Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

13/04/2011 - 10:34

16 και 17/04/2011 Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων στο Mουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους

Εκδηλώσεις στο Mουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Απριλίου 2011

Η 18η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, με πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων ICOMOS, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία των Μνημείων της Φυσικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπως κάθε χρόνο, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων, οργανώνει  το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Απριλίου 2011 στις εγκαταστάσεις του, εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των νέων με θέμα τα Φυσικά Μνημεία και τη σημασία τους για τον άνθρωπο.

Ειδικότερα οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στην αίθουσα οπτικοαουστικών μέσων του Μουσείου την παρουσίαση διαδραστικής εφαρμογής με θέμα «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», η οποία παρουσιάζει τον τρόπο δημιουργίας, τη μοναδικότητα και την παγκόσμια αξία του Μνημείου ώστε να συνειδητοποιήσουν την αξία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την ανάγκη προστασίας και ανάδειξής του.

Στην συνέχεια οι επισκέπτες του Μουσείου θα περιηγηθούν στις Μόνιμες Εκθέσεις του Μουσείου και θα γνωρίσουν τα ευρήματα των ανασκαφών στο Απολιθωμένο Δάσος, των παλαιοντολογικών ανασκαφών από όλη την Ελλάδα καθώς και τα γεωλογικά μνημεία που μαρτυρούν την γεωλογική ιστορία του Αιγαίου.

Φέτος το  Μουσείο φιλοξενεί την Περιοδική Έκθεση «Aπολιθώματα στο Αιγαίο - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Άνθρωπο των Πετραλώνων». Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από τις συλλογές του οποίου προέρχονται σπάνια απολιθώματα από τις παλαιοντολογικές έρευνες στον Ελληνικό χώρο, και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το οποίο προσέφερε σημαντικά ευρήματα από την Κρήτη.

Η έκθεση, περιλαμβάνει περισσότερα από 40 εντυπωσιακά απολιθώματα θηλαστικών ζώων που έχουν ζήσει στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου Πελάγους κατά τον Καινοζωικό Αιώνα. Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο μακρινό παρελθόν, να γνωρίσουν τη βιοποικιλότητα και την εξέλιξη των θηλαστικών στην περιοχή του Αιγαίου μέσω των απολιθωμάτων, φωτογραφικού υλικού και αναπαραστάσεων, Δεινοθήρια, τεράστια Γομφοθήρια, φοβερούς Μαχαιρόδοντες, ψηλόλαιμες αλλά και κοντόλαιμες καμηλοπαρδάλεις, τριδάκτυλα ιππάρια, γαζέλες με ποικιλόμορφα κέρατα, περίεργα χαλικοθήρια, τριχωτούς ρινόκερους, νάνους ιπποπόταμους και πολλά άλλα ζώα, που έζησαν στα τροπικά και υποτροπικά δάση, τις ξηρές σαβάνες ή τις παγωμένες τούνδρες, που αντιπροσωπεύουν οικοσυστήματα που διαδοχικά κυριάρχησαν στην Ανατολική Μεσόγειο στη διάρκεια των τελευταίων 23 εκατομμυρίων ετών.

Πρόκειται για μια γνωριμία με την τεράστια ποικιλία των ζώων που έζησαν στην περιοχή του Αιγαίου από την εποχή του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου παρουσιάζοντας τα νεώτερα τεκμήρια για τα ζώα που έζησαν στην περιοχή του Αιγαίου, μέχρι την εξάπλωση του ανθρώπου, που αντιπροσωπεύεται από το κρανίο του Ανθρώπου των Πετραλώνων που ανακαλύφθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα στη Χαλκιδική και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παλαιοανθρωπολογικά ευρήματα παγκοσμίως.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr. Το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου είναι Τρίτη έως Σάββατο: 9:00 – 17:00, Κυριακή: 10:00 – 17:00, Δευτέρα κλειστά.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!