Οικονομία

09/02/2012 - 20:43

Επιστολή Περιφερειάρχη στον Πρωθυπουργό: για εθνικούς λόγους μην προχωρήσετε σε κατάργηση μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.

ΠΡΟΣ:
-Τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Λουκά Παπαδήμο Κοινοποίηση: -Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο -Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου -Πρόεδρο της Ν.Δ κ. Α. Σαμαρά -Πρόεδρο ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζεφέρη

ΘΕΜΑ: Αυτοδιοίκηση και φορείς των νησιών του Αιγαίου για τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Σήμερα και ύστερα από κρίσιμες συσκέψεις που είχατε με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους εκπροσώπους των Δανειστών μας, για τη δανειακή σύμβαση και το μέλλον της χώρας, το σύνολο των αυτοδιοικητικών Α΄ και Β΄ βαθμού, οι παραγωγικές τάξεις των νομών του Βορείου Αιγαίου, συναντηθήκαμε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη και συμφωνήσαμε ΟΜΟΦΩΝΑ στα παρακάτω:

  1. Εκφράζουμε τη σφοδρή αντίθεσή μας στο ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά του Αιγαίου. Η δυνατότητα μείωσης των συντελεστών για τα νησιά μας παρασχέθηκε στη χώρα μας με την οδηγία 92/77/ΕΟΚ και εξακολουθεί να υφίσταται με βάση την οδηγία 2006/112/ΕΚ, όπως ισχύει.
  2. Τα νησιά μας αντιμετωπίζουν πλείστα όσα προβλήματα εξαιτίας του υψηλού κόστους διακίνησης προϊόντων και ανθρώπων, τα οποία θα επιδεινωθούν αν καταργηθεί ο μειωμένος Φ.Π.Α ειδικά τώρα με την μεγάλη οικονομική ύφεση.
  3. Λόγοι επιβίωσης, λόγοι ανταγωνιστικότητας (τουρισμός), λόγοι κυρίως εθνικοί, επιβάλουν να μην προχωρήσετε σε κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α για τα νησιά μας.

Δεν μπορεί κύριε Πρωθυπουργέ, ένα μέτρο που αμβλύνει τις αντικειμενικές δυσχέρειες της νησιωτικότητας σε κάποιο βαθμό, να ενταχθεί στις «φοροελαφρύνσεις» και να καταργηθεί.

Θα πρόκειται για έγκλημα.

Για το λόγο αυτό ΟΜΟΦΩΝΑ, αποφασίσαμε να συντονίσουμε τον Αγώνα μας, με μαζικές κινητοποιήσεις όλοι οι φορείς και οι παραγωγικές τάξεις των νησιών του Αιγαίου.

Ζητάμε συνάντηση μαζί σας ή με τον Υπουργό Οικονομικών, για να σας ενημερώσουμε αναλυτικά με στοιχεία ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α αποτελεί ένα συντριπτικό πλήγμα για τα νησιά μας την ανταγωνιστικότητα των Υπηρεσιών μας και τις τεράστιες συνέπειες που θα έχει αυτό στην ευαίσθητη εθνικά περιοχή μας. Παράλληλα θα ενημερώσουμε τους κ.κ Αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής και θα ζητήσουμε οι Κοινοβουλευτικές τους ομάδες να μην ψηφίσουν την κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α για τα νησιά μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Σε τούτες τις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα μας, για το Έθνος μας, μην προχωρήσετε σε αυτό το άδικο και ελάχιστα αποδοτικό από πλευράς μεγέθους για τα ταμεία του κράτους μέτρο.

Ακούστε τη φωνή μας. Τη φωνή του ακριτικού Αιγαίου. Τη φωνή των νησιωτών μας που βιώνουν τις τεράστιες δυσκολίες του νησιωτικού χώρου, που φυλάνε τις εθνικές επάλξεις της χώρας, που δίνουν την μάχη της επιβίωσης με πολύ χειρότερους όρους απ΄ ότι οι συμπατριώτες μας της υπόλοιπης Ελλάδας.

Με εκτίμηση

 

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!