Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

26/09/2014 - 16:09

Μια σημαντική έκθεση για το Αιγαίο: ΑΙΓΑΙΟΝ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους

ign="center">Επίσημη παρουσίαση

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 19.00

στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα

Εντυπωσιάζει η έκθεση τους μαθητές της Αττικής

 

Τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση της σπουδαίας έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα.

Η έκθεση σημειώνει εξαιρετική επιτυχία τόσο από επισκέψεις σχολείων όσο και του ευρύτερου κοινού. Είναι ενδεικτικό ότι έχει καλυφθεί πλήρως το αρχικό πρόγραμμα επισκέψεων – ξεναγήσεων  σχολείων για όλες τις ημέρες λειτουργίας της έκθεσης και πλέον γίνονται κρατήσεις για πρόσθετες ξεναγήσεις λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος των σχολείων. Παράλληλα, γίνεται μεγάλη προβολή της Λέσβου καθώς και προβολή για τις δυνατότητες επίσκεψης του Απολιθωμένου Δάσους και των γεωλογικών μνημείων της Λέσβου με διανομή ενημερωτικού υλικού για το Γεωπάρκο Λέσβου. 

Την έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και Κρήτης και με την υποστήριξη της TETRAGON. Επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου έως 23 Οκτωβρίου 2014 και τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου καθώς και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση η οποία εξιστορεί μέσα από σπάνια εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις την εξέλιξη του Αιγαίου Πελάγους στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών και τις διεργασίες που συντελέστηκαν ώστε να διαμορφωθεί το σημερινό ανάγλυφό του. Ταυτόχρονα, με ένα εντυπωσιακό και ελκυστικό τρόπο παρουσιάζει εικόνες από τα νησιά και τις ακτές, τη χλωρίδα και την πανίδα, τις μορφές ζωής του Αρχιπελάγους, καθώς και τα φαινόμενα για την ερμηνεία των οποίων ο άνθρωπος δημιούργησε μύθους και τέχνη.

Η έκθεση παρουσιάζει όλα τα παραπάνω με επιστημονική επάρκεια και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ενώ επιπροσθέτως ο επισκέπτης αποκομίζει τη δύναμη της ομορφιάς του Αιγαίου Πελάγους γνωρίζοντας τα διάσπαρτα τεκμήρια της γεωιστορικής εξέλιξης του Ελληνικού αρχιπελάγους που δημιούργησε τα νησιά, τα εντυπωσιακά τοπία, τα γεωλογικά μνημεία και τους γεωτόπους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 150 εκατομμυρίων ετών.

Βασικό στοιχείο της έκθεσης αποτελούν τα εντυπωσιακά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις βασικές εκθεματικές ενότητες με εντυπωσιακά θέματα και διαδραστικές παρουσιάσεις. Η κεντρική εκθεματική ενότητα «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: Από την Τηθύ στο Αιγαίο», παρουσιάζει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος που μέρος του ήταν η σημερινή Ελλάδα, στην εξέλιξη του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγιήδας, έως τη σημερινή μορφή του ανάγλυφου του Ελληνικού αρχιπελάγους. Η δεύτερη ενότητα «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα» παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες στο Αιγαίο, την ηφαιστειότητα και την σεισμικότητα που δημιούργησαν το Αρχιπέλαγος και η τρίτη ενότητα «ΓΑΙΑ: από τον μύθο στην επιστήμη» παρουσιάζει την εντυπωσιακή εξέλιξη της βιοποικιλότητα της περιοχής του Αιγαίου την οποία αποδεικνύει ο πλούτος των  φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί.

Ώρες λειτουργίας για σχολεία: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-14:00 ανά μία ώρα. Σχολικές ομάδες θα γίνονται δεκτές ΜΟΝΟ με κράτηση στα τηλέφωνα 210 9469631-2. Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-14:00.

Ώρες λειτουργίας για το κοινό: Τετάρτη – Παρασκευή 17:00-20:00, Σάββατο – Κυριακή 10:00-20:00.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη. Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Οι χώροι είναι φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα. Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, sms στο 6936 177 143 ή mail στο pr@eugenfound.edu.gr. Οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Για περισσότερες πληροφορίες ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της έκθεσης www.aegean-exhibition.org καθώς και την ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου www.lesvosmuseum.gr.

 

Μοιράσου το άρθρο!