Οικονομία

01/04/2012 - 09:06

Ρόκας: Θα Χρειαστούν 1,8 Δισεκατομμύρια για το Σχέδιο 'Αιγαία Ζεύξη'

Επενδύσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για το έργο «Αιγαία Ζεύξη» της Ρόκας Α.Ε., θυγατρικής της ισπανικής Iberdrola που αποτελεί τμήμα της ευρύτερης διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα. Το έργο περιλαμβάνει τη διασύνδεση των νησιών Λέσβος, Χίος και Λήμνος με το Ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με παράλληλη ανάπτυξη αιολικών πάρκων. 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ναφτεμπορική, λαμβάνοντας υπόψη τις άδειες παραγωγής του έργου και σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό του που προβλέπει την εγκατάσταση 706 MW συνολικά, σχεδιάζεται η κατασκευή 10 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 306 MW στη Λέσβο, 7 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 150 MW στη Χίο και 11 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 250 MW στη Λήμνο. 
 Με τη διασύνδεση των τριών νησιών, σύμφωνα με τον υποψήφιο επενδυτή, επιτυγχάνεται η ασφαλής, οικονομική και περιβαλλοντικά φιλική τροφοδοσία τους με ηλεκτρική ενέργεια. Τονίζεται ότι η διασύνδεση των περισσότερων νησιών του Αιγαίου αποτελεί βασικό πυλώνα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.
 Το έργο «Αιγαία Ζεύξη» έχει λάβει άδειες παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καθώς και προσφορά σύνδεσης από το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Oλοκληρώθηκε η εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ΜΠΕ του έργου την οποία η εταιρεία έχει υποβάλει στην ειδική υπηρεσία περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.
 Πηγή:neaenergia.gr

Μοιράσου το άρθρο!