Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

16/01/2012 - 14:40

Εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους

  • Απολογισμός δραστηριοτήτων έτους 2011
  • Υπογραφή συμφώνου Συνεργασίας με το Επιμελητήριο Λέσβου
  • Βράβευση της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων

Mε μεγάλη προσέλευση φίλων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Κοπή της Βασιλόπιτας του Μουσείου και τον ετήσιο απολογισμό δράσεων για το έτος 2011, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012.

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ και ο Διευθυντής του Μουσείου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Λέσβου κ. Σ. Γαληνός, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γ. Τσακίρης, Η. Κουνιαρέλλης, Α. Κουμαράς, Θ. Αθανάσης, Σ. Πολίτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου κ. Χ. Κορδώνης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Αναπλ. Καθ. Ν. Σουλακέλλης, ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΔΕ του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θ. Καλογρίδης, οι Αντιπρόεδροι Β. Μυρσινιάς και Π. Φραντζέσκος, ο Γ. Γραμματέας Ν. Αθανάσης, ο Οικονομικός Επόπτης Π. Τατάκης, ο τ. Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου και μέλος του ΔΣ του Μουσείου κ. Δ. Καπετανάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Α. Αθανασιάδης ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Σιγρίου κ. Π. Τσίκνας, ο Πρόεδρος της Τ.Σ. Ερεσού κ. Α. Αντωνακόπουλος, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Βατούσας κ. Α. Σπανέλλης, εκπρόσωποι του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων κ. Σ. Μπαλάσκας, η κα. Ι. Σάββα, εκπρόσωπος της Ένωσης Τουριστικών - Ταξιδιωτικών & Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου, μέλη των Δημοτικών Ενοτήτων της Δυτικής Λέσβου, εκπαιδευτικοί, πολλοί κάτοικοι του Σιγρίου, επισκέπτες και φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους.

Μηνύματα απέστειλαν ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Νίκος Σηφουνάκης και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Χαλκιώτης.

Τη Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Αρχιμανδρίτης Παρθένιος της Μονής Πυθαρίου, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου.

Ο Βουλευτής Λέσβου κ. Σ. Γαληνός, ευχήθηκε για τη νέα χρόνια και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Μουσείου που μέσα στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε εξακολουθεί να παράγει σημαντικά αποτελέσματα για την ανάδειξη και προβολή του Απολιθωμένου Δάσους.

Ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην συνεργασία με το Μουσείο για την αναγνώριση από την UNESCO του Γεωπάρκου Λέσβου που αποτελεί τη δεύτερη σημαντική διάκριση του διεθνούς οργανισμού μετά τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Σουλακέλλης ευχήθηκε σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά και αναφέρθηκε στις δράσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου οι οποίες έχουν ως στόχο την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και γενικότερα της Λέσβου.

Ο Διευθυντής του Μουσείου Αναπλ. Καθηγητής κ. Νίκος Ζούρος, παρουσίασε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Μουσείου για το έτος 2011 καθώς και τον προγραμματισμό των δράσεων του Μουσείου για τo 2012 και τόνισε τις προσπάθειες του Μουσείου για ανάπτυξη της περιοχής μέσα από την παγκόσμια προβολή του Απολιθωμένου Δάσους, σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα της οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, για το 2012 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της εγκεκριμένης από το ΔΣ στρατηγικής ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του για την επόμενη τριετία προχώρησε στη σύνταξη του Προγραμματισμού δράσης του 2012. Λαμβάνοντας υπόψη την γενικότερη αρνητική συγκυρία η οποία επιδρά καθοριστικά στην λειτουργία του Μουσείου και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών αφού όπως είναι γνωστό το Μουσείο στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό όχι στην χρηματοδότηση μέσω του Κρατικού προϋπολογισμού αλλά στους ίδιους πόρους, το Μουσείο επιλέγει για την υπέρβαση της κρίσης και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, με στόχο να εξασφαλίσει και την μελλοντική επιβίωση του ως πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και αναπτυξιακού φορέα της Λέσβου, με τον σχεδιασμό δράσεων που συνιστούν μια προσεκτική αλλά θαρραλέα «φυγή προς τα εμπρός».

