Μedia

26/05/2015 - 07:04

Χωρίς θετική γνωμοδότηση για Ταγματάρχη - «Παρούσα» η Ζωή - Πλειοψηφία για το υπόλοιπο ΔΣ της ΕΡΤ

Χ

ωρίς θετική γνωμοδότηση κατέληξε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, ενώ θετική ήταν η στάση των βουλευτών για τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των υποψηφίων, πήραν το πράσινο φως από την επιτροπή( 9 υπέρ έναντι 4 όχι και 2 παρόν οι κ.κ. Τσακνής, Γρηγορίου, Τρανός και 8 ναι έναντι 5 όχι η κ. Παπακωνσταντίνου).

Ωστόσο ο νέος διευθύνοντας σύμβουλος, Λάμπης Ταγματάρχης δεν κατάφερε να περάσει τον απαιτούμενο από τον Κανονισμό της Βουλής πήχη της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων βουλευτών (έλαβε 7 έναντι 8 απαιτούμενων θετικών ψήφων). Για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε η αρνητική ψήφος της Ραχήλ Μαρκή και το «παρών» της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Πάντως, όπως απεδείχθη εκ του αποτελέσματος, οι προσπάθειες αποσυμφόρησης του κλίματος που είχε διαμορφωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Επί του πρακτέου φαίνεται πως η πλειοψηφία κατάφερε να πετύχει κάτι που φαινομενικά ήταν ασυμβίβαστο: Και η πρόταση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά να περάσει και η διαφωνία της κ. Κωνσταντοπούλου να αποτυπωθεί δημόσια με τις λιγότερες δυνατές πολιτικές επιπτώσεις για τη κυβέρνηση. Για να συμβεί όμως αυτό, έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες χωρίς συνεδρίαση της επιτροπής, μια αναβολή της, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη νέα διοίκηση, καθώς και η δημόσια τοποθέτηση της Προέδρου στα εσωκομματικά όργανα (είχε προηγηθεί σχετική συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα).

Κάπως έτσι έφτασε η επίμαχη συνεδρίαση και το μόνο που έλειπε για να…μείνουν όλοι ικανοποιημένοι, ήταν να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει κανενός είδους ατύχημα. Με λίγα λόγια, χρειάστηκε η αντικατάσταση του κ. Πετράκου (ο οποίος δεν θα ψήφιζε την τοποθέτηση Ταγματάρχη) από τον κ. Φάμελο για να βγουν τα κουκιά και να σχηματιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Από την πλευρά του ο κ. Παππάς που άνοιξε τη συζήτηση, φρόντισε από νωρίς να υποβαθμίσει την σημασία της συνεδρίασης, όταν με απάντησή του σε δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας, είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι υπάρχουν πολύ σημαντικότερα ζητήματα.  «Εδώ ο κόσμος καίγεται…», ήταν η χαρακτηριστική του αποστροφή.

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Επικρατείας, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι επιλογές των προσώπων. Όπως είπε, υποβλήθηκαν 153 αιτήσεις ενδιαφερομένων, εκ των οποίων προκρίθηκαν 13 προκειμένου τελικά να καταλήξουν στα συγκεκριμένα πρόσωπα. Σημείωσε δε πως του ασκήθηκε κριτική επειδή δεν επέλεξε πρόσωπα με «εγγύτητα» στις δικές του ιδεολογικές αρχές, ενώ αναφέρθηκε και σε συνδικαλιστικές φωνές, που όπως είπε, διαμαρτύρονται επειδή αποκλείονται από το διοικητικό συμβούλιο. « Κάθε άλλο! Θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι με μυστική και καθολική ψηφοφορία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν ήρθαμε να αποκαταστήσουμε το δικαίωμα της κοινωνίας στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Αυτά ήταν τα κριτήρια και νομίζω ότι τα πρόσωπα αυτά μπορούν να υπηρετήσουν την επιλογή. Είναι πρόσωπα που έχουν τη δυνατότητα διοίκησης όπως ο κ. Ταγματάρχης που στη προηγούμενη θητεία του έβγαλε πλεόνασμα 70 εκατ. στην ΕΡΤ», δήλωσε ο υπουργός, στέλνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το δικό του μήνυμα. Ο κ. Παππάς είχε μάλιστα φροντίσει να υποβαθμίσει τη κρισιμότητα της συνεδρίασης, όταν με απάντησή του σε δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας, είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι υπάρχουν πολύ σημαντικότερα ζητήματα.  «Εδώ ο κόσμος καίγεται…», ήταν η χαρακτηριστική του αποστροφή.

Η κριτική

Σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν μπορούσε κανείς να αποφύγει ήταν η στοχευμένη κριτική από μερίδα βουλευτών της πλειοψηφίας στο πρόσωπο του κ. Ταγματάρχη, η οποία και αφορούσε την προηγούμενη θητεία του στο τιμόνι της Δημόσιας Τηλεόρασης. Σε αυτό το πλαίσιο, το γάντι σήκωσε πρώτη η Ραχήλ Μακρή​, η οποία εγκάλεσε τον κ. Ταγματάρχη για άρθρο που είχε γράψει βάσει του οποίου κατηγορούσε τους εργαζόμενους για το μαύρο. Ο κ. Ταγματάρχης, αναμένοντας προφανώς την ερώτηση διάβασε στο σύνολό του το άρθρο και εξήγησε ότι η πρόθεσή του δεν ήταν να κατηγορήσει τους εργαζόμενους αλλά να αναδείξει τα προβλήματα που υπήρχαν στη Δημόσια Τηλεόραση, μεταξύ των οποίων ήταν και η συνδικαλιστική δράση.

