Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

18/07/2011 - 14:04

Θερινά εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους

Τo Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καλεί τους μικρούς του φίλους να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προσκαλεί και την φετινή χρονιά τους μικρούς φίλους του Απολιθωμένου Δάσους να συμμετάσχουν στα θερινά του εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία θα υλοποιηθούν κατά το χρονικό διάστημα Ιούλιος – Αύγουστος 2011.

Το Μουσείο κατά την φετινή θερινή περίοδο θα υλοποιήσει τρία πρωτότυπα θεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα, όπου παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών μπορούν να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες, να ζήσουν δημιουργικές στιγμές, να χαρούν, να διασκεδάσουν και να κάνουν νέες γνωριμίες κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών. Παράλληλα, θα αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους καθώς μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου πρόκειται να συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες και ποικίλα εκπαιδευτικά παιχνίδια αποκτώντας νέες γνώσεις.

«Μικροί Παλαιοντολόγοι»,

Στο καλοκαιρινό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Μικροί Παλαιοντολόγοι», οι μικροί φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους θα έχουν την ευκαιρία ζήσουν την μοναδική εμπειρία της ανασκαφής απολιθωμάτων. Στον εκπαιδευτικό χώρο ΓΕΩΡΑΜΑ, ένα πρότυπο ανασκαφικό σκάμμα με κάναβο, τα παιδιά ενσαρκώνουν το ρόλο του Παλαιοντολόγου και ξεκινάνε μια ανασκαφή στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου για να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν απολιθωμένα τμήματα φυτών, αλλά και να τα συγκρίνουν με τα σύγχρονα φυτά της Λέσβου.

«Σεισμοί, τσουνάμι και μέτρα προστασίας»

Από το φετινό καλοκαίρι τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν και στο θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου με θέμα «Σεισμοί, τσουνάμι και μέτρα προστασίας», όπου στο χώρο της σεισμικής τράπεζας του Μουσείου θα βιώσουν μια διαφορετική εμπειρία καθώς θα ζήσουν τον πρόσφατα μεγάλο σεισμό της Ιαπωνίας αλλά και μεγάλους σεισμούς από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα εκπαίδευσης και προετοιμασίας των παιδιών για την περίπτωση σεισμού.

«Τα απολιθώματα μας διηγούνται … τη βιοποικιλότητα του παρελθόντος».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της φετινής θερινής περιόδου, τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα απολιθώματα μας διηγούνται … τη βιοποικιλότητα του παρελθόντος». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μεταφέρει τα παιδιά πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, στο χώρο του Αιγαίου Πελάγους όπου μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια στον χώρο της αντίστοιχης περιοχής έκθεσης πρόκειται να γνωρίσουν περισσότερα από 40 εντυπωσιακά απολιθώματα θηλαστικών ζώων που έζησαν στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου Πελάγους. Απολιθώματα από δεινοθήρια, τεράστια Γομφοθήρια, φοβερούς Μαχαιρόδοντες, ψηλόλαιμες αλλά και κοντόλαιμες καμηλοπαρδάλεις, τριδάκτυλα ιππάρια, γαζέλες με ποικιλόμορφα κέρατα, περίεργα χαλικοθήρια, τριχωτούς ρινόκερους, νάνους ιπποπόταμους και πολλά άλλα ζώα θα ταξιδέψουν τα παιδιά σε τροπικά και υποτροπικά δάση, σε ξηρές σαβάνες ή παγωμένες τούνδρες, σε οικοσυστήματα που διαδοχικά κυριάρχησαν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου πραγματοποιούνται όλες τις ημέρες της εβδομάδας με τη βοήθεια του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου. Η διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι 2 ώρες και ο ελάχιστος αριθμός παιδιών είναι 6. Οι ώρες υλοποίησης των προγραμμάτων είναι 10.00 – 12.00 και μετά από συνεννόηση 18.00 – 20.00 και το κόστος συμμετοχής 5€.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο τηλέφωνο: 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Μοιράσου το άρθρο!