Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

20/05/2011 - 07:10

Tο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην Κωνσταντινούπολη.

Σημαντικές επαφές, μεγάλο ενδιαφέρον και δυνατότητες προσέλκυσης επισκεπτών

 

Επιτυχημένη συμμετοχή του Μουσείου και προβολή του Απολιθωμένου Δάσους στην Κωνσταντινούπολη, στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Λέσβου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο σε συνεργασία με το Προξενείο της Ελλάδας με στόχο την προβολή της Λέσβου στην Τουρκία.

Η συμμετοχή του Μουσείου περιλάμβανε την παρουσίαση της έκθεσης «Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου» από 13 έως15 Μαΐου 2011. Στόχος της έκθεσης, ήταν η γνωριμία του κοινού με το μοναδικό Φυσικό Μνημείο που διαθέτει η Λέσβος και η προσέλκυση επισκεπτών στο νησί μας, καθώς το απολιθωμένο δάσος αποτελεί ένα μνημείο με μεγάλη διεθνή ακτινοβολία.

Η έκθεση περιλάμβανε συλλογή μοναδικών και σπάνιων απολιθωμάτων, τμημάτων απολιθωμένων κορμών, ξύλου και φύλλων τα οποία  παρουσιάζουν τον πλούτο των ευρημάτων του Απολιθωμένου Δάσους και πιστοποιούν την μοναδικότητά του ως Διατηρητέο μνημείο της Φύσης. Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο κοινό της Κωνσταντινούπολης μεταξύ των οποίων σπάνιας προγονικής μορφής πεύκου και βελανιδιάς καθώς και άλλων υποτροπικών φυτών, επιλέχθηκαν για την άριστη διατήρηση της δομής του απολιθωμένου ξύλου και παρουσιάστηκαν με την επιστημονική αλλά και με την κοινή ονομασία των φυτών από τα οποία προέρχονται σε τρεις γλώσσες (τουρκικά, αγγλικά και ελληνικά. Επίσης παρουσιάστηκε μέσω Η/Υ η οπτικοακουστική παραγωγή με πολυμέσα (multimedia) για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους και οι εκδόσεις-λευκώματα του Μουσείου. Ιδιαίτερα θετικά σχόλια προκάλεσε η προετοιμασία του Μουσείου, το οποίο παρείχε τη δυνατότητα ξεναγήσεων στην έκθεση και ενημέρωση του κοινού στην τουρκική γλώσσα. Το Μουσείο προετοίμασε ειδικά για την έκθεση καλαίσθητο έντυπο στην τουρκική γλώσσα με πληροφορίες για τα εκθέματα. Ενημερωτικό φυλλάδιο για την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας διανεμήθηκε σε όλους τους επισκέπτες.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης για την προβολή της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους, ο Διευθυντής του Μουσείου Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρος παρουσίασε σύντομα την Λέσβο ως ελκυστικό προορισμό με βασικούς πυλώνες την φύση και  τον πολιτισμό της. Επίσης έδωσε συνέντευξη σε δημοσιογράφο και πραγματοποίησε σειρά επαφών τόσο με τις Προξενικές αρχές όσο και με ακαδημαϊκούς φορείς και προσωπικότητες και συζήτησε τις δυνατότητες σύσφιξης της συνεργασίας, μεταξύ των οποίων και ο διεθνούς φήμης ιστορικός και  Πρόεδρος του Μουσείου Top Kapi Καθηγητής Ilber Ortayli. Ακολούθησε πρόσκληση και συνάντηση στο Μουσείο – Παλάτι Top Kapi (το Παλάτι του Σουλτάνου) το οποίο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μετά από προσκληση και συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο γραφείο του, ο κ Ortayli αποδέχθηκε πρόσκληση επίσκεψης στην Λέσβο και στο Απολιθωμένο Δάσος.

Η πραγματοποίηση της έκθεσης αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα και μια ευκαιρία προβολής του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου στη γείτονα χώρα ενώ σχεδιάζεται η περεταίρω ενίσχυση των επαφών.

Μοιράσου το άρθρο!