Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

06/04/2011 - 09:11

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβάλει τη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος

Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία Προβολής του Δικτύου των Ευρωπαικών Προορισμών Αριστείας
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος “European Destinations of Excellence” (EDEN) – “Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει την προώθηση και προβολή των περιοχών της Ευρώπης που έχουν βραβευθεί μέσω της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας - EDEN». Η πρωτοβουλία αυτή έχει καθιερωθεί από το 2006 και μέσω της επιλογής και βράβευσης ενός προορισμού σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα στοχεύει στην αναδειξη της αξίας, της ποικιλίας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των τουριστικών προορισμών της Ευρωπαϊκής ηπείρου και να προβάλει προορισμούς όπου η τουριστική ανάπτυξη επιχειρείται με σεβασμό στα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Όπως είναι γνωστό για το 2009 το θέμα του διαγωνισμού ήταν «Τουρισμός και προστατευόμενες περιοχές» και από την Ελλάδα διακρίθηκε  η Λέσβος που απέσπασε το πρώτο βραβείο «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας - EDEN» για την «Προστατευόμενη Περιοχή Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου». Φέτος μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της πρωτοβουλίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε πανευρωπαϊκή εκστρατεία προβολής αυτών των προορισμών με μια σειρά δράσεων στις οποίες περιλαμβάνονται :
  • Ειδικό τηλεοπτικό σποτ που θα προβάλλεται στο EuroNews από 31 Μαρτίου μέχρι τις  19 Ιουνίου  καθημερινά 2 φορές την ημέρα τις ακόλουθες ώρες: Καθημερινά 9.00-19.00 καθώς και Δευτέρα έως Παρασκευή 19.00-22.00, Σάββατο 9.00-12.00 και 15.00-17.00, Κυριακή 9.00-12.00.
  • Ειδικές ομοιόμορφες πινακίδες που έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. και θα τοποθετηθούν σε όλους τους προορισμούς στην αγγλική και στην εθνική γλώσσα κάθε χώρας.
  • Ενημερωτικά Φυλλάδια στα αγγλικά που θα διατεθούν σε όλους τους προορισμούς.
  • Ειδικά άρθρα προβολής του προορισμού τα οποία με την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προωθηθούν για δημοσίευση προς μεγάλες διεθνείς εκδόσεις και τηλεοπτικά  δίκτυα.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει ήδη αποστείλει σχετικό ενημερωτικό υλικό και άρθρα για την Λέσβο και το Απολιθωμένο δάσος καθώς και τις δράσεις που απευθύνονται στους επισκέπτες της περιοχής και στοχεύουν στην ενίσχυση του θεματικού τουρισμού. Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας Οι «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» (“Εuropean Destinations of Excellence” – EDEN”) έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την προώθηση της ήπιας και φιλικής προς το περιβάλλον τουριστική ανάπτυξη σε περιοχές της Ευρώπης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προσφερόμενο ποιοτικό τουριστικό προϊόν . Κάθε χρόνο, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. επιλέγουν έναν προορισμό βάσει θεματολογίας. Οι νικητές προορισμοί των συμμετεχόντων κρατών μελών βραβεύονται και προβάλλονται από την Κομισιόν. Στους στόχους του προγράμματος συγκαταλέγονται: -          Η προβολή των αναδυόμενων ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών αριστείας, ιδιαίτερα οι λιγότερο γνωστοί. -          Η ανάδειξη της ευρωπαϊκής τουριστικής ποικιλομορφίας και ποιότητας. -          Η συμβολή στην αποσυμφόρηση, στην καταπολέμηση της εποχικότητας και στην εξισορρόπηση των τουριστικών ροών προς μη παραδοσιακούς προορισμούς. -          Η επιβράβευση βιώσιμων μορφών τουρισμού. Στα οφέλη του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται: -          Η καθιέρωση κριτηρίων αειφορίας ως συντελεστή αριστείας των ευρωπαϊκών προορισμών. -          Η θεσμοθέτηση Δικτύου μεταξύ των νικητών προορισμών, όπου όλα τα μέλη συνεργάζονται μεταξύ τους, διασφαλίζοντας την ανταλλαγή πληροφόρησης και γνώσης. -          Η ανάδειξη των αξιών, της ποικιλομορφίας και των κοινών χαρακτηριστικών των ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών. -          Η προβολή προορισμών στους οποίους η τουριστική ανάπτυξη επιδιώκεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική ισορροπία. Το ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα βαίνει αυξανόμενο: το 2007 συμμετείχαν 10 χώρες, το 2008 20 χώρες, το 2009 23 χώρες και το 2010 25 χώρες.

Μοιράσου το άρθρο!