Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

02/10/2012 - 10:54

Προβολή της Λέσβου από την Πορτογαλική Τηλεόραση - ντοκιμαντέρ ΓΕΩΣΦΑΙΡΑ

Προβολή της Λέσβου από την Πορτογαλική Τηλεόραση -  ντοκιμαντέρ ΓΕΩΣΦΑΙΡΑ

trong style="text-align: justify; ">Σημαντική προβολή της Λέσβου από την κρατική Πορτογαλική Τηλεόραση RTP

Ξεκίνησε η προβολή της σειράς ντοκιμαντέρ ΓΕΩΣΦΑΙΡΑ

Ξεκίνησε να προβάλλεται στην Πορτογαλία την περασμένη Δευτέρα με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία η σειρά ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από την Πορτογαλική Τηλεόραση με θέμα ΓΕΩΣΦΑΙΡΑ, στα οποία παρουσιάζεται μεταξύ των σημαντικότερων γεωπάρκων του κόσμου και η Λέσβος. Η σειρά περιλαμβάνει 9 ντοκιμαντέρ με διαφορετικό θέμα διάρκειας 30 λεπτών που προβάλλονται κάθε Δευτέρα βράδυ.

Παρά το γεγονός ότι η σειρά γυρίστηκε πολύ πριν ανακηρυχθεί ολόκληρη η Λέσβος ως Γεωπάρκο από την UNESCO, εντούτοις η σειρά περιλαμβάνει γεωλογικά μνημεία από ολόκληρο το νησί τα οποία παρουσιάζει ο Αν. Καθηγητής Νικολ. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το πρώτο ντοκιμαντέρ της σειράς είχε ως θέμα τα Ηφαίστεια και την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ανάμεσα σε φημισμένα ηφαίστεια από όλη την Ευρώπη, επιλέχθηκε από την Ελλάδα να παρουσιασθεί η Λέσβος και τα ηφαιστειακά της κέντρα.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται η ηφαιστειακή δραστηριότητα του χώρου του Αιγαίου μέσα από τα ηφαίστεια και τα ηφαιστειακά μνημεία της Λέσβου. Η παρουσίαση επικεντρώνεται στους ηφαιστειακούς σχηματισμούς της περιοχής της Ερεσού και ειδικότερα στους εντυπωσιακούς ηφαιστειακούς  δόμους που αποτελούν τοπόσημα και μαρτυρούν την ένταση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στο χώρο του Βορειοανατολικού Αιγαίου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ της σειράς που προβλήθηκε χτες Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, είχε θέμα την τεκτονική παραμόρφωση του φλοιού και την εκδήλωση των σεισμών. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του ντοκιμαντέρ αφιερώθηκε στη Λέσβο λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που είχαν οι ισχυροί σεισμοί στην γεωλογική αλλά και την ιστορική εξέλιξη του νησιού. Παρουσιάσθηκαν οι εντυπωσιακές επιφάνειες που δημιούργησε η μετακίνηση του φλοιού της γης κατά μήκος των μεγάλων ρηγμάτων που συνδέονται με τον ισχυρό σεισμό του 1867 στην περιοχή Αγίας Παρασκευής και Νάπης. Τα ρήγματα αυτά που διασχίζουν τη Λέσβο, αποτελούν παρακλάδι του μεγάλου ρήγματος της Ανατολίας. Στη συνέχεια παρουσιάσθηκε η Αρχαία Πύρρα που καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό το 230 π.Χ. και βρίσκεται σήμερα βυθισμένη κάτω από τα νερά του κόλπου της Καλλονής. Τέλος παρουσιάσθηκαν με εντυπωσιακά πλάνα οι θερμές πηγές Πολιχνίτου που αναβλύζουν κατά μήκος σημαντικών ρηγμάτων.

Σε άλλα ντοκιμαντέρ της σειράς που θα προβληθούν προσεχώς, παρουσιάζεται η προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, τόσο στα χερσαία επισκέψιμα  Πάρκα και το Μουσείο όσο και στην παράκτια ζώνη της δυτικής Λέσβου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους γιγαντιαίους απολιθωμένους κορμούς, τη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους, τον τρόπο δημιουργίας του και τη σχέση του με την ηφαιστειότητα.

Η σειρά ντοκιμαντέρ ΓΕΩΣΦΑΙΡΑ γυρίστηκε στη Λέσβο το 2011 από δημοσιογράφους της Κρατικής Πορτογαλικής Τηλεόρασης με επιστημονικό υπεύθυνο των ντοκιμαντέρ για την Πορτογαλία τον Καθηγητή Artur Sá, από το Πανεπιστήμιο Trás-os-Montes e Alto Douro της Πορτογαλίας και μέλος του Κέντρου Γεωπιστημών του Πανεπιστημίου Coimbra. Επιστημονικός σύμβουλος για τη Λέσβο είναι ο Αναπλ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νικόλος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Στα πλαίσια της ίδιας σειράς πραγματοποιήθηκαν αφιερώματα σε 6 Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα, μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO. Η Λέσβος είναι η μοναδική περιοχή που παρουσιάζεται από την Ελλάδα.

Πρόκειται για μεγάλη προβολή της Λέσβου καθώς η σειρά παρουσιάζει υψηλή τηλεθέαση στην Πορτογαλία ενώ παράλληλα έχει προταθεί η παρουσίασή της σε διεθνή τηλεοπτικά κανάλια.

 

Μοιράσου το άρθρο!