Ναυτιλιακά - Μεταφορές

25/06/2015 - 07:05

Με κανόνι 86 εκατ. ευρώ απειλείται η ΝΕΛ

Ε

ντονότατη ανησυχία μεταξύ των προμηθευτών, πιστωτών της και κυρίως των εργαζομένων της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου προκαλεί η διαφαινόμενη δυστοκία στην διαδικασία αύξησης κεφαλαίου αλλά και η παραίτηση τους μέχρι τώρα επικεφαλής της. Όπως επίσης και η απώλεια και των τελευταίων σημαντικών γραμμών δημόσιας υπηρεσίας αλλά και η δήλωση του βασικού μετόχου πως αδυνατεί να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου των 25 εκατ. σε ποσοστό 90% περίπου που της αναλογεί. Στην αγορά ήδη κοιτούν τον ισολογισμό της και μιλούν ακόμα και για ενδεχόμενο "κανόνι", στάση δηλαδή πληρωμών ύψους 86 εκατ. ευρώ όσο δηλαδή είναι και οι συνολικές της υποχρεώσεις.

Εξ αυτών οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις είναι 30,545 εκατ. ευρώ, οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 1,575 εκατ. ευρώ, οι υπόλοιπες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι 39,77 εκατ. ευρώ και άλλα 14,78 εκατ. ευρώ είναι οι υπόλοιπες μακροπρόθεσμες. Οι φόβοι αυτοί εστιάζονται στο γεγονός πως παραμονή της κορύφωσης της εποχιακά προσοδοφόρου καλοκαιρινής περιόδου η ΝΕΛ βρίσκεται να χάνει δυο ακόμα δρομολόγια. Ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας υιοθέτησε σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και κήρυξε έκπτωτη από τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια την εταιρεία. Τα πλοία της δεν εκτελούν πλέον δρομολόγια και οι 369 εργαζόμενοι παραμένουν στον αέρα. Ήδη οι ναυτικοί μέλη των πληρωμάτων πέντε πλοίων της που ζητούν την καταβολή δεδουλευμένων έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας. Η απόφαση επιδόθηκε για κοινοποίηση στους 20 ναυτικούς του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Aqua Jewel, στους 33 του European Express, στους 43 του Μυτιλήνη, στους 37 του Θεόφιλος και στους 53 του Ταξιάρχη.

Παράλληλα προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις από τις ενδιαφερόμενες ακτοπλοϊκές εταιρείες για την εκτέλεσή τους με πλοία όμως ηλικίας όχι μεγαλύτερης των 12 ετών. Η προθεσμία έληξε χθες αλλά δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και αύριο Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγή της υπάρχουσας σύμβασης με αλλαγή όρων και προϋποθέσεων. Στο λιμάνι πιθανολογείται η ανάληψή τους από την Ηellenic Seaways.

Με τον ίδιο τρόπο η ΝΕΛ έχασε στα τέλη του 2014 και νωρίτερα φέτος και άλλα δρομολόγια και βρέθηκε έτσι αποστερημένη πεδίου εσόδων εάν εξαιρέσει κανείς τις ναυλώσεις πλοίων της στο εξωτερικό αλλά και τις αξιώσεις που διεκδικεί ή πρόκειται να διεκδικήσει δικαστικά από δημόσιο και άλλα τρίτα μέρη. Να σημειωθεί βέβαια ότι στο ενεργητικό της συμπεριλαμβάνεται ο στόλος των πλοίων της, αξίας αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση της η ΝΕΛ σημειώνει ότι με την από 11/6/2015 απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως εξελέγη νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα συγκροτηθεί σε σώμα σήμερα Τετάρτη 24 Ιουνίου. Προσθέτει δε πως "με την ίδια απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, η δε βασική μέτοχος ALTANA NAVIGATION LTD, δήλωσε ότι αδυνατεί να καλύψει το ποσοστό της αύξησης που της αναλογεί.

Εν όψει τούτου η Διοίκηση αναζητεί νέους επενδυτές που θα συμβάλλουν στην διατήρηση της δραστηριότητας της εταιρείας και την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης". Όσον αφορά τις αιτίες του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει σημειώνει πως "οι ζημίες οφείλοντο στην από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου στρεβλή εφαρμογή των όρων των συμβάσεων και στην καθυστέρηση καταβολής των μισθωμάτων συνεπεία τόσο της γενικότερης δημοσιονομικής κατάστασης όσο και τις γνωστές σε όλους γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Η εταιρεία εξετάζει τρόπους αναπλήρωσης των εσόδων με τη ναύλωση των πλοίων της στο εσωτερικό ή κατά προτίμηση στο εξωτερικό καθ’ όσον έχει αποδειχθεί πλέον ότι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες συνεχιζόμενης και εντεινόμενης της οικονομικής κρίσεως δεν αποτελούν πλέον κερδοφόρο επιχειρηματική δραστηριότητα. Εις επίρρωσιν τούτου, σημειώνεται ότι με την σύμπραξη των συστημικών τραπεζών και των αρμοδίων υπουργείων, ο κλάδος λειτουργεί ως ολιγοπώλιο και με εφαρμογή εναρμονισμένων πρακτικών από τις εταιρείες έχει την τάση να μετατραπεί σε ολιγοπώλιο-μονοπώλιο".

 

Η. Μπέλλος  capital.gr

Μοιράσου το άρθρο!