Το Μουσείο εισέρχεται λοιπόν το 2012 σε νέα φάση ανάπτυξης των δραστηριοτήτων η οποία στηρίζεται:

  • στην εντατικότερη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων των Κοινοτικών Προγραμμάτων  για την υλοποίηση δράσεων προστασίας και ανάδειξης του Απολιθωμένου δάσους και γενικότερα  της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου
  • στην διατήρηση και επαύξηση της προσέλκυσης επισκεπτών μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την ανάδειξη και προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου
  • την ουσιαστική συμβολή στη διαχείριση και λειτουργία του Γεωπάρκου Λέσβου
  • την επέκταση των δραστηριοτήτων του μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων με φορείς της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης
  • την ενίσχυση της συνεργασίας του με επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και αναπτυξιακούς φορείς και επιμελητήρια με στόχο την ανάδειξη και προβολή της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου.
  • την συμμετοχή του και την συνεργασία με Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Δίκτυα (Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, Δίκτυο EDEN, το Δίκτυο EUROSITE).

Απολογισμός δράσεων 2011

Πλούσιος ήταν και τη χρονιά που πέρασε ο απολογισμός δραστηριοτήτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το οποίο κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την ανάδειξη του μνημείου και την εξυπηρέτηση των 65.000 περίπου επισκεπτών που επισκέφτηκαν το Μουσείο και τα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους.

Παράλληλα έγιναν πολύ σημαντικές προσπάθειες τόσο για την ένταξη της Πράξης  «Ανάδειξη και αξιοποίηση Απολιθωμένου Δάσους νησίδας Νησιώπης» στο ΕΣΠΑ– ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου όσο και στη συνέχεια για  την έναρξη υλοποίησης Πράξης που τελικά κατέληξαν θετικά στους τελευταίους μήνες του 2011, οπότε και εγκρίθηκε η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

Παράλληλα το Μουσείο, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η παρατεταμένη οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα, συνέχισε με θετικά αποτελέσματα την μουσειακή του λειτουργία που το αναδεικνύει σε σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό φορέα, πόλο έλξης και μοχλό ανάπτυξης για τη Λέσβο, μέσα από σειρά δράσεων που συμβάλουν στην προστασία και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους, της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής αλλά και προβολής του τοπίου και των τοπικών προϊόντων, το Μουσείο έχει μετατραπεί σε μοχλό τοπικής ανάπτυξης, προβάλλοντας το πρότυπο της ποιότητας.

Αποτέλεσμα των προσπαθειών του Μουσείου τη χρονιά που πέρασε, ήταν η ανάδειξη για τρίτη συνεχόμενη φορά του Απολιθωμένου δάσους ως κορυφαίου Ευρωπαϊκού Γεωπάρκου για την περίοδο 2011-2014. Την χρονιά που πέρασε δρομολογήθηκε η προσπάθεια για την ένταξη ολόκληρης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με την σύμπραξη τόσο του Πανεπιστημίου Αθηνών, των Εφορειών Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων και των Μουσείων της Λέσβου. Επίσης το Μουσείο αξιολογήθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός του Μαρτίου 2012.

Τέλος ο Διευθυντής του Μουσείου συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην 36η Γενική Συνέλευση της UNESCO  (Παρίσι, 25 Οκτωβρίου - 10 Νοεμβρίου 2011) όπου μίλησε για την υιοθέτηση της απόφασης για τα Γεωπάρκα.

Σημαντικές ήταν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Μουσείο. Περιοδικές εκθέσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, βιβλιοπαρουσιάσεις και ένα πρόγραμμα διαλέξεων. Ξεχωριστές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τη Διεθνή Ημέρα κατά των Φυσικών Καταστροφών, τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, και την του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2011. Φωνές νερού μυριάδες».

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν και φέτος η 12η Γιορτή Αγροτουρισμού 2011, στην οποία συμμετείχαν επιχειρήσεις και Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί απ’ όλη τη Λέσβο, με υψηλής ποιότητας, παραδοσιακά προϊόντα του νησιού. Την έκθεση επισκέφθηκαν περισσότερα από 22.000 άτομα, που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα χειροτεχνήματα, τα αρώματα και τις γεύσεις της Λέσβου.

