Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

06/07/2011 - 13:18

Αξιολόγηση Απολιθωμένου Δάσους αποτελέσματα

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

Εμπειρογνώμονες από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της  UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων επισκέφτηκαν τη Λέσβο για την αξιολόγηση του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της αξιολόγησης του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου η οποία πραγματοποιήθηκε από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων, με την κατάθεση της ειδικής έκθεσης αξιολόγησης που συνοδεύεται από τα δύο ειδικά έντυπα αξιολόγησης αποτελεσμάτων, στα οποία η Λέσβος απέσπασε πολύ υψηλή βαθμολογία. Τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά τον προσεχή Σεπτέμβριο κατά την συνεδρίαση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η Επιτροπή αξιολόγησης απαρτιζόταν από τον Καθηγητή Changxing Long από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και μέλος του Παγκόσμιου Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO και τον Δρ. Andrea Schueller, Διευθυντή του Φυσικού Πάρκου - Γεωπάρκου Vulkaneifel από την Γερμανία και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.

Σκοπός της επίσκεψης των εμπειρογνωμόνων ήταν η αξιολόγηση του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί αλλά και των δραστηριοτήτων του Μουσείου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών. Η διαδικασία αξιολόγησης του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους εντάσσεται στο πρόγραμμα αξιολόγησης των Γεωπάρκων - μελών του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, που πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια με σκοπό την αξιολόγηση της τήρησης υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών στη λειτουργία, τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν όλα τα Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα, με κοινές προδιαγραφές που εγκρίθηκαν,  και τελεί υπό την εποπτεία της UNESCO.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Λέσβο οι εμπειρογνώμονες επισπεύτηκαν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου δάσους και ενημερώθηκαν για όλες τις δραστηριότητες του Μουσείου, τις δράσεις προστασίας και συντήρησης των απολιθωμάτων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις εκδόσεις, τις ενέργειες προβολής και τις δράσεις του Μουσείου για την ανάπτυξη του γεωτουρισμού στη Λέσβο από το Διευθυντή του Μουσείου Αναπλ. Καθηγητή Ν. Ζούρο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οι εμπειρογνώμονες της UNESCO είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Δήμαρχο Λέσβο κ. Δημήτριο Φ. Βουνάτσο, ο οποίος μετά την συνάντηση τους παρέθεσε δείπνο.

Πρόγραμμα αξιολόγησης Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Λέσβο, οι εμπειρογνώμονες της UNESCO επισκέφτηκαν τα Πάρκα του απολιθωμένου δάσους καθώς και γεωτόπους που δημιουργηθήκαν από την δράση των ηφαιστείων και μαρτυρούν την πολύπλοκη γεωλογική ιστορία της Λέσβου. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκα την ηφαιστειακή φλέβα Αλυφαντών, το μεγάλο ρήγμα της Λάρσου, το ρήγμα του σεισμού του 1867 στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, το ηφαίστειο της Άγρας, τους εντυπωσιακούς ηφαιστειακούς σχηματισμούς του Μεσοτόπου και της Ερεσού, τους γεωτόπους και τις νέες θέσεις ζωικών απολιθωμάτων Άντισσας και το μεγάλο ηφαιστειακό κρατήρα της Βατούσας.

Επισκέφτηκαν επίσης πολιτιστικά μνημεία της περιοχής, όπως την Ακρόπολη της Ερεσού, τη Μονή Λειμώνος και τη Μονή Υψηλού.

Το πρόγραμμά τους περιλάμβανε επίσης επισκέψεις σε επιχειρήσεις της περιοχής που συνδέονται με την προσπάθεια ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού στη Λέσβο. Συγκεκριμένα επισκεφτήκαν τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου όπου ξεναγήθηκαν στις νέες πρότυπες εγκαταστάσεις του και συζήτησαν με τις γυναίκες οι οποίες δημιουργούν παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής και την παράδοση, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην περιοχή.

Επισκέφτηκαν επίσης το Οινοποιείο Μεθυμναίος όπου ενημερώθηκαν για την διαδικασία παραγωγής και τα χαρακτηριστικά του βιολογικού κρασιού το οποίο παράγεται από αμπελώνες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του ηφαίστειου που δημιούργησε το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου καθώς και το Ψηφιακό Μουσείο Γεώργιος Ιακωβίδης στα Χίδηρα.

Ενημερώθηκαν ακόμη για τις περιπατητικές διαδρομές της Λέσβου και ειδικότερα για Διαδρομή της Λάβας καθώς και για τις απαραίτητες υποδομές, όπως οι ειδικές ενημερωτικές πινακίδες που έχει τοποθετήσει το Μουσείο για ενημέρωση των επισκεπτών της περιοχής.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους, οι εμπειρογνώμονες της UNESCO εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους για το υψηλό επίπεδο λειτουργίας και τις ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρει το Γεωπάρκο Απολιθωμένου Δάσους καθώς και τις προσπάθειες για ανάπτυξη του τουρισμού στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και γενικότερα στη Λέσβο.

Μοιράσου το άρθρο!