Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

26/07/2011 - 15:13

Διάλεξη για τις σύγχρονες ηφαιστειακές εκρήξεις στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

 

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

  Διάλεξη από τον Αναπλ. Καθ. Νικόλαο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με θέμα «ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ: Από το Απολιθωμένο Δάσος στις σύγχρονες ηφαιστειακές εκρήξεις», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011 και ώρα 18:00 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι. Το θέμα της διάλεξης εστιάζεται στο ρόλο των εσωτερικών δυνάμεων της γης και ειδικότερα στην ηφαιστειότητα, στη συμβολή της στη διαμόρφωση και εξέλιξη του πλανήτη μας αλλά και ειδικότερα της Λέσβου. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στις σύγχρονες ηφαιστειακές εκρήξεις όπως την έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull στην Ισλανδία, το οποίο ξύπνησε πέρυσι μετά από 200 χρόνια, προκαλώντας τη μεγαλύτερη διακοπή στις αεροπορικές πτήσεις στην Ευρώπη και το οποίο επηρέασε την καθημερινότητα δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια της διάλεξης ο Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρος πρόκειται να μεταφέρει και την προσωπική του εμπειρία από σημαντικές ηφαιστειακές εκρήξεις στην Αίτνα (Ιταλία), Πίκο (Αζόρες), Κατά (Ισλανδία). Στη συνέχεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί προβολή των ντοκιμαντέρ :
  • «Eyjafjallajokull: Το χρονικό της ηφαιστειακής έκρηξης που σταμάτησε την αεροπλοϊα στην Ευρώπη».
  • Eyjafjallajokull: Ένα εκπληκτικό ντοκουμέντο  για  τον αγώνα επιβίωσης των ανθρώπων που ζουν στη σκιά του ηφαίστειου.
Πρόκειται για δύο ντοκιμαντέρ τα οποία για πρώτη φορά θα προβληθούν στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας το ιστορικό της τελευταίας ηφαιστειακής έκρηξης του ηφαιστείου Αγιαφιγιαπλαγιουρκούλ στην Ισλανδία. Από την Παρασκευή 29 Ιουλίου έως και την Κυριακή 31 Ιουλίου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων φυσικής ιστορίας περιλαμβάνει την προβολή των ντοκιμαντέρ:
  • 18:00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Eyjafjallajokull: Ένα εκπληκτικό ντοκουμέντο  για  τον αγώνα επιβίωσης των ανθρώπων που ζουν στη σκιά του ηφαίστειου» (αγγλικά).
  • 19:00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Μάρτιος 2011: Ο Σεισμός και το Τσουνάμι στην Ιαπωνία» (ελληνικά).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις Φυσικής Ιστορίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 2253054434, 2251047033, E-mail: lesvospf@otenet.gr.

Μοιράσου το άρθρο!