Οικονομία

08/06/2015 - 14:19

Δεν αλλάζει ο ΦΠΑ στα νησιά

Δ

ιαφορετική ρότα στον ΦΠΑ για να ξεπεράσει τις συμπληγάδες των δανειστών αλλά και των εσωτερικών αντιδράσεων, φαίνεται να χαράσσει η κυβέρνηση.
Οι δυο άξονες της ελληνικής αντιπρότασης έχουν μικρές υποχωρήσεις με αυξήσεις στο ύψος του χαμηλού και του υπερμειωμένου συντελεστή, καθώς επίσης επανεξέταση της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου.
Για τον υπερμειωμένο συντελεστή, στον οποίο θα υπαχθούν βασικά αγαθά, φάρμακα και βιβλία, η ελληνική πλευρά προτείνει να ανέβει στο 7% από το 6,5%. Από την άλλη ο χαμηλός συντελεστής με τον οποίο θα επιβαρύνεται το 70% των τροφίμων, η εστίαση και τα ξενοδοχεία, διαμορφώνεται στην αντιπρόταση στο 12% ή και στο 13% από το 11%.
Για την εξίσωση των συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου με τους ισχύοντες στην υπόλοιπη χώρα, στο οικονομικό επιτελείο παραδόθηκε μελέτη, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό των περιφερειών βορείου και νοτίου αιγαίου, σύμφωνα με την οποία δεν προκύπτει δημοσιονομικό όφελος. Μάλιστα στη συνάντηση τους με τον Γιάνη Βαρουφάκη, την περασμένη Πέμπτη, αιρετοί αλλά και εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων αντιτάχθηκαν ακόμη και στην αρχική πρόταση να καταργηθεί η έκπτωση στους συντελεστές από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης πάντως μιλώντας στο “Πρώτο Θέμα” δήλωσε οτι «η πεποίθηση του υπουργείου είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτός ο μειωμένος ΦΠΑ για τα νησιά».
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της Εφημερίδας Συντακτών, η απόφαση φαίνεται να είναι ειλημμένη και δεν αλλάζει ο ΦΠΑ στα νησιά. Συγκεκριμένα αναφέρεται:Τη διατήρηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά Αιγαίου -πλην Κρήτης- αποδέχτηκαν οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ. Το οικονομικό επιτελείο αναζητά ισοδύναμα μέτρα για να παραμείνει ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά, καθώς οι θεσμοί έδωσαν το πράσινο φως στην κυβέρνηση. Πλέον το οικονομικό επιτελείο ψάχνει μέτρα 300 – 350 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα οι περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου θα αποστείλουν υπόμνημα στον υπουργό Οικονομικών με προτάσεις για την αύξηση της εισπραξιμότητας.

 

Ανακοίνωση:
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΣ  ΟΜΙΛΟΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΝΗΣΙΩΝ – Ε.Ο.Α.Ε.Ν.     
    

Διατήρηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος του Αιγαίου


Με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, του τουριστικού κλάδου, των Επιμελητηρίων και με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, συναντήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές. Ζητήθηκε από τον υπουργό να μην καταργηθεί η συγκεκριμένη έκπτωση διότι υποβαθμίζει το Αιγαίο και θα οδηγήσει σε μαρασμό ολόκληρη την νησιωτική Ελλάδα με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Ο πρόεδρος το ΕΟΑΕΝ (Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών) κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης επιχειρηματολόγησε υπέρ αυτής της άποψης με βάση πρώτον το πόρισμα της διακομματικής του 1990, που αναφέρει την επιβάρυνση κατά 18% του κόστους της λειτουργίας των επιχειρήσεων στα νησιά, δεύτερον την κοινοτική οδηγία του 1992 για το ειδικό καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πλην Κρήτης και τρίτον την ευρωπαϊκή εμπειρία για ειδικά καθεστώτα ΦΠΑ σε νησιά της Ευρώπης μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ευρωπαϊκών Νησιωτικών επιχειρήσεων - INSULEUR.

Ο κ. Βαρουφάκης δεσμεύθηκε να φέρει το θέμα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο  για να συμπεριληφθούν και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, να συζητηθεί και να ληφθεί οριστική απόφαση. Επίσης ζήτησε από τους παριστάμενους προτάσεις για την βελτίωση της εισπακτικότητας, την αναπτυξιακή προοπτική και την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών.


antenna.gr/efsyn.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!