Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

24/10/2012 - 13:51

Μεγάλη έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Γερμανία

Μεγάλη έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Γερμανία

ign="center">Μεγάλη έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους στο Messel

 

Οκτώβριος 2012 – Απρίλιος 2013

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με το Μουσείο – Κέντρο Ενημέρωσης “Zeit und Messel Welten” του Messel Pit που αποτελεί τη σημαντικότερη απολιθωματοφόρo θέση της Γερμανίας και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, θα παρουσιάσει την έκθεση “A special guest at Unesco – WHS Messel Pit: Multicolored giants of the Island of Lesvos, Greece” για χρονικό διάστημα 6 μηνών Οκτώβριος 2012 – Απρίλιος 2013.

Η έκθεση συμπίπτει με την πρόσφατη απόφαση ένταξης ολόκληρης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, και έχει στόχο τη γνωριμία του γερμανικού κοινού με το Απολιθωμένο Δάσος και τη γεωλογική κληρονομιά της Λέσβου. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου και ώρα 15:00.

Η περιοχή Messel Pit η οποία αποτελεί τμήμα του Γεωπάρκου Βergstrasse – Οdenwald επιλέχθηκε για την παρουσίαση της έκθεσης καθώς αποτελεί γνωστή απολιθωματοφόρο θέση η οποία περιλαμβάνεται στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1995. Ήδη από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα στην περιοχή Messel έχουν βρεθεί σπάνια απολιθώματα σε άριστη κατάσταση διατήρησης. Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται και το σημαντικό πρωτεύον η «Ida», η οποία σύμφωνα με τους μελετητές αποτελεί ένα άγνωστο μέχρι σήμερα κρίκο στην εξέλιξη των πρωτευόντων. Η περιοχή βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος το 2009, όπου παρουσιάστηκε στο κοινό το ιδιαίτερα σημαντικό απολίθωμα πρωτεύοντος (λεμούριου πιθήκου) ηλικίας 47 εκατομμυρίων ετών.

Η έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους στη Γερμανία περιλαμβάνει εντυπωσιακά τμήματα απολιθωμένων κορμών, φύλλων, κλαδιών, ριζικών κλάδων, καρπών και ηφαιστειακών πετρωμάτων καθώς και ενημερωτικό υλικό για το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο.

Παράλληλα, θα προβάλλονται οι διαδραστικές πολυμεσικές εφαρμογές του Μουσείου με θέμα:

1. Ένα υποτροπικό δάσος 20 εκατομμυρίων ετών

2. Από τον Ωκεανό της Τηθύως στο Αιγαίο

3. Από τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην αιωνιότητα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παρουσίασης της έκθεσης στη Γερμανία θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις για το ενήλικο κοινό όπως διαλέξεις από προσκεκλημένους έλληνες ομιλητές καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές με την αξιοποίηση της εκπαιδευτικής εφαρμογής «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου».

Η πραγματοποίηση της έκθεσης κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, αφού αποτελεί μοναδική ευκαιρία προβολής της Λέσβου σε μία χώρα με μεγάλη τουριστική αγορά αλλά και επειδή η περιοχή στην οποία φιλοξενείται η έκθεση δέχεται πολλούς επισκέπτες από μεγάλα αστικά κέντρα της Γερμανίας όπως η Φρανκφούρτη, το Mainz, το Wiesbaden, το Darmstadt, το Aschaffenburg αλλά και επισκέπτες από την υπόλοιπη Γερμανία και πολλές χώρες του εξωτερικού.

 

Like στην ενημέρωση,  Lesvosnews στο facebook

Μοιράσου το άρθρο!