Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

21/11/2011 - 15:59

Αξιολόγηση του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αξιολόγηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων (European Museum Academy – EMA) στα πλαίσια του διαγωνισμού που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια διεθνούς προβολής και αναγνώρισης του έργου που επιτελεί το Μουσείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει και στην προβολή της Λέσβου.

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε επιστημονικά, τεχνικά ή βιομηχανικά Μουσεία και επιστημονικά κέντρα ως αναγνώριση της αριστείας στον τομέα τους και αποσκοπεί στην προβολή καλών πρακτικών σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης των επισκεπτών από τα Μουσεία και καινοτόμων δράσεων παρουσίασης των συλλογών τους στο ευρύ κοινό.

 H αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Arno van Berge Henegouwen, Διευθυντή του Τμήματος Φυσικής Ιστορίας του Μουσείου Museon της Χάγης και μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων ο οποίος βρέθηκε στη Λέσβο για το σκοπό αυτό από 18 έως 21 Νοεμβρίου 2011.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, ο Δρ. Arno van Berge Henegouwen,  επισκέφτηκε το Μουσείο συνοδευόμενος από τον το Διευθυντή του Μουσείου Αναπλ. Καθηγητή Ν. Ζούρο και τον Υπεύθυνο του Τμήματος Ερευνών Η. Βαλιάκο και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Μουσείου.

Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης παρουσιάσθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας που ετοίμασε το Μουσείο και τον οποίο επιμελήθηκε η Υπεύθυνη του Τμήματος Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών προγραμμάτων Κ. Μπεντάνα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο παρουσίασης και ερμηνείας των εκθεμάτων του Μουσείου καθώς και το ρόλο του Μουσείου στην τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει το Μουσείο στους επισκέπτες του και οι δράσεις του για την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ο Δρ. Arno van Berge Henegouwen στο τέλος της αξιολόγησης δήλωσε ότι εξεπλάγη ευχάριστα από την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ποικιλία των δράσεων και την ενσωμάτωση του φυσικού περιβάλλοντος στη μουσειακή παρουσίαση, όπως αυτά προβάλλονται στο κοινό από ένα Μουσείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δήλωσε ιδιαίτερα ενθουσιασμένος από το σύγχρονο τρόπο παρουσίασης των συλλογών και τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών με σκοπό τη βέλτιστη ενημέρωση και ικανοποίηση του επισκέπτη.

Αξιολογητές της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων επισκέπτονται κατά το ίδιο  χρονικό διάστημα τα υπόλοιπα 24 Ευρωπαϊκά Μουσεία που έχουν καταθέσει αίτηση για το βραβείο, προκειμένου να αξιολογήσουν αν πληρούν τα κριτήρια βράβευσης. Τα τελικά αποτελέσματα της αξιολόγησης θα ανακοινωθούν το Μάρτιο του 2012 ενώ η βράβευση θα πραγματοποιηθεί εντός του 2012 σε ειδική εκδήλωση στη Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τη διάχυση των αρχών που θα πρέπει να διέπουν ένα σύγχρονο Μουσείο και την προώθηση καινοτόμων δράσεων από μουσεία νέας γενιάς. Δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη έρευνας σε θέματα μουσείων και ενθαρρύνει την εφαρμογή νέων μεθοδολογιών παρουσίασης μουσειακών συλλογών. Παράλληλα, λειτουργεί ως συμβουλευτικός φορέας προσφέροντας τις υπηρεσίες του για τη βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών από τα μουσεία. Μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων είναι κορυφαίοι ειδικοί από τον ευρωπαϊκό χώρο σε θέματα μουσειολογίας, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα ανάδειξης και λειτουργίας μουσείων.

Μοιράσου το άρθρο!