Ναυτιλιακά - Μεταφορές

11/09/2014 - 20:34

«Νήσος Χίος» και «Νήσος Μύκονος» στις άγονες γραμμές του Βορείου Αιγαίου

Νέα δεδομένα υπάρχουν πλέον για τα ακτοπλοϊκά μας πράγματα σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια από Καβάλα (και Θεσσαλονίκη;)  για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Μυτιλήνη, Ψαρά, Χίο, Σάμο και Ικαρία.

Μετά την διακοπή της συνεργασίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με την ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) που κηρύχθηκε έκπτωτη λόγω ασυνέπειας σε όλα τα επίπεδα, όπως έγινε γνωστό προσωρινά θα εκτελούνται τα δρομολόγια με ανάθεση.

 



Συγκεκριμένα για 3 μήνες θα αναλάβουν να εκτελούν τα εν λόγω δρομολόγια η εταιρεία HELLENIC SEAWAYS με τα σκάφη «Νήσος Χίος» και «Νήσος Μύκονος», χωρίς να αποκλείεται και το σκάφος «Πάτμος»! Σκάφη νέας γενιάς και ηλικίας που θα εκτελούν τα δρομολόγια σε λιγότερη ώρα, με άνεση και πιστότητα. Σκάφη που αναπτύσσουν ταχύτητα 22 ναυτικών μιλίων, ηλικίας μικρότερης των 10 ετών που θα εκτελούν το δρομολόγιο Καβάλας – Λήμνου σε 3,5 ώρες και Καβάλας – Μυτιλήνης σε 8 ώρες!!
Αυτό σημαίνει ότι η Καβάλα και αυτά τα νησιά που προαναφέραμε θα γλiτώσουν από αυτή την ομηρία που έχουν με την ΝΕΛ LINES που τόσο πολύ ταλαιπώρησαν τους νησιώτες, επαγγελματίες και τουρίστες. Μία επιδοτούμενη γραμμή που έπρεπε να πετάει αλλά δυστυχώς βάλτωσε λόγω της αναξιοπιστίας της ΝΕΛ που λόγω του ότι κηρύχθηκε έκπτωτη θα χάσει και την εγγυητική επιστολή που κατέθεσε ύψους 1,5 εκ. ευρώ! Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης εδώ και μήνες ψαχνόταν πάνω σε αυτή την λύση όταν πλέον τα πράγματα με την ΝΕΛ έφτασαν σε αδιέξοδο.

ΔΙΕΚΟΨΕ

Σημειωτέoν ότι ήδη η ΝΕΛ έχει σταματήσει να εκτελεί δρομολόγια από το Λιμάνι της Καβάλας για τα προαναφερθέντα νησιά, με το δρομολόγιο του πλοίου "Μυτιλήνη" που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 11 το βράδυ της Τετάρτης να μην πραγματοποιείται και τα αντίτιμα των εισιτηρίων να επιστρέφονται στους επιβάτες στο ακέραιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προαναφερθέντα τα ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Βαρβιτσιώτης, σε διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη στις 25 και 26 Αυγούστου με την παρουσία όλων των Αρχών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Μάλιστα ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε την συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή που είναι άγονη, ως πολύ σημαντική, ενώ η συνέχιση της δεν θα περιλαμβάνει το ένα δρομολόγιο την εβδομάδα από Θεσσαλονίκη καθώς και τα 3 δρομολόγια την εβδομάδα θα γίνονται από την Καβάλα!! Ο υπουργός διέψευσε τον ισχυρισμό της ΝΕΛ ότι υπάρχουν οφειλές προς αυτήν από πλευράς του υπουργείου, τονίζοντας ότι δεν τους οφείλουν ούτε ευρώ!

ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ...

Το ποτήρι ξεχείλισε φέτος το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά την ΝΕΛ καθώς σημειώθηκαν τουλάχιστον 4 σοβαρά επεισόδια με σοβαρές καθυστερήσεις και βλάβες ενώ σε μία περίπτωση οι ναυτεργάτες της εταιρείας προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας καθώς είναι επί μήνες απλήρωτοι.... Είναι γνωστό ότι η ΝΕΛ αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα ενώ οι αγανάκτηση των κατοίκων των νησιών που εξυπηρετούσε μέχρι σήμερα είναι τεράστια, καθώς οι καθυστέρηση στην εκτέλεση των δρομολογίων ήταν κάτι το συνηθισμένο και δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στους επαγγελματίες, όπως π.χ. στους ξενοδόχους κ.λ.π.

Τέλος αύριο Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) για να δώσει με απευθείας ανάθεση σε κάποια ναυτιλιακή εταιρεία για 3 μήνες το έργο των δρομολογίων για τα προαναφερθέντα νησιά. Το ΣΑΣ σύμφωνα με πληροφορίες έχει να επιλέξει μεταξύ δύο εταιρειών που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την εκτέλεση αυτών των δρομολογίων που είναι και επιδοτούμενα. Εκτός από την HELLENIC SEAWAYS, ενδιαφέρον εκδήλωσε και η BLUE STAR FERRIES.

Η απευθείας ανάθεση γίνεται ώστε να μην αποκλειστούν αυτά τα νησιά από την υπόλοιπη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς χρειάζεται κανονικά να γίνει διεθνής διαγωνισμός. Ο διαγωνισμός θα γίνει τις επόμενες ημέρες οπότε θα μπορούν να συμμετάσχουν και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες και με νόμιμες διαδικασίες θα προκύψει η εταιρεία που θα εκτελεί τα δρομολόγια για τουλάχιστον ένα έτος.

Εφημερίδα «Καβάλα», kavalapress.gr

Μοιράσου το άρθρο!