Μedia

11/12/2023 - 10:11

Η οικία Κατακουζηνού στο ERTFLIX

Μια πολύ όμορφη εκπομπή «Σουσάμι άνοιξε» με την Ρέα Βιτάλη παρουσιάστηκε την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου στις 22:00 από τη δημόσια συχνότητα του καναλιού ERTFLIX η οποία ανταποκρίθηκε στο "βαρύ" όνομα του κατοίκων της οδού Αμαλίας 4 στο Σύνταγμα, του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού, που ανήκαν στην πνευματική ελίτ της εποχής τους, τη λεγόμενη γενιά του ‘30, και λειτουργούσαν ταυτόχρονα ως πρεσβευτές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και ως εισηγητές των διεθνών τάσεων στην ελληνική πραγματικότητα.

 

Η εκπομπή στο ERTFLIX https://www.ertflix.gr/vod/vod.325618-keraia-47

«Σουσάμι άνοιξε» στην οδό Αμαλίας 4, σε ένα ρετιρέ απέναντι από τη Βουλή των Ελλήνων, με θέα τον Εθνικό Κήπο, σε ένα διαμέρισμα- μουσείο εκεί, που η αισιόδοξη αστική γενιά του ’30 οραματιζόταν μία άλλη σύγχρονη Ελλάδα, εκεί που το σαλόνι του σπιτιού γινόταν πεδίο φιλοσοφικής αναζήτησης, εκεί που ο Καμί, με τον Φώκνερ αντάλλαζαν απόψεις με τον Σεφέρη και τον Βάρναλη, εκεί που ο Χατζηκυριάκος Γκίκας άφησε το έργο του ανεξίτηλο στις τέσσερις πόρτες του σαλονιού ζωγραφίζοντας τις τέσσερις εποχές.

Στο σπίτι- ιατρείο του σπουδαίου Λέσβιου νευρολόγου-ψυχίατρου Άγγελου Κατακουζηνού, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη του ζωγράφου Θεόφιλου χάρη και στη φιλία του με τον Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ, διαδραματίστηκαν κάποια από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της μεταπολεμικής Αθήνας.

 

Η Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου, επιμελήτριας της οικίας και ψυχή του Μουσείου, ευχαριστεί θερμά όλους για τα μηνύματα και τα τηλέφωνα που έλαβε με αφορμή την προβολή της εκπομπής. Ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Νίκο Βατόπουλο που τους τίμησε με την παρουσία και το λόγο του για τους Κατακουζηνούς και την οικία τους και την Ρέα Βιτάλη για την ψήφο εμπιστοσύνη και για το πόσο υπέροχη ήταν η συνεργασία μαζί της και για το εξαιρετικό της επιτελείο!

Πέρα από όλα τα άλλα χαίρεται που απαθανατίστηκε η οικία Κατακουζηνού στην καλύτερή της ίσως στιγμή, μετά και από την ανακαίνιση που έγινε πριν από λίγους μήνες.

Ευχαριστούμε και μείς ως Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής - ΟΛΣΑ τις άοκνες προσπάθειες της και την αγάπη της για το έργο του σημαντικού Λέσβιου, συντοπίτη μας και της συζύγου του Λητώς και για τη συνεργασία της για όλα.

 

Δείτε εδώ και ένα παλαιότερο δημοσίευμα 

Μοιράσου το άρθρο!