Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

07/01/2011 - 00:48

Μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Με συμμετοχή από όλη τη Λέσβο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που οργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011 για την παρατήρηση του φαινομένου της μερικής έκλειψης ηλίου. Ο καιρός βοήθησε και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα σύννεφα που σκέπαζαν τον ουρανό της Λέσβου επέτρεψαν την παρατήρηση του ηλιακού δίσκου και την προοδευτική κάλυψή του πίσω από το δίσκο της Σελήνης.Μικροί και μεγάλοι παρατηρητές του ουρανού παρακολούθησαν την έκλειψη και διέκριναν με αρκετή ευκρίνεια τις διάφορες φάσεις της, από την έναρξη στην κορύφωση και τη λήξη της καθώς και εντυπωσιακά φαινόμενα όπως οι ηλιακές κηλίδες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου όπου οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, εφοδιασμένοι με τα ειδικά γυαλιά – φίλτρα αλλά και με τηλεσκόπια και κιάλια με ειδικά φίλτρα, που παρείχε το Μουσείο ειδικά για την εκδήλωση, παρακολούθησαν το εντυπωσιακό φαινόμενο της έκλειψης. Κατά τη διάρκεια της παρατήρησης ο Διευθυντής του Μουσείου Ν. Ζούρος, ο κ. Αντώνης Γεωργίου και ο κ. Λεωνίδας Παπασωτηρίου ενημέρωναν το κοινό για το φαινόμενο και την ασφαλή παρατήρησή του. Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι ήταν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του φαινομένου, η οποία παρατηρήθηκε στις 10.20 καθώς η κάλυψη του ηλιακού δίσκου ήταν περίπου 60%.

Στην συνέχεια της εκδήλωσης και αφού ολοκληρώθηκε το φαινόμενο, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει στην αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων του Μουσείου μία ειδική προβολή – ντοκιμαντέρ για την έκλειψη ηλίου. Το ντοκιμαντέρ μέσα από ειδικά γραφήματα, φωτογραφίες και οπτικά εφέ παρουσίασε με κατανοητό τρόπο το εντυπωσιακό φαινόμενο της έκλειψης αλλά και ενημέρωσε το κοινό για τη συχνότητά του, τις διαφορές μεταξύ ολικής, μερικής και δακτυλιοειδούς έκλειψης, τις φάσεις της έκλειψης και κάθε άλλης λεπτομέρειας για το φαινόμενο. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή του κ. Αντώνη Γεωργίου και του κ. Λεωνίδα Παπασωτηρίου, όπου οι συμμετέχοντες έδειξαν για άλλη μια φορά το μεγάλο ενδιαφέρον για τα όσα συμβαίνουν στο σύμπαν.

Μοιράσου το άρθρο!