Σημαντική ήταν η προσπάθεια του Μουσείου για διεθνή προβολή και ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών, στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO αλλά και η προβολή του Απολιθωμένου Δάσους μέσα από τα ευρωπαϊκά δίκτυα EDEN και Eurosite που συνεργάζεται το Μουσείο. Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν επίσης η συνεργασία του Μουσείου με όλους τους φορείς και υπηρεσίες της Λέσβου. Ιδιαίτερη συνεργασία έχει αναπτυχθεί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μετά και την υπογραφή συμφώνων συνεργασίας.

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας & Συναντίληψης με το Επιμελητήριο Λέσβου

Στα πλαίσια της εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιήθηκε Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας & Συναντίληψης του Επιμελητηρίου Λέσβου με το Μουσείο. Πρόκειται για μια απόφαση που είχε ληφθεί από τα προηγούμενα ΔΣ των δύο φορέων και υλοποιείται τώρα με στόχο την πολύπλευρη συνεργασία των δύο φορέων.

Ειδικότερα τα δύο μέρη συμφώνησαν για την άμεση προώθηση δράσεων όπως ενδεικτικά αναφέρονται ακολούθως:

1. Η Προώθηση του Μαθητικού Τουρισμού και των δράσεων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Λέσβο

2. Η προβολή της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού ποιότητας και ειδικότερα η προώθηση του Γεωτουρισμού και άλλων θεματικών μορφών τουρισμού (οικο-τουρισμός, τουρισμός παρατήρησης της φύσης, πολιτιστικός τουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, κλπ).

3. Η προώθηση της Πράσινης Επιχειρηματικότητας

4. Ανάδειξη της αξίας της λεσβιακής γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων στα πλαίσια της ανακήρυξης της Μεσογειακής διατροφής σε «Αγαθό της Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας» από την UNESCO.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Θ. Καλογρίδης αναφέρθηκε στους  στόχους της συνεργασίας καθώς και στην προσπάθεια που ξεκίνησε παλαιότερα για την ίδρυση Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης της Λέσβου στην οποία προσκαλεί το Μουσείο να συμμετάσχει. Επίσης αναφέρθηκε στις επιτυχημένες δράσεις και τις προσπάθειες του Μουσείου για προβολή του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και της Λέσβου και την ανάδειξή τους ως τουριστικό προορισμό και στους στόχους της νέας συνεργασίας με το Μουσείο με όλους τους φορείς του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Το Σύμφωνο υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θ. Καλογρίδης και ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρος.

Βράβευση Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Λέσβου

Παράλληλα στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε βράβευση της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Λέσβου από το Μουσείο για τις εθελοντικές δράσεις τουw και την προσφορά τους στην ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους. Κάθε χρόνο ομάδες Ανιχνευτών και προσκόπων από τη Λέσβο και όλη την Ελλάδα επισκέπτονται το Απολιθωμένο Dάσος για την πραγματοποίηση εθελοντικών δράσεων στα Πάρκα και στο Μουσείο συμβάλλοντας στην ανάδειξη αλλά και την προβολή του μνημείου.

Το βραβείο έλαβε ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Λέσβου κ. Σ. Μπαλάσκας, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Λέσβου για υλοποίηση εθελοντικών δράσεων στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από μέλη προσκοπικών εφορειών από όλη την Ελλάδα και ανέφερε τον ενθουσιασμό των ομάδων προσκόπων μετά την ολοκλήρωσή της επίσκεψής τους στη Λέσβο αναφέροντας χαρακτηριστικά τις εντυπώσεις της περιφερειακής ομάδας προσκόπων Κοζάνης που την περσινή χρονιά υλοποίησαν εθελοντικές δράσεις στο Απολιθωμένο Δάσος «Πρώτη φορά νιώσαμε τόση ζεστασιά δίπλα σε απολιθωμένα δέντρα».

Μοιράσου το άρθρο!