Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

05/09/2011 - 12:47

Προσομοίωση σεισμών στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους

Σεισμοί, Τσουνάμι & μέτρα προστασίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Προσομοίωση του μεγάλου σεισμού της Ιαπωνίας και άλλων ισχυρών σεισμών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο μπορούν να βιώσουν οι επισκέπτες στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου

Μεγάλο ενδιαφέρον και προσέλευση επισκεπτών σημειώνει και το Σεπτέμβριο η δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα εκατοντάδες επισκέπτες του Μουσείου, μικροί και μεγάλοι, έχουν βιώσει το μεγάλο σεισμό της Ιαπωνίας, έχουν ενημερωθεί και έχουν εφαρμόσει στη σεισμική τράπεζα τα μέτρα προστασίας από τους σεισμούς.

Η δραστηριότητα προσομοίωσης του Μουσείου με θέμα «Σεισμοί, τσουνάμι & μέτρα προστασίας» είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των σεισμών και επικεντρώνεται στην προετοιμασία και τα μέτρα προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

Οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν πληροφορίες για τους σεισμούς, μέσα από ποικίλα εργαλεία και δραστηριότητες με την καθοδήγηση των επιστημόνων του Μουσείου. Έννοιες όπως ρήγματα, τσουνάμι, ρευστοποίηση εδαφών, καθιζήσεις, καταπτώσεις γίνονται περισσότερο κατανοητές και τους γνωρίζουν τις συνέπειες των σεισμών που πολλές φορές είναι πιο καταστροφικές και από τους ίδιους τους σεισμούς.

Καινοτομία του προγράμματος είναι η βιωματική εμπειρία στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Οι συμμετέχοντες ζουν το μεγάλο σεισμό της Ιαπωνίας καθώς και άλλους ισχυρούς σεισμούς από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, όπως ο σεισμός της Κοζάνης, της Καλιφόρνιας, της Ταιβάν, του Ιράν που έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

Η εμπειρία της σεισμικής κίνησης στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου φέρνει τους συμμετέχοντες σε επαφή με το φαινόμενο του σεισμού και βοηθά στην αποβολή του αισθήματος πανικού. Παράλληλα επιτρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη σωστής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Μοιράσου το άρθρο!