόκειται για μια νέα παράνομη τακτική επαναπροωθήσεων, που συνιστά καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας μας. Αυτό ίσως ερμηνεύει και την επίσημη απάντηση του Λιμενικού Σώματος, βάσει της οποίας ένα ολόκληρο χωριό φαντασιώθηκε το συγκεκριμένο συμβάν». 
 
Στην απάντηση του Λιμενικού Σώματος αναφέρεται:
«Με αφορμή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σε ιστοσελίδα και καταγγέλλει το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή για περιστατικό παράνομης επαναπροώθησης μεταναστών την Πέμπτη 29-08-2013 στη Λήμνο, από το Αρχηγείο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
• Την 29/08/2013 και ώρα 17:15 ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου δέχθηκε κλήση κινδύνου που από περαιτέρω διερεύνηση προέκυψε ότι προερχόταν από σκάφος που βρισκόταν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.
• Στις 17:18 ενημερώθηκε ο ομόλογος Θάλαμος Επιχειρήσεων της Άγκυρας που ανταποκρίθηκε αποστέλλοντας την 19:20 ακτοφυλακίδα, η οποία και περισυνέλεξε τους επιβαίνοντες του εν λόγω σκάφους, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.
• Σημειώνεται ότι από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι σήμερα το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διασώσει και περιθάλψει στο Ανατολικό Αιγαίο 9.028 άτομα.
• Τέλος, σημειώνεται ότι, ανακοινώσεις αυτού του περιεχομένου υπονομεύουν το έργο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αποστολή του οποίου είναι η ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων της επικράτειας και η προστασία τους από κάθε απειλή με σεβασμό πάντοτε στις ισχύουσες Διεθνείς Συμβάσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα». 
Στο περιστατικό αναμένεται να δοθεί συνέχεια μιας και σύμφωνα με πληροφορίες την καταγγελία επεξεργάζεται η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Ηλίας Μαραβάς / ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!