Με κριτική διάθεση τοποθετήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, ο οποίος παρά το ότι ψήφισε τη πρόταση της κυβέρνησης, διατύπωσε επιφυλάξεις, κάνοντας λόγο για «ψήφο επί δοκιμή».

Από εκεί και πέρα αυτό που περίμεναν όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον ( άλλοι καλοπροαίρετα άλλοι όχι), ήταν η αντίδραση της Προέδρου απέναντι στα όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα για τις σχέσεις της τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Επικρατείας κ. Παππά.

Ωστόσο η κ. Κωνσταντοπούλου ήταν ιδιαίτερα προσεκτική και αφού αναγνώρισε στον εαυτό της και τους συναδέλφους της το δικαίωμα και την υποχρέωση της προσωπικής κρίσης σε δομές και πρόσωπα, είπε με νόημα:

Εκεί που υπάρχει διαφωνία δεν σηματοδοτεί μείζονα  σύγκρουση που υποκρύπτει στρατηγικές. Πολύ θα το ήθελαν οι ειδήσεις του Mega και ο κ. Πρετεντέρης αλλά δεν θα του κάνω τη χάρη.

Ως εκεί όμως γιατί η στάση της απέναντι στο νέο διευθύνοντα σύμβουλο, ήταν εντελώς διαφορετική και εμπεριείχε έναν βομβαρδισμό από ερωτήσεις, με αποκορύφωμα την ένστασή της στο κατά πόσο ο κ. Ταγματάρχης είναι μέτοχος σε ιδιωτική επιχείρηση που ασχολείται με τα Media.

Και αυτό γιατί όπως είπε, είναι κάτι που δεν επιτρέπεται βάσει του νομικού πλαισίου. Ο κ. Ταγματάρχης παραδέχθηκε ότι κατέχει το 20% του ιστοτόπου “the toc” και ότι διατηρούσε εκπομπή στο συνδρομητικό κανάλι της Nova, τόνισε όμως ότι κινούνται οι διαδικασίες για να αποχωρήσει από το σχήμα. Ωστόσο αυτή ακριβώς η αποστροφή, έδωσε τη δυνατότητα στη Πρόεδρο να πει πως η καθυστέρηση στην επιτροπή δεν οφείλεται στην ίδια, αφήνοντας να εννοηθεί πως εκ του νόμου δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί στη θέση του ο κ. Ταγματάρχης εφόσον πρώτα δεν παραχωρήσει τις μετοχές του.

Ανταλλαγή «αιχμών» Μητρόπουλου - Κωνσταντοπούλου

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνδρίασης, αιχμηρό διάλογο είχαν ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, με την κ. Κωνσταντοπούλου. Ο κ. Μητρόπουλος, ο οποίος έπρεπε να ανέβει στην έδρα της Ολομέλειας για τις επίκαιρες  ρωτήσεις, χαρακτήρισε βασανιστική τη διαδικασία ελέγχου ττου ΔΣ της ΕΡΤ, ενώ αναφέρθηκε και σε «αναξιοπρεπείς ερωτήσεις» εκ μέρους της Επιτροπής. Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Επιτροπη Θεσμών και Διαφάνειας δεν είναι ανακριτική.

«Ξέρετε πόσο σας τιμών κυρία Πρόεδρε» είπε απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ωστόσο άφησε αιχμές για τον τρόπο που γίνεται η εν λόγω ακρόαση. «Τους ξέρουμε ποιοι είναι, αυτή είναι η πρόταση του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, δεν χρειάζεται να τους υποβάλλουμε σε αυτή τη βασανιστική διαδικασία».

«Δεχθήκατε αναξιοπρεπείς ερωτήσεις και δεν οφείλατε να απαντήσετε» είπε ο κ. Μητρόπουλος, απευθυνόμενος στον κ. Ταγματάρχη, αλλά και στον κ. Τρανό, για τις ερωτήσεις που τους καλούσαν να απαντήσουν που βρίσκονταν και τι έκαναν την περίοδο του «μαύρου» στην ΕΡΤ.

Αμέσως παρενέβη η κ. Κωνσταντοπούλου και υποστήριξε ότι η υποβολή ερωτήσεων «δεν μας καθιστά ανακριτική αρχή και να αποφεύγονται χαρακτηρισμοί για το πώς ασκούν οι συνάδελφοι τα καθήκοντά τους. Δεν διαπίστωσα καμία αντικοινοβουλευτική άσκηση καθηκόντων. Να αποφύγουμε να ασκούμε τα κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα, χαρακτηρίζοντας τους υπολοίπους για το πώς τα ασκούν».

Ενώ σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Μητρόπουλου σε «βασανιστική διαδικασία», είπε η Πρόεδρος της Βουλής: «Δεν τους βασανίζουμε, τους παραγγείλαμε και καφέ»!

 

newpost.gr

Μοιράσου το άρθρο!